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SUBJECT:                                                                                

This responds to your request for Field Service Advice dated February 3, 1999,
regarding whether certain compensation exceeding $1 million can be deducted
under section 162(m) of the Internal Revenue Code.  

LEGEND:

Company =                                                                     
                         

Plan A                             =                                                                    

Plan B =                                                           

Year C =        

ISSUES:

1)  Whether certain bonuses and awards paid under Plan A and Plan B to
Company’s four highest compensated officers in Year C qualify under the binding
written contract exception to the $1 million limitation on the deduction of
compensation under section 162(m) of the Code.
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1  The incoming request initially stated that Company contends that the awards
and bonuses paid under Plan A and Plan B were performance based.  In our view,
Company advances this contention as a means of reinforcing its argument that the
compensation paid under those awards and grants was paid pursuant to written binding
contracts, and perhaps in response to Examination’s argument that compensation was
not actually paid under the plans because the performance goals were not met.  That
is, as we suspect Company’s response to Examination is:  if the compensation was
paid under pre-determined, performance-based formulas and not on a wholly
discretionary basis, the compensation was paid under written binding contracts. 

2)  Whether the bonuses and awards paid under Plan A and Plan B qualify for the
performance-based exception to the $1 million limitation on the deduction of
compensation under section 162(m) of the Code.

CONCLUSIONS:

1)  The bonuses and awards paid under Plan A and Plan B in Year C appear to
satisfy the written binding contract exception to the $1 million limitation on the
deduction of compensation under section 162(m).

2)  Although a moot point given the above conclusion, the bonuses and awards
paid under Plan A and Plan B do not satisfy the performance-based exception to
section 162(m) of the Code because the plans were not approved by Company’s
shareholders and, in the case of Plan A, the performance goals are not objective. 
The performance goals in Plan A are not objective because the compensation
formula includes discretion to increase the amount of compensation that would
have been payable on attainment of a goal. 

Company appears to agree with the conclusion that the performance-based
exception does not apply because in its Year C compensation committee minutes
and proxy Company indicates that the plans are not performance based.  Also, in a
letter dated December 1, 1998, Company’s representative only argues that the
written binding contract exception applies.  Accordingly, this memorandum will only
focus on the written binding contract exception.1

 
FACTS:

The following are the facts as we understand them concerning the written binding
contract issue.  Company is a publicly-held corporation.  During Year C, Company
had several executive compensation plans in effect, including Plan A and Plan B,
both of which became effective and were revised prior to February 17, 1993.  In
February of Year C, Company paid bonuses under Plan A and Plan B that, together
with other compensation paid during the taxable year, exceeded $1,000,000 to
each of four executives.  Company concedes that bonuses paid under Plan A and
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2  A grandfather clause was included in the regulations for plans that were
previously-approved prior to December 20, 1993.  Under this clause, a previously-
approved plan is considered performance-based even if administered by directors that
are not “outside directors” (as required by paragraphs (e)(3) and (e)(4) of section 1.162-
27 of the Income Tax Regulations), provided the plan was administered by a
“disinterested director” and approved by shareholders in a manner consistent with
certain enumerated rules under the Exchange Act of 1934.  See section 1.162-27(h)(3). 
This grandfather rule, however, does not apply unless the plan was otherwise
performance-based, and to meet this requirement it would have to meet all the
requirements of paragraph (e)(2).  Plans A and B do not meet all the requirements of
paragraph (e)(2) because, as we held in Conclusion 2 above, they were not approved
by Company’s shareholders, as was the case with most cash plans in effect prior to the
effective date of section 162(m).  Also, the terms of Plan A do not preclude discretion to
increase the amount of compensation paid that would otherwise be due upon
attainment of the performance goal.  See section 1.162-27(e)(2)(iii)(A).  

Plan B did not meet the performance-based exception of section 162(m), but
contends that the compensation escapes the deduction limitation of that section
because it was paid under binding written contracts.2  

Examination has requested guidance concerning whether Company’s position that
compensation paid pursuant to awards and grants under Plans A and B was paid
under binding written contracts, as described in section 1.162-27(h)(1) of the
Income Tax Regulations, is correct.       

Plan A was intended to provide cash incentive awards to certain employees for their
efforts to increase corporate growth and profitability.  The Executive Compensation
Committee (Committee) was responsible for selecting the employees eligible for the
award and determining the amount of the award. 

Plan A awards were made annually.  The amount of an award was based on
corporate performance measures, including earnings per share (EPS).  Plan A
awards are based on pre-established performance measures approved by
Committee.  No award was earned unless the performance floor for that portion of
the award was exceeded; the “guideline bonus opportunity award” was earned if
budget-level performance was achieved; and an amount greater or less than 100%
of the “guideline bonus opportunity award” could be earned for performance above
the performance floor as determined by Committee.  Certain individual awards
could be adjusted upward or downward, within a range of 80 to 120% of the total
“guideline bonus opportunity,” to account for demonstrated quality of performance
or the occurrence of unusual or unforseen circumstances.

