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This Field Service Advice responds to your memorandum dated December 10,
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ISSUE:

Whether members of advisory boards appointed by the City are “officers”
under State law for purposes of section 3401(c) of the Code.

CONCLUSION:

Whether the members of the advisory boards are “officers” under state law is
properly determined by District Counsel. If the board members are determined to
be officers for federal income tax withholding purposes, it does not automatically
follow that they are employees FICA tax purposes. For FICA tax purposes, the
Service must determine whether the board members are common law employees.



FACTS:

Acting under authority granted by State statute, the City Council appoints
citizens to several advisory boards, including the

. The City pays the board members for each meeting
attended.

The City does not withhold income taxes from payments it makes to the
board members. Nor does the City withhold or pay OASDI or Medicare tax from the
payments. The City issues a Form 1099 to each board member who receives $600
or more in a calendar year. The board members are not participants in the City’s
employee pension plan.

LAW AND ANALYSIS

Section 3401(a) of the Code provides that the term “wages” means all
remuneration (other than fees paid to a public official) for services performed by an
employee for his employer.

Section 31.3401(a)-2(b)(1) of the Employment Tax Regulations provides that
authorized fees paid to public officials such as notaries public, clerks of courts,
sheriffs, etc., for services rendered in the performance of their official duties are
excepted from wages and hence are not subject to withholding. However, salaries
paid to such officials by the Government, or by a Government agency or
instrumentality, are subject to withholding. Section 31.3401(a)-2(b)(2) provides that
amounts paid to precinct workers for services performed at election booths in State,
county, and municipal elections and fees paid to jurors and witnesses are in the
nature of fees paid to public officials and are therefore not subject to withholding.

Section 3402(a) provides that every employer making a payment of wages
shall deduct and withhold federal income taxes.

Section 3401(c) provides that the term "employee" includes an officer,
employee, or elected official of the United States, a state, or any political
subdivision thereof, or any agency or instrumentality of any one or more of the
foregoing.

Section 31.3401(c)-1(a) of the Employment Tax Regulations provides, in
part, that the term "employee" includes officers and employees, whether elected or
appointed, of the United States, a state, or any political subdivision thereof, or any
agency or instrumentality of any one or more of the foregoing.



Under section 1402(c)(1), for purposes of the Self-Employment
Compensation Act (SECA), the term “trade or business” generally does not include
the performance of the functions of a public office. An exception exists for a public
office that is compensated solely on a fee basis. Under Revenue Ruling 74-608,
1974-2 C.B. 275, the exception applies only with respect to fees received directly
from the public.

Section 1.1402(c)(2) of the Income Tax Regulations provides guidance on
the types of positions that are considered to be a public office. This section
provides, in part, that the term "public office" includes any elective or appointive
office of a state or its political subdivisions. Further, this section provides that, for
example, a governor, a mayor, the Secretary of State, a county commissioner, a
judge, a justice of the peace, a county or city attorney, or a notary public perform
the services of a public office.

Revenue Ruling 61-113, 1961-1 C.B. 400, considers whether individuals
serving as members of a hearing board of an air pollution control district are
performing the functions of a public office. The members are appointed by the
county board of supervisors, take an oath of office, hold public hearings, and
submit their decisions to the county. They are not under the control and direction
of the county board of supervisors or any other body. Their compensation is based
upon the number of meetings they attend. The ruling concludes that the board
members’ services constitute the performance of the functions of a public office and
therefore do not constitute a “trade or business” under section 1402(c)(1).

Whether the board members are officers under section 3401(c) is determined
by reference to local law. Analysis of local law is properly handled by the Office of
District Counsel. However, we provide the following information on the employment
tax consequences if it is determined that the board members are officers under
local law.

If the board members are determined to be officers under local law, then
section 3401(c) provides that they are employees for income tax withholding
purposes. However, fees paid to a public official are not wages subject to income
tax withholding. Moreover, whether the board members are officers under section
3401(c) does not affect whether they are employees for OASDI or Medicare (FICA)
tax purposes. Rather, whether the board members are employees for FICA
purposes is determined based upon the common law standard. |.R.C. § 3121(d)(2).

Notwithstanding that a worker is an employee under the common law, the
taxpayer may be entitled to relief from employment taxes under section 530 of the
Revenue Act of 1978. We wish to draw your attention to two provisions under



section 530 that were added by section 1122 of the Small Business Job Protection
Act of 1996 (SBJPA), Pub. L. No. 104-188. First, section 530(e)(3) provides that
the availability of the safe harbors is not dependent upon the worker otherwise
being an employee. Based upon this provision, the Service has taken the position
that the first step in a worker-classification case is to determine whether the
taxpayer is entitled to relief under section 530. Second, section 530(e)(2)(B)
provides that the “industry practice” safe harbor under section 530(a)(2)(C) shall
not require a reasonable showing of the practice of more than 25 percent of the
industry. We note this provision because taxpayers often claim reliance on industry
practice as a reasonable basis for treating a worker as a nonemployee. For further
information on section 530 and worker-classification, see the training materials on
employee versus independent contractor status. "Independent Contractor or
Employee?"” Training 3320-102 (Rev. 10-96) TPDS 84238I.

If section 530 relief is not available, a state or local government employer will
be subject to FICA with respect to a common law employee unless the employee is
a member of a qualified retirement system or some other exception applies. I.R.C.
8 3121(b)(7)(F). Under section 3121(b)(7)(F), to be excluded from the FICA, the
employee must be a participant in a plan; it is not enough that the employer
maintains a plan. For further information, see Publication 963, Federal-State
Reference Guide (Social Security Coverage and FICA Reporting by State and Local
Government Employers).

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS:

The guidelines under the State and Local Government Compliance Initiative
provide that prospective treatment is the preferred approach to gaining taxpayer
compliance.

If you have any further questions, please call the branch telephone number.

Jerry E. Holmes
Branch Chief

Associate Chief Counsel (Employee
Benefits & Exempt Organizations)



