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SUBJECT: IRS/FTB Joint Check Cashing Project

This Chief Counsel Advice responds to your e-mail dated October 28, 1998. This
document is not to be cited as precedent.

In an October 6, 1998 memorandum to your office, the Manager of the - Group
outlined four questions regarding the above captioned check cashing project and
requested Counsel’s assistance to address those questions. This opinion
addresses those four questions.

Internal Revenue Code 8 6103(d)(1) provides that Federal tax returns and return
information may be disclosed to State tax officials “upon written request by the
head of” the state taxing authority, “for the purpose of, and only to the extent
necessary in, the administration of State tax laws.” This written request must: (1)
be made “by the head of” the state tax agency; (2) designate the individuals who
are the representatives of the state taxing authority to receive the information; and
(3) not name the Chief Executive Officer of the state or any person who is not an
employee of the taxing authority as the representatives to receive tax information.
Taylor v. United States, 106 F.3d 833 (8" Cir. 1997). Generally, the basic and/or
implementing agreement between the IRS and the state taxing agency is sufficient
for the exchange of the requested tax information, assuming the information
requested comes within the terms of the implementing agreement. If, however, the
information does not come within the terms of the implementing agreement, the IRS
should obtain a separate written request from the head of the state tax agency.
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The first question raised in the October 6, 1998 memorandum is whether Exam can
use information that was obtained during an FTB examination through taxpayer
requests, third parties and bank subpoenas to establish deficiencies. Generally,
Exam may use information obtained from any source, including the FTB, to
establish deficiencies without raising section 6103 issues.

The second question is whether FTB officials may be used as experts and/or
witnesses for IRS unagreed cases. Under section 6103(d), the IRS may make
disclosures to the state tax agency for the administration of state tax laws.
However, under section 6103(d) the IRS may not make disclosures to the state tax
agency for the purpose of administering Federal tax laws. FTB officials who act as
witnesses or experts for IRS unagreed cases should be treated, for section 6103
purposes, like any other fact witness, (I.R.C. 8 6103(k)(6)), or an expert witness
(I.LR.C. 8 6103(n)).

The third question is whether under section 6103, Revenue Agents may testify on
information and/or oral testimony obtained during an IRS examination that is later
sent to the FTB for use in their income tax examination. Under section 6103(d), the
IRS may disclose returns or return information to state tax officials for the
administration of state tax laws. The state has the authority to then use or disclose
the returns or return information, which includes the testimony of Revenue Agents,
under section 6103(h)(4) in a State judicial or administrative proceeding pertaining
to tax administration. Further, the Revenue Agent would have to be authorized
under Treas. Reg. 8301.9000-1 to provide testimony in the state proceeding.

The fourth question is whether under section 6103, Exam is allowed to disclose
information obtained during an examination or information obtained through use of
a summons to the FTB. Under section 6103(d), Exam is permitted to disclose
information obtained during an examination or information obtained through use of
a summons to the FTB, provided that the requirements of section 6103(d), as
outlined above, have been met.

If you have any questions please call 202-622-4570.