The Plan A awards paid out in Year C covered the previous year’s performance
period.  Prior to January 1 of the year preceding Year C, Committee established the
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maximum guideline bonus opportunity that each of the top executives could earn
during the performance period.  On or before February 17, 1993, Committee
established and approved the specific performance parameters and bonus formulas
for these awards.  The performance formula assigned different weights to three
measures: (1) EPS; (2) Company’s net income after adjustments for extraordinary
accounting charges; and (3) the increase in Company’s revenue over the reported
revenues for the year two years prior to Year C.  Committee established a floor
amount for each factor which had to be met for any bonus to be paid with respect to
that factor and a target amount ranging from 0% to 300% for that factor.  The
bonus would be paid depending on Company’s performance with respect to each
particular factor.  The Committee also had discretion to adjust the formula by an
increase of a specified percentage based on a showing of outstanding performance
during the year by an individual.

Paragraph 4.F. of Plan A states that Committee may terminate Plan A at any time,
to become effective as of January 1 of the following year.  It further states that the
Committee may alter or amend Plan A at any time provided that no such alteration
or amendment impairs the rights of any participant who has been granted an award
under Plan A.

For Plan A awards paid in Year C, Company’s EPS exceeded the targeted EPS so
that, given the net income of Company for the year preceding Year C, a payment of
100% of the targeted bonus was paid based on these two factors.  Based on the
sliding scale relative to Company’s revenue increase, however, there was a slight
reduction of the targeted bonuses for this factor.  A discretionary factor was applied
to make positive individual performance adjustments of 20% per executive. 
According to Company’s representative, the discretionary increase under this factor
usually results in a 10-percent increase in the total bonus.  At its meeting in
February of Year C, Committee reviewed the performance factors and financial
results and approved payment of bonuses to Plan A participants applying these
calculations.  In February of Year C, Company paid the bonuses at issue to Plan A
participants.

Turning to Plan B, its purpose was to secure and retain key employees and to
motivate those employees through the award of performance units (Units).  Certain
key employees who were responsible for management, growth, and protection of
Company’s business (or any of its subsidiaries) could be granted Units. 
Participants in Plan B were selected, from those employees who are eligible to
participate, by Committee.  Committee selected the award period for a Unit;
however, the award period could not exceed four calendar years.  Dollar payment
values, performance criteria targets, and targets were established by Committee. 
Committee could increase or decrease performance criteria, targets, and/or Unit
payment schedules if in its sole judgment there were extraordinary occurrences, not
anticipated when Units were granted, which significantly affected Company’s
earnings or other performance criteria.  Promptly after the completion of the award
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period, Committee determined what, if any, award payments were earned with
respect to the related Units.  Payment was made in cash promptly after the
Committee’s determination.

Paragraph 7 of Plan B states that Committee may amend or discontinue Plan B, but
no amendment or discontinuation shall be made which would impair the rights of a
grantee under any Unit previously granted without the grantee’s consent.

Plan B bonuses paid in Year C covered the three-year period prior to Year C. 
Committee established the performance formula in two stages.  In December of the
year preceding the performance period, Committee established and approved the
maximum target bonus that each top executive could earn during this performance
cycle.  Early in the second year of the performance cycle, Committee approved the
cumulative EPS target for the Units granted.  Under this formula, a bonus of 100%
of the target bonus would be paid if Company had EPS of a specified amount for
the performance period.  For each specified percentage shortfall off that target
EPS, each executive would lose a percentage of the target Unit grant.  Company’s
cumulative EPS for the performance period was less than the targeted goal, so
each executive’s bonus was reduced.  At its meeting early in Year C,  Committee
reviewed the performance factors and approved payment of bonuses to Plan B
participants applying these calculations.  

Company’s proxy statement includes a Committee report regarding Plan A and Plan
B payments made in Year C.  This report states that because the actual EPS
results for the performance period for payments under Plan A and the performance
targets for payments under Plan B were both slightly below the targets established,
the bonus payments under Plans A and B were lower than they would have been if
targets had been met.  

LAW AND ANALYSIS:

Section 162(m)(1) of the Code provides that for any publicly held corporation, no
deduction shall be allowed for applicable employee remuneration with respect to
any covered employee to the extent that the amount of such remuneration for the
taxable year exceeds $1,000,000.

Section 162(m)(4)(D) of the Code provides that the term “applicable employee
remuneration” shall not include any remuneration payable under a written binding
contract that was in effect on February 17, 1993, and that was not modified
thereafter in any material respect before such remuneration is paid.

