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Dear          :

This responds to your September 29, 1998 letter and your
subsequent correspondence submitted on behalf of Trust requesting
a ruling that amounts derived from parking facilities operated by
independent contractors will qualify as rents from real property
within the meaning of section 856(d) of the Internal Revenue
Code.
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                               FACTS

Trust will file an election under section 856(c) of the Code
to be treated as a real estate investment trust ("REIT") for
federal income tax purposes with its         tax return for the
year ended Date 1.  Trust was formed as a State Y corporation on
Date 2, and recognized as a State X corporation on Date 3.  Trust
principally owns all of its assets and conducts all of its
operations through Operating Partnership, a State X limited
partnership.  Trust is the sole general partner of Operating
Partnership, and owns a general partnership interest of
approximately b percent and a limited partnership interest of
approximately c percent.

Through Operating Partnership, Trust owns a portfolio of
commercial properties (the "Buildings").  Operating Partnership
owns Buildings through sub-tier partnerships, limited
partnerships, and limited liability companies (the "Sub-Tiers")
formed to own and operate rental real estate.  In most cases
Operating Partnership owns, directly and indirectly, at least d
percent of the economic interests in each Sub-Tier. 

Certain of the Buildings have related parking facilities
that are located in the Building itself.  In other cases, the
parking facility for the Building is situated adjacent to the
Building.  In still other cases, the parking facility is part of
the same overall complex as the Building, but is neither in nor
adjacent to the Building itself.  The Operating Partnership is
not involved in the management or operation of the parking
facilities located in, adjacent to, or as part of the same
complex as the Buildings (the "Parking Facilities") except as
described below.

Operating Partnership has entered into leases ("Parking
Leases") with one or more third parties, whereby lessee operates
and manages the Parking Facilities, retains the net income
therefrom and bears any loss.  In some cases the Operating
Partnership has entered into an operating agreement with an
affiliate of the lessee and then assigned its rights and
obligations under such agreement to the lessee.

In order to simplify business operations, the Operating
Partnership intends to enter into exclusive license agreements
(each a "Parking Management Contract") with third parties (each a
"Service Company") to operate and manage one or more of the
Parking Facilities.  Trust has represented that each Service
Company will be an independent contractor within the meaning of
section 856(d) of the Code, and neither Trust nor Operating
Partnership will derive any income from the Service Companies.
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Each Parking Management Contract will grant to a Service
Company the exclusive right to operate the Parking Facility that
is the subject of the contract.  The Parking Management Contract
will require all personnel to be employees of the Service
Company, and not the Trust or Operating Partnership.  Each
Service Company will provide and be directly responsible for all
salary, benefits, labor, administration, and supervision of
employees in the Parking Facilities that it operates.  In
addition, each Service Company will be responsible for
establishing all major policies with respect to the Parking
Facilities that it operates, subject to the approval of the
Operating Partnership.  However, in some cases the Service
Company, together with the Operating Partnership, will establish
parking rates and policies in order to maintain the reputation
and quality of business relations of the related Building. 
Further, the Service Company may be required to consult with the
Operating Partnership regarding staffing levels, and rules and
regulations.  Operating Partnership may also have the ability to
request the removal of a specific employee of the Service Company
from the Parking Facility if the employee’s continued presence is
not in the best interests of the operation of that Parking
Facility or the related Building.  

Trust has represented that the relationship with each
Service Company will be at arm’s length, the Service Companies
will not be employees of the Trust or subject to the direct
control of the Trust, and that the Service Companies will be
adequately compensated.  In some cases, the compensation may be a
fixed dollar amount.  In other cases, the Service Company’s
compensation may be a fixed dollar amount plus a percentage of
the Parking Facility’s net or gross revenues.  In still other
cases, the Service Company’s compensation may be a percentage of
net or gross revenues plus an additional fixed dollar amount paid
only in certain circumstances.  Finally, the compensation only
may be a percentage of net or gross revenues.    

The tenants of the Buildings, their employees, customers,
and guests, as well as members of the general public generally
will pay parking fees directly to the Service Companies.  The
Service Company will remit net revenues to the Operating
Partnership.  Net revenues will be based on revenues received,
and amounts deemed to be received as a result of possible tenant
discounts, less the Service Company’s compensation and the
operating expenses of the Parking Facilities.  In some cases,
however, Operating Partnership may directly collect parking
revenues from tenants and remit them  to the Service Company;
these revenues will be treated in exactly the same manner as
revenues collected directly by the Service Company. 
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Estimated operating expenses, staffing needs and proposed
parking rates will be presented by the Service Company to the
Operating Partnership in an annual budget that will be subject to
the reasonable approval of Operating Partnership.  However, the
Service Company may be required to obtain prior consent from the
Operating Partnership in advance of undertaking purchases
exceeding certain thresholds. 

Throughout the year, Operating Partnership will receive
periodic accounting statements from the Service Company.  In
addition, there typically may be periodic meetings between the
Service Company and representatives of Operating Partnership or
Trust to review the results of operations from the Parking
Facility.  Either the Service Company, Operating Partnership or
Trust can call a special meeting if it believes that the parking
rates should be changed from the amount set forth in the approved
budget. 

In some Parking Facilities, parking spaces will be
exclusively for the use of the tenants of the related building,
either on a reserved or unreserved basis.  In other Parking
Facilities, parking spaces also may be available to the general
public on an hourly, daily, weekly, or monthly unreserved basis,
or on a weekly or monthly reserved basis.  In some cases
discounted parking is made available to the tenants.

