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Ladies and Gentlemen:

This letter is in reply to a request for a letter ruling
dated July 14, 1998, as supplemented by a letter dated
December 8, 1998, made on behalf of Employer M, concerning
the federal tax treatment of certain contributions made to
Plan X under section 414(h)(2) of the Internal Revenue Code
("Code").

You have submitted the following facts and
representations:

Employer M is a political subdivision of State A.
Employer M and Subdivision B established Plan X effective
July 1, 1973. Plan X provides retirement benefits to
members, based on the member's length of service and
compensation. Benefits which are provided under Plan X
supplement those payable under the Retirement System of
State A. Plan X is a qualified plan pursuant to section
401(a) of the Code and received its most recent
determination letter on May 12, 1986.
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Pursuant to Section 3.02(b) of Plan X, Employer M has
since January 1, 1985 picked up mandatory employee
contributions in accordance with Code section 414(h)(2).
Plan X proposes to extend the application of Code section
414(h)(2) to certain contributions to purchase service
credit.

Section 12.01 of Plan X provides that when a member
terminates employment, the member may receive a refund of
contributions previously made to Plan X and upon receipt of
these refunded contributions, the member's contributory
service credits are forfeited. Plan X also provides that if
a former member recommences employment within five years of
termination, such member may elect to either (1) redeposit
an amount equal to any contributions that have previously
been refunded plus interest, or (2) repurchase suspended
service credit in accordance with the provisions of Article
XI of Plan X. A member may therefore "buy back" prior
service canceled upon the memberIs earlier termination of
employment. Repayment may be made in either a lump sum or by
means of payroll withholding.

Under conditions specified in Article XI of Plan X,
members may elect to purchase additional service credit (1)
for any years of service as an educational employee of
Employer M that are not otherwise creditable: (2) for years
of service as an educational employee in a public school
system other than Employer M or in any private school
system,and (3) for years of service in any other employment
in a capacity which, pursuant to uniform and
nondiscriminatory rules adopted by Plan X's Board of
Trustees, is deemed to have favorably impacted on the
employee's experience to teach in the Employer M school
system. A member may pay for the permissive service credit
either by a lump sum payment or by payroll withholding.

In order to permit the pick up of redeposit
contributions or permissive service contributions, Employer
M and Plan X have adopted a resolution to pick up such
contributions made through payroll deduction. The Resolution
requires Employer M to pick up the contributions made
through irrevocable payroll deduction authorizations.
Section 11.09, as proposed to be added to Plan X by the
amendment set forth in the Resolution, provides that, member
contributions to purchase prior service credit shall be
picked up by Employer M, as described in section 414(h)(2)
of the Code,and deducted from the pay of the contributing
member as salary reduction contributions, and paid by
Employer M to Plan X.
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Section 11.01 of Plan x is proposed to be amended to
require that any purchase of service through periodic
installment payments by payroll deduction must be made
pursuant to a binding irrevocable payroll deduction
authorization between Employer M and the member participant
which provides for the number of deductions and the dollar
amount of each deduction.

The Resolution also provides that Employer M shall
pick up the contributions used to purchase prior service
through payroll deduction,and that no employee who elects to
purchase prior service through such pick-up contributions
will be permitted to receive the contributions directly
instead of having the contributions contributed to Plan X.

The payroll authorization form will be used in
conjunction with the above-referenced resolution to effect
the pickup of the payroll deductions. This form is to be
signed by the member participant and Employer M and is a
binding irrevocable payroll deduction authorization between
Employer M and the member participant who acknowledges the
fact that Employer M will not accept direct payment from the
member participant while the form is in effect. This
precludes the member participant from revoking the pick-up
election and making direct payments to Plan X. The payroll
authorization form shall remain in effect until payroll
payments are completed or termination of employment,
whichever occurs earlier.

Based on the above facts and representations, you have
requested the following rulings:

(1) That the periodic installment payments used to
purchase service credit through payroll deductions under
Plan X will be treated as employer contributions picked up
by Employer M within the meaning of section 414(h)(2) of the
Code for federal income tax purposes; and

(2) That such picked-up contributions will not
constitute wages under section 3401(a) of the Code from
which federal income taxes must be withheld.

