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ISSUE(S):

Whether, for income tax purposes, the Taxpayer is estopped from reporting the
basis of stock in a closely-held corporation inherited from a decedent different from the
fair market value used in calculating the tax on the decedent’s estate.

CONCLUSION:

In this case the Taxpayer is not estopped from claiming a basis in the stock
different from the fair market value of the stock used on the decedent’s estate tax
return. Thus, under Revenue Ruling 54-97, 1954-1 C.B. 113, the taxpayer may rebut
the presumptive value of the stock by clear and convincing evidence.
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FACTS:

D died in 1988. At her death she owned stock in two closely held corporations.
The original estate tax return filed on behalf of D’s estate valued these interests at a.
On audit, the Service proposed a value of b for the stock. The estate argued for a
lower valuation and, in 1992, the Service agreed to an estate tax valuation of c for the
stock.

Taxpayer inherited a one-sixth interest in the stock from D. In 1995, the two
closely held corporations redeemed all of the stock owned by Taxpayer. On his original
1995 return, Taxpayer reported a basis of d in the redeemed stock which caused him to
have a taxable gain. In 1996, he amended his 1995 return to reflect a basis in the stock
equal to the redemption price, leaving him with no taxable gain. Taxpayer calculated
this revised basis by discounting for a lack of marketability the Service’s original
proposed stock value of b. While the basis of d was lower than Taxpayer’'s
proportionate share of ¢ (the agreed upon value of the stock in the two corporations),
the basis reported on the 1995 amended return was greater than both Taxpayer’'s
proportionate share of the fair market value of the stock originally proposed by D’s
estate (a) and the agreed upon value (c).

Taxpayer was one of seven beneficiaries of D’s estate and is currently
represented by the attorney for D’s estate. Taxpayer, however, was not a personal
representative of the estate and was not involved in preparing the estate tax return or in
resolving the subsequent audit. Moreover, we have been provided with no evidence
that Taxpayer was consulted or provided assistance in settling D’s estate other than his
informal conversations with one or more of the other beneficiaries or personal
representatives.

LAW AND ANALYSIS:

Section 1014 states that the basis of property in the hands of a person who
acquired the property from a decedent, if not sold, exchanged, or otherwise disposed of
before the decedent’s death by such person, is the fair market value of the property at
the date of the decedent’s death.

Section 1.1014-3(a) of the Income Tax Regulations provides that the value of
property as of the date of the decedent’s death as appraised for the purpose of the
Federal estate tax shall be deemed to be its fair market value.

In Rev. Rul. 54-97, 1954-1 C.B. 113, the Service held that for the purpose of
determining the basis under § 113(a)(5) (the predecessor of § 1014) of property
transmitted at death (for determining gain or loss on the sale thereof or the deduction
for depreciation), the value of the property as determined for the purpose of the Federal
estate tax shall be deemed to be its fair market value at the time of acquisition. Except
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where the taxpayer is estopped by his previous actions or statements, such value is not
conclusive but is a presumptive value which may be rebutted by clear and convincing
evidence.

As ordinarily applied, the duty of consistency (or quasi-estoppel) holds the
taxpayer to a representation made for tax purposes if the Service acquiesced in or
relied on it and the statute of limitations bars an adjustment for the earlier year. Stearns
v. U.S., 291 U.S. 54 (1934). The duty applies when: (1) the taxpayer has made a
representation or reported an item for tax purposes in one year; (2) the Commissioner
has acquiesced in or relied on that act for that year; and, (3) the taxpayer desires to
change the representation, previously made, in a later year after the statute of
limitations on assessments bars adjustments for the initial year. Beltzer v. United
States, 495 F.2d 211, 212 (8" Cir. 1974); McMillan v. U.S., 64-2 USTC 1 9720 (SD W.
Va. 1964).

Courts have found a duty of consistency in federal tax cases when the executor
and the beneficiary are in privity. See e.qg., Estate of Letts v. Commissioner, 109 T.C.
290 (1997)(wife’s estate estopped from asserting that trust did not qualify for QTIP
treatment ). In general, the courts have equated privity with either fiduciary duties owed
by the beneficiary to the estate or a sufficiently close relationship between the party
making the prior representation and the party to be estopped in holding that the
beneficiaries could not repudiate estate tax values.® LeFever v. Commissioner, 100
F.3d 778 (10™ Cir. 1996)(taxpayer was the executor of the decedent’s estate). Cluck v.
Commissioner, 105 T.C. 324 (1995)(estoppel applied because the taxpayer’'s spouse
was executor and the spouses had filed joint tax returns for the years at issue); Beltzer
v. United States, 495 F.2d 211 (8" Cir. 1974)(taxpayer was co-executor of the
decedent’s estate); Griffith v. U.S., 71-1 USTC 1 9280 (N.D. Tex. 1971)(taxpayer
served as executrix of her deceased husband’s estate); McMillan v. U.S., 64-2 USTC
9720 (SD W. Va. 1964)(taxpayers were co-executors of the estate); Hess v. U.S., 537
F.2d 457 (Ct. Cl. 1976) cert. denied 430 U.S. 931 (1977)(testamentary trust whose
trustees were executors of the estate). Thus, courts have not estopped beneficiaries
from arguing a different value than that reported on the estate tax return where such a