Operating Partnership may provide basic customary 
maintenance, cleaning, lighting and repairs for some of the
Parking Facilities, although those services generally will be
provided through the Service Company.  All other services will be
performed by the Service Company.  In some cases the Service
Company may provide tire repair and towing.  Some Parking
Facilities may be operated on a "self-park" basis, in which
patrons park their own vehicles.  Other Parking Facilities will
have attendant parking.  Any and all services provided by the
Operating Partnership or Service Company will be customary in
parking facilities related to buildings of a similar class to the
Buildings in the geographic markets in which the Buildings are
located.

At certain Parking Facilities, an independent third party
("Car Service Provider") may offer routine car maintenance
services, car washing services or car rental services, which are
not customarily furnished in connection with the rental of real
property.  In such cases, the Parking Facility patrons will
contract directly with the Car Service Provider.  Trust has
represented that the Car Service Provider will be an independent
contractor within the meaning of section 856(d) of the Code and
neither the Service Company nor Operating Partnership will
receive any fees or income from the Car Service Provider. 
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Further, the cost of the services will be borne by the Car
Service Provider, separate charges will be made for the services,
the amount of the separate charges will be received and retained
by the Car Service Provider, and the Car Service Provider will be
adequately compensated for the providing the services. 

                         LAW AND ANALYSIS

Section 856(c)(2) of the Code provides that at least 95
percent of a REIT’s gross income must be derived from, among
other sources, "rents from real property."

 Section 856(d)(1) of the Code provides that "rents from real
property" include (subject to the exclusions in section
856(d)(2)): (i) rents from interests in real property, (ii)
charges for services customarily furnished or rendered in
connection with the rental of real property (whether or not such
charges are separately stated), and (iii) rent attributable to
personal property which is leased under, or in connection with, a
lease of real property, but only if the rent attributable to such
personal property for the taxable year does not exceed 15 percent
of the total rent for the year attributable to both the real and
personal property leased under, or in connection with the lease. 
 
 Section 856(d)(2)(C) of the Code excludes from the
definition of "rents from real property" any "impermissible
tenant service income" as defined in section 856(d)(7).  

Section 856(d)(7)(A) of the Code provides that
"impermissible tenant service incomes" means, with respect to any
real or personal property, any amount received or accrued
directly or indirectly by a REIT for furnishing or rendering
services to the tenants of such property or managing or operating
such property.  Section 856(d)(7)(B) of the Code provides that if
the amount of impermissible tenant service income with respect to
a property for any taxable year exceeds one percent of all
amounts received or accrued directly or indirectly by the REIT
with respect to such property, the impermissible tenant service
income of the REIT with respect to the property shall include all
such amounts.  

 Section 856(d)(7)(C)(i) of the Code excludes from the
definition of impermissible tenant service income amounts
received for services furnished or rendered, or management or
operation provided through an independent contractor from whom
the REIT itself does not derive or receive any income.
Additionally, section 856(d)(7)(C)(ii) excludes from the
definition of impermissible tenant service income any amount
which would be excluded from unrelated business taxable income
under section 512(b)(3) if received by an organization described
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in section 511(a)(2).

Trust has represented that the Service Companies constitute
independent contractors from whom the Trust does not receive any
income.  In the cases where the Service Company collects the
parking revenues and remits them to the Operating Partnership net
of its fees and operating expenses, the Service Company is
functioning as a conduit for delivering the revenues to the
Operating Partnership.  Consequently under these circumstances,
the Operating Partnership, and Trust, will not be treated as
deriving or receiving income from the Service Companies. 

The limited activities described above that are directly
performed by Operating Partnership are not services for purposes
of section 856(d)(2)(C) of the Code that are required to be
performed by an independent contractor.  The services furnished
by the Service Companies with respect to the Parking Facilities
will not generate impermissible tenant service income for
purposes of section 856(d)(2)(C) of the Code because they are
being performed by independent contractors. 

 Under section 1.856-3(g) of the Income Tax Regulations, a
REIT that is a partner in a partnership is deemed to own its
proportionate share of each of the assets of the partnership and
to be entitled to the income of the partnership attributable to
that share.  For purposes of section 856 of the Code, the
interest of a partner in the partnership’s assets will be
determined in accordance with the partner’s capital interest in
the partnership.  The character of the various assets in the
hands of the partnership and items of gross income of the
partnership will retain the same character in the hands of the
partners for all purposes of section 856 of the Code.

Accordingly, Trust’s allocable share of amounts received by
Operating Partnership from the Parking Facilities that are
operated by the Service Companies pursuant to the arrangements
described above will qualify as "rents from real property" within
the meaning of section 856(d) of the Code.

                              CONCLUSIONS

 Based on the facts submitted and representations made, we
rule that Trust’s allocable share of amounts received by
Operating Partnership from the Parking Facilities that are
operated by the Service Companies pursuant to the Parking
Management Contracts qualify as "rents from real property" within
the meaning of section 856(d) of the Code.  

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed
or implied concerning the tax consequences of any aspect of any
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transaction or item discussed or referenced in this letter.  In
particular, no opinion is expressed as to whether Trust qualifies
as a real estate investment trust under section 856 of the Code. 

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting
it.  Section 6110(j)(3) of the Code provides that it may not be
used or cited as precedent.

In accordance with the Power of Attorney on file with this
office, a copy of this letter is being sent to the taxpayer.

Sincerely,

Assistant Chief Counsel (Financial
Institutions and Products)

By:   William Coppersmith
William Coppersmith
Chief, Branch 2

 