Section 414(h)(2) of the Code provides that
contributions, otherwise designated as employee
contributions, shall be treated as employer contributions if
such contributions are made to a plan described in section
401(a) or 403(a) of the Code, established by a state
government or political subdivision thereof, or by any
agency or instrumentality of the foregoing, where the
contributions of employing units are designated as employee
contributions but where any employing unit picks up the
contributions, the contributions so picked up shall be
treated as employer contributions.
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Revenue Ruling 77-462, 1977-2 C.B. 358, addresses the
federal income tax treatment of contributions picked up by
the employer within the meaning of section 414(h)(2) of the
Code. In Rev. Rul. 77-462, the employer school district
agreed to pick up the required contributions of the eligible
employees under the plan. The revenue ruling held that under
the provisions of section 3401(a)(12)(A) of the Code, the
school district's picked-up contributions to the plan are
excluded from wages for purposes of the Collection of Income
Tax at Source on Wages, and no federal income tax
withholding is required from employees' salaries with
respect to the said picked-up contributions. The revenue
ruling further held that the school district's picked-up
contributions are excluded from the gross income of
employees until such time as they are distributed to the
employees.

Revenue Ruling 81-35, 1981-l C.B. 255, and Revenue
Ruling 81-36, 1981-l C.B. 255, provide guidance as to
whether contributions will be considered as "picked up" by
the employer. Both revenue rulings establish that the
following two criteria must be satisfied: (1) the employer
must specify that contributions, although designated as
employee contributions, are being paid by the employer in
lieu of contributions by the employee: and (2) the employee
must not have an option of choosing to receive the
contributed amounts directly or to have them paid by the
employer to the plan.

In Revenue Ruling 87-10, 1987-1 C.B. 136, the Service
considered whether contributions designated as employee
contributions to a governmental plan are excludable from the
gross income of the employee. The Service concluded that to
satisfy the criteria set forth in Revenue Rulings 81-35 and
81-36 with respect to particular contributions, the required
specification of designated employee contributions must be
completed before the period to which such contributions
relate.

In this case, with respect to redeposit contributions or
permissive service contributions, the Resolution adopted by
Employer M and Plan X, in conjunction with the irrevocable
payroll deduction authorization form and the aforesaid
proposed amendments to Plan X, satisfy the criteria of
Revenue Rulings 81-35, 81-36, and 87-10 by providing that
the payroll deduction authorization form specifies that the
contributions, although designated as employee
contributions, are being paid by the employer in lieu of
contributions by the employee; and an employee who has
completed a payroll authorization form is not given the
option of choosing to receive the contributed amounts
directly in lieu of having them paid to Plan X; and further
an employee must complete the payroll authorization form
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before the period to which the contributions relate. Also,
Revenue Ruling 77-462 provides that picked-up contributions
are exempt from federal income tax withholding.

Accordingly, assuming the proposed pick ups are
implemented as proposed, we conclude that:

1. The periodic installment payments used to purchase
service credit through payroll deductions (amounts deducted
in order to redeposit previously refunded contributions or
to purchase permissive service credit) will be treated as
employer contributions picked up by Employer M within the
meaning of section 414(h)(2) of the Code for federal income
tax purposes: and

2. Such picked-up contributions will not constitute
wages under section 3401(a) of the Code from which federal
income taxes must be withheld.

These rulings apply only if the effective date for the
commencement of any proposed pick up is not any earlier than
the latest of: (a) the later of the date the Resolution is
adopted by Employer M and Plan X or the date it is put into
effect: (b) the later of the date Employer M adopts the
proposed amendments to Plan X as set forth in the Resolution
or the date the proposed amendments are put into effect: or
(c) the later of the effective date of the appropriate
irrevocable payroll deduction authorization form or the date
the form has been signed by the parties.

These rulings are based on the assumption that Plan X
meets the requirements for qualification under section
401(a) of the Code at the time of the proposed contributions
and distributions.

No opinion is expressed as to whether the amounts in
question are subject to tax under the Federal Insurance
Contributions Act. No opinion is expressed as to whether the
amounts in question are paid pursuant to a "salary reduction
agreement" within the meaning of section 3121(v)(l)(Q) of
the Code.

This letter ruling is directed only to the taxpayer
that requested it. Section 6110(k)(3) of the Code provides
that it may not be used or cited by others as precedent.
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The original of this letter ruling has been sent to
your authorized representative in accordance with a power of
attorney on file in this office.

Sincerely yours,

John G. Riddle, Jr.
Chief, Employee Plans
Technical Branch 4

Enclosures:

Deleted copy of the letter
Notice 437

cc:


