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SUBJECT: Deductions Limited to Amount at Risk

This Field Service Advice responds to your memorandum dated April 18, 2000. 
Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final
case determination.  This document is not to be cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of section 6110(i).  The provisions of section 6110
require the Service to remove taxpayer identifying information and provide the
taxpayer with notice of intention to disclose before it is made available for public
inspection.  Sec. 6110(c) and (i).  Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service
to delete information from Field Service Advice that is protected from disclosure
under 5 U.S.C. § 552 (b) and (c) before the document is provided to the taxpayer
with notice of intention to disclose.  Only the National Office function issuing the
Field Service Advice is authorized to make such deletions and to make the
redacted document available for public inspection.  Accordingly, the Examination,
Appeals, or Counsel recipient of this document may not provide a copy of this
unredacted document to the taxpayer or their representative.  The recipient of
this document may share this unredacted document only with those persons whose
official tax administration duties with respect to the case and the issues discussed
in the document require inspection or disclosure of the Field Service Advice.
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1Section 108(a)(1)(B) provides that gross income from discharge of indebtedness
does not include amounts when the discharge occurs when the taxpayer is insolvent.  
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ISSUES

Whether solvent limited partners who recognize cancellation of indebtedness
income at the partner level are prevented from claiming partnership losses as a
result of the at-risk provisions under I.R.C. § 465?

CONCLUSIONS

Having adequate basis in their partnership interests, the limited partners are
allowed their distributive shares of ordinary loss to the extent of their distributive
shares of cancellation of indebtedness income under § 465.  However, with no
amount at risk, any limited partner’s § 465(d) loss in excess of the limited partner’s
cancellation of indebtedness income is not allowed, even with adequate basis.

FACTS

X, a registered tax shelter, is a TEFRA limited partnership.   X has one general
partner, Y, and N limited partners (“LPs”) consisting of individuals.  In Yr1, X
realized approximately $D1 of cancellation of indebtedness ("COD”) income through
restructuring agreements with its creditors.  The discharged debt included $D2 of
accrued interest owed to the general partner, a $D3 loan from the city of G, and a
$D4 loan from the Z.  None of the LPs was originally allocated shares of the
liabilities. Thus, the LPs did not include the debt in the bases of their partnership
interests.  However, the partnership did allocate distributive shares of the COD
income to the LPs.  The LPs who did not qualify for exclusion under §1081 included
their distributive shares of the COD income in gross income.  In addition to the
COD income, the partnership reported a $D5 ordinary loss in 1997, of which the
LPs were allocated distributive shares.  The partnership was an accrual basis
taxpayer and had previously included the accrued interest, among the debt
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2Section 465(b)(2) provides that a taxpayer is considered at risk with respect to
borrowed amounts for use in such an activity to the extent he is personally liable for
repayment of the borrowed amounts or has pledged property, other than property used
in the activity, as security for the borrowed amounts.

discharged, as a deduction on the partnership return, thus creating the losses.  As
of December 31, Yr1, the losses were far in excess of all of the LPs’ capital account
balances.  Moreover, as the LPs were not personally liable for the discharged debt,
they would not be considered at risk for the discharged debt.2  

LAW AND ANALYSIS

I.  Effect of discharge on LPs’ bases in their partnership interests

Section 61(a)(12) provides that except as otherwise provided in subtitle A, gross
income means all income from whatever source derived, including (but not limited
to) income from the discharge of indebtedness.  See United States v. Kirby Lumber
Co., 284 U.S. 1 (1931).

Section 702(a)(8) provides that income realized by a partnership on the discharge
of indebtedness is passed through to the partners as ordinary income.  See
Gershkowitz v. Commissioner, 88 T.C. 984, 1005 (1987).

Section 108(d)(6) provides, in relevant part, that in the case of a partnership, §
108(a) (the exclusion of COD income from gross income) shall be applied at the
partner level.

Section 705(a)(1) provides, in relevant part, that a partner’s basis in his partnership
interest is increased by his distributive share of such income and decreased by
distributions made to him by the partnership.  

Section 752(b) provides that any decrease in a partner’s share of the liabilities of a
partnership, or any decrease in a partner’s individual liabilities by reason of the
assumption by the partnership of the individual liabilities, shall be considered as a
distribution of money to the partner by the partnership.

