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This responds to your request for significant service center advice, dated
November 13, 1998, in connection with a question concerning the information
reporting requirements applicable to payments to jurors. This memorandum may
not be used or cited as precedent.

Questions:

1. What are the information-reporting and withholding requirements
applicable to compensation paid to jurors?

2. On which form, and in which box, is the compensation paid to jurors
reported?

Brief Answers:

1. Information reporting for compensation to jurors is governed by section
6041 of the Code, which requires reporting of payments of $600 or more in a
taxable year. Jurors’ compensation is not subject to withholding of federal income
tax or tax under the Federal Insurance Contributions Act (FICA).

2. Payments of compensation to jurors are reportable on Form 1099-MISC,
box 3, as “Other income.”

Facts
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You have received an inquiry from a state concerning the requirements for
information reporting with respect to compensation paid to jurors. The individuals in
guestion serve on grand juries and can serve a maximum of days per year.
They are paid a set amount per day, and they may receive $600 or more in a
calendar year. You have not stated whether the jurors are covered by an
agreement under section 218 of the Social Security Act (218 agreement), and we
assume that there is no 218 agreement.

Law

In general, the withholding and information reporting requirements for
compensation to workers depend upon whether the workers are employees,
independent contractors, or other non-employees. Employee status depends upon
whether the entity which retains the individual’'s services exercises sufficient control
over the worker so that the worker can be categorized as an employee under the
common law. Code section 3121(d)(2).

Generally [an employee] relationship exists when the person for whom
services are performed has the right to control and direct the individual
who performs the services, not only as to the result to be
accomplished by the work but also as to the details and means by
which that result is accomplished. That is, an employee is subject to
the will and control of the employer not only as to what shall be done
but how it shall be done. Section 31.3121(d)-1(c), Employment Tax
Regulations.

Section 3121(a), dealing with the FICA tax, provides that nothing in the regulations
relating to federal income tax withholding which provides an exclusion from “wages
for withholding purposes shall be construed to require a similar exclusion from
“wages” for FICA purposes.

Section 3401(a), concerning Federal income tax withholding, states that the
term “wages” for withholding purposes means all remuneration for employment
other than fees paid to a public official. Section 31.3401(a)-2(b)(2) of the
Employment Tax Regulations provides as follows:

Amounts paid to precinct workers for services performed at election
booths in State, county, and municipal elections and fees paid to jurors
and witnesses are in the nature of fees paid to public officials and
therefore are not subject to withholding.

Section 1401 imposes tax under the Self-Employment Contributions Act
(SECA tax) on “net earnings from self-employment” as defined in section 1402(a).
Section 1402(c) provides that the term “trade or business” for SECA tax purposes
shall have the same meaning as when used in section 162 (relating to trade or
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business expenses), except that such term shall not include, in relevant part, the
performance of the functions of a public office, other than the functions performed
in a position compensated solely on a fee basis and not subject to an agreement
under section 218 of the Social Security Act.! Code section 1402(c)(1). Section
1.1402(c)-2(b), Income Tax Regulations, defines “public office” to include any
elective or appointive office or the United States or any possession thereof, of the
District of Columbia, of a state or its political subdivisions, or of a wholly-owned
instrumentality of any one of more of the foregoing. While juror is not specifically
mentioned as a public office, the definition is broad enough to include the role of
juror as a public office.

Rev. Rul. 61-113, 1961-1 C.B. 400, deals with individuals who serve as
members of a hearing board of an air pollution control district, who are appointed
by the county board of supervisors, take an oath of office, hold public hearings, and
submit their decisions to the county. They are not under the control and direction
of the county board of supervisors or any other body. Their compensation is based
on the number of hearings they attend. Their services constitute the performance
of the functions of a public office and do not constitute a “trade or business” for
purposes of Code section 1402(c)(1).