Section 1.162-27(h)(1)(i) of the regulations provides that the deduction limit does
not apply to any compensation payable under a written binding contract that was in
effect on February 17, 1993.  This exception does not apply unless, under
applicable state law, the corporation is obligated to pay the compensation if the
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employee performs the services.  However, the deduction limit does apply to a
contract that is renewed after February 17, 1993.  A written binding contract that is
terminable or cancelable by the corporation after February 17, 1993, without the
employee’s consent is treated as a new contract as of the date that any such
termination or cancellation, if made would be effective.

Section 1.162-27(h)(1)(ii) of the regulations provides that if a compensation plan or
arrangement meets the requirements of paragraph (h)(1)(i), the compensation paid
to an employee pursuant to the plan or arrangement will not be subject to the
deduction limit even though the employee was not eligible to participate in the plan
as of February 17, 1993.  However, the preceding sentence does not apply unless
the employee was employed on February 17, 1993, by the corporation that
maintained the plan or arrangement, or the employee had the right to participate in
the plan or arrangement under a written binding contract as of that date.

According to section 1.162-27(h)(1)(iii)(A) of the regulations, paragraph (h)(1)(i)
does not apply to any written binding contract that is materially modified.  A material
modification occurs when the contract is amended to increase the amount of
compensation payable to the employee.  If a binding written contract is materially
modified, it is treated as a new contract entered into as of the date of the material
modification.  Thus, amounts received prior to a material modification are not
affected, but amounts received subsequently to the material modification are not
treated as paid under a binding written contract described in paragraph (h)(1)(i).

Under section 1.162-27(h)(1)(iii)(C) of the regulations, the adoption of a
supplemental contract or agreement that provides for increased compensation or
the payment of additional compensation, is a material modification of a binding
written contract where the facts and circumstances show that the additional
compensation is paid on the basis of substantially the same elements or conditions
as the compensation that is otherwise paid under the written binding contract. 
However, a material modification of a written binding contract does not include a
supplemental payment that is equal to or less than a reasonable cost-of-living
increase over the payment made in the preceding year under that written binding
contract.  In addition, a supplemental payment of compensation that satisfies the
requirements of qualified performance-based compensation in paragraph (e) will
not be treated as a material modification.

The issue here is whether Company was obligated to pay compensation under the
awards and grants made prior to Year C.  According to Company, it generally does
not enter into written employment contracts with its officers and employees.  Under
New York law, absent an agreement establishing a fixed duration, an employment
relationship is presumed to be “at will” employment.  In an “at will” employment
situation, if an employer’s plan promises the employee compensation and the
employee relied on the promise, then the plan is binding on the corporation. 
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DePetris v.  Union Settlement Assn., 86 N.Y.2d 406, 410; 633 N.Y.S.2d 274 (1995). 

Although the specific details of each executive’s employment negotiations are
unknown, we assume that the executives relied on the potential bonus
compensation when they rendered services for Company in the year or years prior
to Year C.  Additionally, both plans contain a paragraph indicating that if the plans
were amended or terminated, no such amendment or termination could impair the
rights of any participant who had previously been granted an award or grant under
the plans.  Although the exact date is unclear from the submission, Company
executives received awards under Plans A and B prior to February 17, 1993. 
Additionally, Company’s submission dated August 25, 1998, indicates that
individual employee-specific awards made under Plans A and B were placed in
writing.  Further, it appears, based on the proxy and statements of Company’s
representative, that these Company executives performed the necessary services
during the performance period because the bonuses were approved by Committee
and paid.   We note that the proxy statement indicates that the actual EPS results
for the performance period for payments under Plan A and the performance targets
for payments under Plan B were both slightly below the targets established.  We
believe this language means that the maximum targets were not met for the
maximum bonus, however, the plans contain a sliding scale for measuring the
amount of the bonus resulting in a reduced bonus.  Because the executives
received the awards under Plans A and B prior to February 17, 1993, these awards
were placed in writing, and the executives performed the required services during
the performance period, we believe payment of bonuses for awards made under
Plans A and B was a binding contractual obligation of Company.

Company appears to satisfy the written binding contract exception because both
plans were adopted prior to February 17, 1993, awards and grants in general
compliance with Plans A and B were made prior to February 17, 1993, and
Company appears obligated under state law to pay the compensation if the
employees performed the services.  Additionally, it does not appear that either of
the plans has been materially modified since February 17, 1993, and it does not
appear that Company adopted a supplemental contract or agreement for increased
or additional compensation.  Accordingly, we believe Company satisfies this
exception.  Because Company satisfies this exception, the limitation of section
162(m) is inapplicable.



 8

If you have any questions about this memorandum, please call (202) 622-6060.
  

MARY OPPENHEIMER
Assistant Chief Counsel

 

By: Robert B.  Misner                           
       ROBERT B.  MISNER
       Assistant Chief, Branch 4
       Office of the Associate Chief Counsel  

(Employee Benefits and Exempt        
Organizations)

    


