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District Director
Gulf Coast District

Taxpayer’s Name:                                  

Taxpayer’s Address:                                     
                   

TIN:            
Years Involved:                  
Date of Conference:                                    

 LEGEND:

Taxpayer =
                                                            

 
VV =

   

WW =
   

XX =
   

YY =
   

ZZ =
   

AA =
   

BB =
   

Amount 1 =
                                                             

Amount 2 =
         

Amount 3 =
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Amount 4 =
            

Amount 5 =
        

Amount 6 =
         

Amount 7 =
           

Amount 8 =
         

Amount 9 =
         

Amount 10 =
         

Amount 11 =
         

Amount 12 =
                                                             

Amount 13 =
         

Amount 14 =
         

State A =
         

A =
  

Month 1 =
      

Month 2 =
      

Month 3 =
          

Date 1 =
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Date 2 =
                 

Date 3 =
                  

Date 4 =
              

Date 5 =
                 

Date 6 =
                  

Date 7 =
               

Date 8 =
                 

ISSUE:

What amounts are deductible by Taxpayer as policyholder
dividends for tax years 19XX, 19YY and 19ZZ under section
832(c)(11) of the Internal Revenue Code.

CONCLUSION:

Under Code section 832(c)(11), Taxpayer is entitled to a
deduction for policyholder dividends paid or declared in each of
the taxable years at issue.  Amounts declared as dividends by the
Board of Trustees which are subject to a contingency do not
constitute declared dividends for purposes of section 832(c)(11)
until that contingency is satisfied.  Under the facts as
provided, Taxpayer is thus entitled to deductions for
policyholder dividends as follows:

Tax Year Deduction

19XX
Amount 1
19YY
Amount 2 
19ZZ
Amount 3

FACTS:
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Taxpayer is a workers’ compensation self-insurance trust
organized pursuant to State A Code.  Taxpayer is subject to
regulation by the State A Workers’ Compensation Commission
(hereafter, "Commission").  Rule A of the Commission’s "Laws and
Rules of the Commission" provides, in pertinent part:  

Surplus funds for a fund year in excess of the amount
necessary to fulfill all obligations under the Law for that
fund year may be declared refundable by the Trustees,
provided that such amount shall not be paid to the members
until approved by the Commission. 

Taxpayer’s Trust Agreement provides:

6.7  Surplus Funds.  The Trustees shall make a
distribution of the surplus monies to participating
Members subject to the following restrictions:

(a)  Any surplus monies for a fund year in excess of
the amount necessary to fulfill all obligations under
the law shall be declared refundable to Members by the
Trustees.

(b)  In making a distribution of surplus monies, the
Trustees, in their sole and complete discretion, shall
establish the criteria for determining the amount
refundable to each Member.  These criteria may include
underwriting considerations which adjust the size of
each Member’s refund for the year in question according
to the loss ratio and premium contribution.

The Trust Agreement provides that surplus funds for any fund
year in excess of the amount necessary to fulfill all obligations
of the fund may be declared refundable by the trustees one year
after the close of the fund year and are payable to the members
after the Commission approves the distribution for payment.  

For each taxable year at issue, the trustees made a general
declaration at the close of the taxable year.  A trustee moved
that "any and all surplus funds that may exist" as of the close
of the taxable year be declared payable to members.  For tax year
19XX, Taxpayer had already paid a dividend to members in the
amount of Amount 1 at the time the general declaration was made. 
No formal declaration was made regarding the dividend paid during
tax year 19XX.  The dividend was simply distributed once
permission was received from the Commission.  

At the time the year-end declarations occurred regarding tax
years 19YY and 19ZZ, Taxpayer had already received permission
from the Commission to distribute certain of the surplus funds it
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1For the Board of Trustees meeting at the end of tax year
19XX, the statement erroneously contains the word "reviews"
instead of "review."  For the meeting at the end of tax year
19ZZ, the statement omits the term "Compensation" in the phrase
"State A Worker’s Compensation Commission."  Otherwise, the
statement is identical in each year. 

was holding.  At the end of tax year 19YY, Taxpayer had
permission to distribute Amount 12 of surplus funds to members. 
At the end of tax year 19ZZ, Taxpayer had permission to
distribute Amount 7 of surplus funds to members. 

For each taxable year at issue, a contingency was added to
the general declaration regarding surplus prior to trustee vote. 
"The actual timing of such distribution would be subject to
trustee discretion and review by the State A Workers’
Compensation Commission."1  Thus, while the surplus relative to
any particular fund year belongs to the members according to the
terms of the Trust Agreement, the general dividend declaration
recognizing this fact contains a contingency which must be
satisfied prior to the creation of any binding obligation on the
part of the trustees to distribute any of amount of surplus to
the members.  Indeed, members will lose the right to receive
distributions of some of the surplus relative to a particular
fund year if losses exceed actuarial estimates.  The general
declaration does not provide for all of the surplus relative to
any particular fund year to be distributed because some of the
surplus will be held by Taxpayer in order to cover excess losses,
if necessary.  