'For purposes of the preclusive effects of judgments in civil actions, however, the
Restatement (Second) of Judgements § 41(1) states that a person who is not a party to
an action but who is represented by a party is bound by and entitled to the benefits of a
judgment as though he were a party. A person is represented by a party who is the
trustee, executor, or similar fiduciary manager of an estate of which the personis a
beneficiary. Restatement (Second) of Judgements § 41(1) (1980) cited with approval
by Richards v. Jefferson County, 117 U.S. 793 (1996); Bittinger v. Tecumseh Products
Company, 123 F.3d 877 (6™ Cir. 1977). See also, McCrocklin v. Fowler, 285 F.Supp.
41 (E.D. Wis.1968)(estate beneficiary held to be in privity with the estate administrator
such that the doctrine of res judicata barred the beneficiary’s suit).
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close relationship did not exist. Ford v. U.S., 270 F.2d 17 (Ct.CIl. 1960)(decedent’s
minor beneficiaries residing outside of the United States were not estopped from
arguing a different value because they were not fiduciaries of the decedent’s estate and
had no knowledge of the decedent’s estate tax return); Shook v. U.S., 713 F.2d 662
(11™ Cir. 1983)(estoppel not extended to an estate beneficiary for merely indicating
approval over executor’s handling of the estate over which the executor had total
control and the beneficiary none).

The case of Shook v. U.S. is very similar to the situation here. In Shook, the
decedent’s will included a provision providing for 55 shares of stock in a closely held
corporation to be given to Mrs. Shook upon decedent’s death. Immediately before the
decedent’s death, however, the corporation purchased the decedent’s shares pursuant
to a previously granted option leaving the decedent’s estate without the stock left to
Mrs. Shook. The executor’s of decedent’s estate were a bank, and two officers of the
corporation. Mrs. Shook sued those executors, the corporation, and various other
persons and in lieu of the 55 shares of stock received the corporation’s debenture.

On her income tax return for that year Mrs. Shook did not report any of the
debenture’s principal amount as taxable income. The IRS, however, disagreed with
Mrs. Shook. The IRS claimed that only the portion of the debenture’s principal amount
equal to the value of 55 shares of corporate stock as reported on the decedent’s estate
tax return was non-taxable, with the remainder of the principal amount being taxable
income.

The Shook court held that Mrs. Shook was not estopped from arguing that the
value of the 55 shares of stock was greater than the value reported on the decedent’s
estate tax return. The court found nothing in the record to suggest that anyone other
than the decedent’s executors and their attorney had or exercised any authority in
handling the resolution of the estate’s tax liability. In addition, Mrs. Shook never had
any contact with the IRS in connection with settling the decedent’s estate nor did the
IRS rely on any representation made by her. Finally, the court found that the executor’s
attorney’s discussion of the estate’s tax settlement with Mrs. Shook and the obtaining
of an expression of her approval was a prudent measure based on the parties’
animosity and not a legal necessity. Thus, the court was unwilling to extend the
estoppel doctrine to an estate beneficiary for “merely indicating approval of the
executor’s handling over which they have total control and the beneficiary none.”

Although § 1.1014-3(a) provides that the appraised value of property for federal
estate tax purposes is deemed to be the fair market value of such property for purposes
of 8 1014, where the taxpayer is not estopped by his previous actions or statements,
this rule merely establishes a rebuttable presumption and may not be conclusive in the
face of clear and convincing evidence to the contrary. Rev. Rul. 54-97. Here, we have
been presented with no evidence that Taxpayer was a fiduciary of D’s estate and no
other facts sufficient to hold that Taxpayer is estopped by his previous actions or
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statements from reporting a basis under 81014 different than the value reported on D’s
estate tax return.

CAVEAT(S)

This technical advice memorandum speaks only to the sufficiency of the
evidence presented in relation to the question of whether this taxpayer is estopped from
claiming a basis under § 1014 different from his proportionate share of the fair market
value reported on D’s estate tax return. Specifically, this technical advice memorandum
does not speak to the question of whether Taxpayer has met his burden of rebutting by
clear and convincing evidence the presumptive value of the stock as reflected on D’s
estate’s tax return or the application of Rev. Rul. 54-97 to a beneficiary of D’s estate
other than this taxpayer.

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer. Section
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.



