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This Significant Service Center Advice responds to your memorandum dated July
28, 1999. Service Center Advice is not binding on Examination or Appeals and is
not a final case determination. This document is not to be cited as precedent.

Issues

1. Does the Statute Of Limitations (“SOL”) under 26 U.S.C. 86511 apply to a
request from the Bureau of Internal Revenue of the Virgin Islands that the IRS
cover over taxes withheld and paid to the United States on payments made to a
bonafide resident of the Virgin Islands (“VI17)?

2. Does the Statute Of Limitations under 26 U.S.C. 86511 preclude the IRS from

transferring funds to the VI that were erroneously paid into the United States by a
foreign corporation that only had VI sourced income?

Conclusions

1. The cover over of funds into the Treasury of the VI is not a “refund”.
Accordingly, the SOL under 86511 does not apply to a request from the Bureau of
Internal Revenue of the Virgin Islands that the IRS cover over taxes withheld and
paid to the United States on payments made to a bonafide resident of the VI.
Additionally, there is no statute of limitations on the requirement in section 7654
that the IRS cover over certain taxes to the Bureau of Internal Revenue of the
Virgin Islands.
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2. The IRS may not transfer the erroneously paid-in funds to the VI. The transfer
cannot be characterized as a refund because the proposed payment would be
issued to the VI, not to the taxpayer that made the overpayment. Additionally, the
SOL bars any refund to the taxpayer. Further, even if double taxation arises and the
competent authority proceedings are invoked, the SOL on refunds applies. Finally,
the cover over process does not apply to non-individual taxpayers, and therefore
may not be utilized in this case.

Background

Section 6402

Section 6402(a) of the Code states in relevant part:

In the case of any overpayment, the Secretary, within the applicable period of
limitations, may credit the amount of such overpayment, including any
interest allowed thereon, against any liability in respect of an internal revenue
tax on the part of the person who made the overpayment and shall, . . .,
refund any balance to such person. [emphasis added]

Section 6501

Section 6501(a) of the Code states in relevant part:

Except as otherwise provided . . . , the amount of any tax imposed by this
title shall be assessed within 3 years after the return was filed (whether or
not such return was filed on or after the date prescribed) . . . and before the

expiration of 3 years after the date on which any part of such tax was paid,
and no proceeding in court without assessment for the collection of such tax
shall be begun after the expiration of such period.

Section 6511

Section 6511(a) of the Code states in relevant part:

Claim for credit or refund of an overpayment of any tax imposed by this title
in respect of which tax the taxpayer is required to file a return shall be filed
by the taxpayer within 3 years from the time the return was filed or 2 years
from the time the tax was paid, whichever of such periods expires the later,
or if no return was filed by the taxpayer, within 2 years from the time the tax
was paid. . . . [emphasis added]

Section 7654
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Sub-Sections 7654(a) and (b)(1) of the Code state:

(a) General rule.--The net collection of taxes imposed by chapter 1 for
each taxable year with respect to an individual to whom section 931 or 932(c)
applies shall be covered into the Treasury of the specified possession of
which such individual is a bona fide resident.

(b) Definition and special rule.--For purposes of this section--

(1) Net collections.--In determining net collections for a taxable year,
an appropriate adjustment shall be made for credits allowed against the tax
liability and refunds made of income taxes for the taxable year. [emphasis
added]

Discussion
Issue 1

A cover over under section 7654(a) is not a refund under section 6402(a), and
therefore, the SOL under sec. 6511 does not apply to the cover over process.

Case law has distinguished the cover over process from a refund. United States v.
Johnston, 124 U.S. 236, 252 (1888), holds that the phrase “covered into the
treasury,” as used in acts of Congress and the practice of the United States
Treasury Department, means that money has actually been paid into the treasury in
the regular manner, as distinguished from merely depositing it with the treasurer.

The Johnston Court cites Rice, Assignee v. United States, 21 C. CI. 413 (1886), as
the source for the definition of “cover into”. While considering the effects of a
certain Congressional Resolution, the Rice court stated the definition of the term
“cover into” as:

That resolution required all moneys . . . to be paid into the Treasury of the
United States, and they were thereupon “covered into the Treasury” and
mingled with other public money [emphasis added].