Section 733 provides that in the case of a distribution by a partnership to a partner
other than in liquidation of a partner’s interest, the adjusted basis to the partner of
his interest in the partnership shall be reduced (but not below zero) by (1) the
amount of any money distributed to the partner, and (2) the amount of the basis to
the partner of distributed property other than money, as determined under § 732.

According to the facts submitted, X realized and recognized under § 61(a)(12)
approximately $D1 of COD income in 1997.  Because any exclusion of COD income
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from gross income under § 108 is applied at the partner level pursuant to §
108(d)(6), X’s LPs individually determined their qualification for the §108 exclusion
for the distributive shares of the COD income they were allocated.  Accordingly, any
LP who was allocated a distributive share of COD income was required to increase
his basis in his partnership interest by the amount of that income under § 705.  For
purposes of this reply, we were told that both the COD income and the ordinary
losses were from the same activity and were properly allocated under the rules of §
704 and regulations thereunder.  See Rev. Rul. 92-97, 1992-2 CB 124, for guidance
on the allocation of partnership COD income.

Moreover, the discharge of X’s debt resulted in an overall decrease in partnership
liabilities.  Under § 752(b), any decrease in a partner’s share of the discharged
partnership liabilities should be considered a distribution of money to the partner by
X, which requires a decrease in the partner’s basis under §§ 733 and 705. 
However, none of the LPs included an allocable share of the discharged debt in
their bases.  Therefore, no LP received a deemed distribution under § 752(b)
requiring a decrease in the basis of his partnership interest by the amount of that
distribution.  Because X’s COD income was allocated to its LPs, none of whom
shared in the discharged liabilities, the LPs’ basis increase was not matched by a
basis decrease.  In consequence, this resulted in a net increase in the LPs’ bases.
 
II.  Losses allowed under Section 465

Section 465(a)(1) provides that in the case of an individual and certain C
corporations engaged in an activity to which § 465 applies, any loss from the
activity for the taxable year shall be allowed only to the extent of the aggregate
amount with respect to which the taxpayer is at risk (within the meaning of § 465(b))
for the activity at the close of the taxable year.

Section 465(b)(1) provides that a taxpayer shall be considered at risk for an activity
with respect to amounts including (A) the amount of money and the adjusted basis
of other property contributed by the taxpayer to the activity, and (B) amounts
borrowed with respect to the activity.  Section 465(b)(2) provides that a taxpayer
shall be considered at risk with respect to amounts borrowed for use in an activity
to the extent that he (A) is personally liable for the repayment of the amounts, or
(B) has pledged property, other than used in the activity, as security for the
borrowed amount (to the extent of the net fair market value of the taxpayer’s
interest in the property).  No property shall be taken into account as security if the
property is directly or indirectly financed by indebtedness that is secured by
property described in § 465(b)(1)).
 
Prop. Treas. Reg. § 1.465-1(a) provides that § 465 generally limits the amount of
any loss described in § 465(d) that is otherwise deductible  in connection with an
activity described in § 465(c)(1).  Under § 465 the amount of the loss is allowed as
a deduction only to the extent that the taxpayer is at risk with respect to the activity
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at the close of the taxable year.  The determination of the amount the taxpayer is at
risk in cases where the activity is engaged in by an entity separate from the
taxpayer is made as of the close of the taxable year of the entity engaging in the
activity (for example, a partnership).

Prop. Treas. Reg. § 1.465-11(a)(1) provides that a taxpayer has a loss described in 
§ 465(d) in a taxable year in an amount equal to the excess of allowable deductions
allocable to an activity over the income received or accrued from the activity by the
taxpayer for the taxable year.  The loss is referred to as a § 465(d) loss in the
regulations under § 465. 

Prop. Treas. Reg. § 1.465-2(a) provides that in any taxable year, there are two
ways in which deductions allocable to an activity to which § 465 applies will be
allowable under § 465.  First, deductions allocable to an activity and otherwise
allowable will be allowable in a taxable year to the extent of income received or
accrued from the activity in that taxable year.  See the example at Prop. Treas.
Reg. § 1.465-11(c)(2).  Thus, to the extent there is income from the activity in a
taxable year, deductions allocable to that activity will be allowable without regard to
the amount at risk.  Second, losses from the activity (that is, the excess of
deductions allocable to the activity over the income received or accrued from the
activity) will be allowable to the extent the taxpayer is at risk with respect to that
activity at the close of the taxable year.  See Lansburgh v. Commissioner, 92 T.C.
448, 453 (1989).  In Lansburgh, the court found (and the Service acknowledged)
that the taxpayer is entitled to deductions to the extent of gross income received
from the activity.  The Tax Court further found that deductions are allowable to the
extent taxpayer is at risk.

Prop. Treas. Reg. § 1.465-11(c)(1) provides that a § 465(d) loss is determined
without regard to the amount at risk.  Thus, even if the taxpayer has no amount at
risk in the activity, deductions are allowable under § 465 for a taxable year to the
extent there is income from the activity in that taxable year.  Illustrating this
provision, the example in Prop. Treas. Reg.§ 1.465-11(c)(2) provides that before
taking into account any gain or loss during 1978, the amount that C, a calendar
year taxpayer, is at risk in an activity described in § 465(c)(1) is equal to minus
$20,000.  During 1978, C has deductions of $10,000 allocable to the activity and
income of $15,000 from the activity.  Because the income from the activity exceeds
the amount of allocable deductions from the activity, there is no § 465(d) loss in
1978 to be disallowed under § 465(a).  Thus, although C has a negative amount at
risk, C is permitted to take deductions in the amount of $10,000 for 1978.    

Prop. Treas. Reg. § 1.465-22 provides that a taxpayer’s amount at risk in an activity
shall be: (a) increased by the amount of personal funds the taxpayer contributes to
the activity; (b) decreased by the amount of money withdrawn from the activity
(including distributions from a partnership) by or on behalf of the taxpayer; (c)(1)
increased by an amount equal to the excess of the taxpayer’s share of all items of
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income received or accrued from the activity during the taxable year over the
taxpayer’s share of allowable deductions which are allocable to the activity for the
taxable year; and (c)(2) decreased by the amount of loss from the activity allowed
as a deduction to the taxpayer under § 465(a).

Section 704(d) provides that a partner’s distributive share of partnership loss
(including capital loss) shall be allowed only to the extent of the adjusted basis of
the partner’s interest in the partnership at the end of the partnership year in which
the loss occurred.  Any excess of the loss over the basis shall be allowed as a
deduction at the end of the partnership year in which the excess is repaid to the
partnership. 

In 1997, X also recognized $D5 of ordinary loss, distributive shares of which were
presumably properly allocated to its partners.  Subject to the at risk limitations,
these losses were allowable or not to the LPs according to the rules under § 465. 
Under Prop. Treas. Reg. § 1.465-2(a), otherwise allowable deductions are allowed
under § 465 in two ways: (1) to the extent of income received or accrued for the
taxable year, without regard to amount at risk, and (2) to the extent a taxpayer is at
risk for the taxable year.  Under the provision, a loss must first be otherwise
allowable under the code before it is allowed under the at risk provisions.  Thus, a
LP’s distributive share of loss, subject to the basis limitation provision under §
704(d), is otherwise allowable only to the extent of the LP’s basis in his partnership
interest.  Accordingly, a LP having adequate basis is allowed under Prop. Treas.
Reg. § 1.465-2(a) a deduction for any distributive share of loss, irrespective of
amount at risk, to the extent of any distributive share of COD income allocated to
the LP.  As discussed above, the LPs’ bases increase from COD income was not
offset  by a decrease in basis for any deemed distribution they received under 
§ 752(b).  Therefore, with a net increase in their basis from the COD income, the
LPs should be allowed a deduction for their distributive shares of ordinary loss to
the extent of their shares of COD income. 

Moreover, any otherwise allowable deductions in excess of income received or
accrued for the taxable year constitutes a taxpayer’s § 465(d) loss under Prop.
Treas. Reg.  
§ 1.465-11(a)(1).  Thus, any LP’s share of loss in excess of COD income would
constitute a § 465(d) loss equal to that excess amount.  Pursuant to Prop. Treas.
Reg. § 1.465-2(a), a partner’s § 465(d) loss is allowable to the extent that the
partner is at risk at the close of the taxable year.  Thus a LP’s § 465(d) loss, if any,
is limited by the LP’s basis in the partnership and by the LP’s amount at risk.  The
facts indicate that the LPs were not at risk with regard to the debt at the time of the
discharge.  Unless a LP made contributions to the partnership in the year of the
discharge, no factor caused the LPs to increase their amounts at risk.  Therefore,
because none of the LPs were at risk for the debt at the time of the discharge, the
LPs’ § 465(d) losses should not be allowed.      
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Please call (202) 622-7830 if you have any further questions.

By: HARVE M. LEWIS
Chief, Branch 9
Office of the Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)