Immediately after the motion stating surplus be declared
payable to members is passed, a second declaration is made.  This
second declaration removes the contingency on the general
dividend declaration.  For tax year 19XX, the second declaration
states that Taxpayer will "pay dividends totalling Amount 5 on
the 19VV calendar year . . . and Amount 6 on the 19WW calendar
year . . . ".  Permission had not yet been received from the
Commission to distribute any amounts other than Amount 1, which
had already been distributed.  For tax year 19YY, the second
declaration states that Taxpayer will "make dividend payments
during calendar year 19ZZ amounting to Amount 11 which will cover
all years for which dividends are being paid."  For tax year
19ZZ, the second declaration states that Taxpayer will refund to
members in 19AA specific amounts attributable to fund years 19VV,
19WW, 19XX and 19YY, which amounts total Amount 3. 

Tax Year 19XX

Taxpayer did not claim a deduction for policyholder
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2Taxpayer claimed this amount as a policyholder dividend
deduction on its amended tax return for 19XX, which was filed in
Month 3 of 19ZZ.  The figure represents the surplus funds
relative to the 19XX fund year as calculated by Taxpayer in 19ZZ. 
Taxpayer now concedes that it cannot retroactively revise its tax
liability for a particular tax year based on the subsequent
performance of the corresponding fund year surplus. 

dividends on its original Form 1120-PC for tax year 19XX. 
Taxpayer subsequently filed a Form 1120X for tax year 19XX
claiming a policyholder dividend deduction in the amount of
Amount 7.2  Taxpayer now concedes that the proper amount of the
deduction for policyholder dividends for tax year 19XX is Amount
1.  Taxpayer paid a dividend in the amount of Amount 1 during tax
year 19XX after receiving permission from the Commission. 
Taxpayer did not have permission from the Commission to
distribute any additional amounts.

Tax Year 19YY

Taxpayer did not claim a deduction for policyholder
dividends on its Form 1120-PC for tax year 19YY, but now claims
it is entitled to a deduction for policyholder dividends in the
amount of Amount 12.  Amount 12 represents the sum of Amounts 9
and 10.  Amount 9 was approved by the Commission for distribution
on Date 4.  Amount 10 was approved by the Commission for
distribution by separate correspondence also dated Date 4.  Thus,
the Commission had given permission for surplus funds in the
amount of Amount 12 to be distributed to members as of the close
of tax year 19YY.  However, in the Commission’s Date 4
correspondence regarding Amount 10, the Commission noted:    

 . . . While we understand that a good portion of this
surplus is scheduled to be retained by the Fund and a
smaller portion to be paid out in cash dividends to the
members, we can advise that payment under this
authority in whole or in part may be made now (emphasis
added).

Subsequently, in Month 1 of 19YY, a dividend was paid out
which approximates the two dividend amounts declared at the Board
of Trustees meeting held on Date 2 the previous year (Amount 5
plus Amount 6).  The actual amount paid out (Amount 13) was
slightly more than Amount 5 plus Amount 6. Taxpayer has not
explained the discrepancy.  Amount 2 equals Amount 13 plus Amount
11 (the amount contained in the second declaration in year 19YY).

Tax Year 19ZZ
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3The actual payment was one dollar less, apparently due to
rounding.  

4Dividends totalling Amount 3 plus $1.00 were paid in Month
2 of 19AA.

Taxpayer claimed a deduction for policyholder dividends on
its Form 1120-PC for tax year 19ZZ in the amount of Amount 7. 
Taxpayer argues that this amount is deductible as it represents
the total surplus funds Taxpayer had received permission to
distribute in tax year 19ZZ to its members. 

In Month 2 of 19ZZ, a dividend was paid out in the amount of
approximately Amount 11, the amount approved at the Date 5 Board
of Trustees meeting the previous year. 3

During the Date 8 Board of Trustees meeting, a trustee moved
that Taxpayer pay dividends totalling Amount 3 in 19AA.  This
motion was passed.4

    
LAW AND ANALYSIS:

Taxpayer argues that the amount calculated actuarially to
represent the surplus attributable to a specific fund year is
deductible in its entirety in the year the amount is reviewed and
approved for distribution by the Commission.  Taxpayer thus
suggests that the following amounts are properly deductible:

Tax Year Deduction

19XX Amount 1
19YY Amount 12
19ZZ Amount 7

Revenue Agent argues that to permit Taxpayer to deduct the
entire amount of estimated surplus in the year it is reviewed and
approved by the Commission for distribution results in a gross
mismatching of income and expenses.  As of Month 2 of 19BB,
Taxpayer was still purportedly paying dividends relative to the
19VV fund year surplus distribution approval granted by the
Commission on Date 4.  Revenue Agent argues that declared
dividends must be paid within a reasonable time after the
Commission approves the distribution.  Revenue Agent believes
twelve months after the close of the taxable year in which the
distribution was approved to be a reasonable time.  Revenue Agent
suggests that the following amounts are properly deductible since
they were paid within twelve months after the close of the
taxable year in which approval was obtained:      



8
TAM-113939-98

Tax Year Deduction

19XX Amount 1
19YY Amount 13
19ZZ Amount 14 

LAW

Section 832(c)(11) of the Internal Revenue Code provides for
a deduction for policyholder dividends as follows:

(11) dividends and similar distributions paid or
declared to policyholders in their capacity as such,
except in the case of a mutual fire insurance company
described in subsection (b)(1)(C).  For purposes of the
preceding sentence, the term "dividends and other
similar distributions" includes amounts returned or
credited to policyholders on cancellation or expiration
of policies described in subsection (b)(1)(D).  For
purposes of this paragraph, the term "paid or declared"
shall be construed according to the method of
accounting regularly employed in keeping the books of
the insurance company.

Section 1.822-12 of the Treasury Regulations provides:

 . . . If, on the other hand, the method of accounting
so employed is the accrual method, the deduction, or a
reasonably accurate estimate thereof, for dividends and
similar distributions declared to policyholders for any
taxable year will, in general, be computed by adding
the amount of dividends and similar distributions
declared but unpaid at the end of the taxable year to
dividends and similar distributions paid during the
taxable year and deducting dividends and similar
distributions declared but unpaid at the beginning of
the taxable year.

Rev. Rul. 57-134, 1957-1 C.B. 210, analyzed whether
dividends to policyholders, declared during a taxable year by
certain insurance companies employing the accrual method of
accounting, are deductible from gross income for the taxable year
of declaration where the dividends are declared as an amount
representing all or a portion of the net profits of the company
as of the end of the taxable year.
  

The pertinent facts are as follows:  In November, the
taxpayer, through its board of directors, declares a dividend to
policyholders of all the company’s profits in excess of 2,500x
dollars for such taxable year payable after the close of the
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taxable year.  On January 20th of the following year, the
dividend is paid.

The ruling centers on whether the dividends declared by the
company are in a determined or undetermined amount.  The ruling
states that dividends of "all the company’s profits in excess of
2,500x dollars" cannot create a debt at the time the resolution
is adopted by the board of directors in November.  This is true
because losses may occur during the remainder of the year which
would more than offset the corporation’s prior earnings for the
year.  No debt is created between the corporation and the
policyholders until the taxable year has closed, since only then
is it clear whether there are earnings available for the purposes
of the dividend declaration.

The ruling holds that such a declaration may be treated as
an accrued liability for the taxable year during which the
resolution is adopted by the board of directors, provided there
are sufficient earnings for such year available for dividends at
the close of the taxable year.

In the case at hand, Taxpayer argues that it may deduct the
entire amount of estimated surplus as a policyholder dividend
deduction in the year the estimated surplus is approved for
distribution to members by the Commission.  However, the facts of
the instant case can be distinguished from those relied upon in
Rev. Rul. 57-134.  

The facts herein clearly establish that the amount of
available surplus as estimated by Taxpayer and approved for
distribution by the Commission for any particular fund year bears
no relationship to the specific amount of policyholder dividends
payable in any particular taxable year.  In fact, the
Commission’s letter of Date 4 establishes that Taxpayer requested
approval to distribute amounts of surplus that it intended to
hold, rather than distribute.      

The approval of the Commission is necessary for Taxpayer to
be able to distribute dividends to its members under State A law. 
The fact that actuarial estimates of surplus are submitted to the
Commission and the Commission reviews these calculations and
approves the distribution of such surplus to the members is not
dispositive of the issue.  The Commission’s approval permits
Taxpayer to distribute dividends; it does not require Taxpayer to
do so.  

The trustees have discretion to determine when payment will
be made and in what amount.  Under the facts of the case at hand,
the trustees exercise this discretion by making first a general
declaration subject to a contingency, then a second specific
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dividend declaration satisfying the contingency.  The general
declaration, by itself, does not qualify as a dividend
declaration for purposes of section 832(c)(11) because it is not
an enforceable obligation until the contingency contained therein
is satisfied. 

Thus, pursuant to section 832(c)(11) of the Code and section
1.822-12 of the Regulations, and based on the above analysis, we
hold that Taxpayer is entitled to a deduction for policyholder
dividends only in the amounts listed under Conclusion.   

CAVEAT(S)

A copy of this technical advice memorandum is to be given to
the taxpayer(s).  Section 6110(k)(3) of the Code provides that it
may not be used or cited as precedent.