Section 6041(a), in relevant part, imposes an information-reporting
requirement as follows:

All persons engaged in a trade or business and making payment in the
course of such trade or business to another person, of rent, salaries,
wages, premiums, annuities, compensations, remunerations,
emoluments, or other fixed or determinable gains, profits, and income
... of $600 or more in any taxable year . . . shall render a true and
accurate return to the Secretary, under such regulations and in such
form and manner and to such extent as may be prescribed by the
Secretary, setting forth the amount of such gains, profits, and income,
and the name and address of the recipient of such payment.

'Rev. Rul. 74-608, 1974-2 C.B. 275, dealing with the application of SECA tax to
tax collectors who are paid salaries based on the amount of tax they collect states that
only when a public official receives remuneration in the form of fees directly from
members of the public with whom he does business does such remuneration constitute
“fees” within the meaning of section 1402(c)(1). While compensation paid to jurors is
described in regulations under section 3401 as “in the nature of fees paid to public
officials” this does not mean that jurors are fee-based public officials within the meaning
of Code section 1402(c)(1), but only that such compensation is to be treated as fees
paid to public officials for withholding purposes.
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Section 1.6041-1(a)(1), Income Tax Regulations, requires reports in the course of a
trade or business of payments to “another person,” a term which includes a person
who is not an employee. The amounts required to be reported, including wages,
compensations, remunerations, emoluments, or other fixed or determinable gains,
profits, and income, include compensation which is not “wages” for FICA purposes.
The term “all persons engaged in a trade or business” includes those engaged in
activities that are not for profit. Section 6041-1(b)(1), Income Tax Regs. Section
1.6041-1(a)(2), Income Tax Regulations, requires the filing of Form 1099 for
individuals who are not employees.

Analysis

The performance of services as a juror differs in its very nature from the
performance of services as an employee. The role of juror has its roots in the
common law as a member of a body of persons chosen according to law and sworn
to make determinations of fact in a particular case. The role of employee derives
from a different common law relationship, that of master and servant. Service on a
jury is often described as a civic duty; its closest analogue is to the exercise of
public office, as described in Rev. Rul. 61-113. Therefore, jurors’ fees do not
constitute wages for employment for FICA tax purposes.

Section 1402(c)(1) generally excludes from the term “trade or business” for
SECA purposes the performance of functions of a public office.” As stated above,
the compensation paid to jurors is for performance of a civic duty analogous to
public office.

Section 3401(a) provides, for income tax withholding purposes, that fees paid
to a public official are not subject to income tax withholding, and section
31.3401(a)-2(b)(2) of the Employment Tax Regulations clarifies that this provision
applies to fees paid to jurors. Consequently fees paid to jurors are not subject to
income tax withholding.

According to section 6041 and regulations thereunder, compensation paid to
nonemployees is reportable on Form 1099, provided that the total compensation
paid to any individual in a taxable year is $600 or more. The instructions to Form
1099 state that generally amounts reportable in box 7, Nonemployee compensation,
are subject to SECA tax. If payments to individuals are not subject to SECA tax,
the instructions state that they should be reported in box 3, Other income. Since

*The exception to this rule for fee-based public officials has no application to this
case. Rev. Rul. 74-608, supra, n. 1, states that only when an official receives
remuneration in the form of fees directly from members of the public with whom he
does business does such remuneration constitute “fees” within the meaning of section
1402(c)(1).
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payments to a juror are not subject to SECA tax, the payments should be reported
on Form 1099, box 3, if they equal or exceed $600 in a year.

Conclusion

Since jurors are not employees, their compensation is not subject to FICA
tax. Since jurors most closely resemble public officials, their compensation is not
subject to SECA tax. Pursuant to section 3401(a) and regulations thereunder,
remuneration paid to jurors is not subject to Federal income tax withholding.
Information reporting for payments to jurors is governed by section 6041(a), and
reporting is required for all individuals who are paid $600 or more in a taxable year.
These payments are reportable on Form 1099-MISC, box 3.