Consequently, “cover over” means that funds are actually transferred to a
governmental body (i.e., a treasury) for use by that body in its public functions.
This is distinguishable from a refund. A “refund” is a remittance of overpaid taxes
to the taxpayer. R.A. Westin, Shepard’s Tax Dictionary 535 (1995-1996). This
definition is in consonance with the statutory framework. Section 6402(a) provides
that overpayments of taxes will be credited against any unpaid internal revenue tax
liability and amounts in excess of such credit will be refunded only to "the person
who made the overpayment.” Therefore, since the VI Treasury is not the “person
who made overpayment”, in this instance, the cover over process is not a refund.
Accordingly, the strictures of the SOL under sec. 6511 do not apply to the cover
over process under section 7654.
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Further, section 7654(a) utilizes the term “shall” which renders the statute
mandatory as opposed to discretionary. See 2A N. Singer, Sutherland Stat Const,
sec. 25.04. This indicates an absolute instruction from which the IRS may not
deviate. The statutory construction of the term “shall” has been interpreted in
several tax cases. United States v. Chavez, 627 F.2d 953, 955 (9" Cir. 1980),
holds that in construing the use of the term “shall” in IRC sec. 7203:

The plain meaning of the statute is clear. The grammatical structure of the
statute and the use of the word “shall” compel the conclusion that the
provision is mandatory. “The use of the word ‘shall’ in the statute, although
not entirely controlling, is of significant importance, and, indicates an
intention that the statute should be construed as mandatory.” [citation
omitted]

Other tax cases have adopted the statutory construction of the term “shall” as
mandatory (as opposed to discretionary). See, e.g., United States v. Jungels, 910
F.2d 1501 (7™ Cir. 1990) and United States v. Mckenna, 791 F.Supp. 1101 (E.D.LA
1992) (Interpreting use of word “shall” as mandatory in sections 7201 and 7206);
Cook v. United States, 104 F.3d 886 (6" Cir. 1997) (Interpreting use of the term
“shall” as mandatory in section 7609(a)(1)). Utilizing this statutory construction of
the term “shall” renders section 7654 as an absolute mandate from which the
United States may not depart.

Moreover, section 7654(a) states: “The net collection of taxes imposed . . . shall be
covered into the Treasury of the specified possession. . ..” The term “net
collections” is defined in section 7654(b)(1) as:

for a taxable year, an appropriate adjustment shall be made for credits
allowed against the tax liability and refunds made of income taxes for the
taxable year.” [emphasis added]

Accordingly, the statute contemplates the cover over of “net collections”, that is,
moneys after refunds have been issued. The plain reading of the statute
demonstrates that refunds are a separate act, occurring before the “cover over”
process. Consequently, refunds are distinct from the cover over process, and
therefore, cover overs are outside the SOL of section 6511.

Issue 2

In this issue, a foreign corporation with only VI source income made tax payments
to the IRS. While the corporation filed claims with the IRS for refund of the tax, the
claims were denied on the ground that they were not filed within the statute of
limitations under section 6511(a). The Bureau of Internal Revenue of the VI
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assessed income tax against the corporation on its VI source income within the
statute of limitations under section 6501 as mirrored in the local law of the VI.

There is no authority for the IRS to transfer the funds to the government of the VI.
The IRS may not do so in the form of a refund because a refund is a payment that
returns an overpayment to the taxpayer, and is therefore, issued to the taxpayer
and not to a foreign government to whom the tax may be owed. See section 6402.
In this case, the taxpayer allowed the statute of limitations to expire before filing a
claim for refund with the IRS. Moreover, even where double taxation may arise and
the competent authority proceedings are invoked under the Tax Implementation
Agreement between the United States of America and the Virgin Islands (signed
February 24, 1987), any refund is subject to the applicable SOL under section
6511. See Revenue Procedure 89-8, section 3.03, 1989-1 C.B. 778, 779, which
provides the following:

When, in conjunction with a request for assistance under this revenue
procedure, a taxpayer seeks relief in the form of a credit or refund of tax due
to either a possession or the United States, the allowance of such relief is
subject to the applicable tax and procedural rules of the possession and the
United States. [Emphasis added]

See also Rev. Proc. 96-13, section 9.01, 1996-1 C.B. 616, 624, which provides
procedures for requesting competent authority assistance under U.S. treaties:

In any matter subject to this revenue procedure, the taxpayer must take (or, if
necessary, advise a related person to take) such protective measures as
may be necessary with the U.S. and foreign tax authorities so that the
implementation of any agreement reached by the competent authorities is
not barred by administrative, legal or procedural barriers. . . . Protective
measures include, but are not limited to: (a) fiing amended returns or
protective claims for refund or credit; (b) staying the expiration of any period
of limitations on the making of a refund or other tax adjustment. . . .
[emphasis added]

Further, there is no authority to “cover over” to the VI under section 7654 taxes of a
person who is not an individual and a bonafide resident of a possession. The
authority to cover over funds to the VI that is granted by section 7654 relates to
individuals that meet the requirements of section 932(c). See section 7654(a).
Consequently, taxpayers which are not individuals are excluded from the cover over
process. As a final matter, we know of no theory on which the U.S. may rely in
order to transfer the funds in question to the VI.

If iou have ani further iuestions concerning this matter, please call -



