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This is in response to your letter dated November 24, 1999, and subsequent
correspondence, requesting a ruling concerning the estate and gift tax consequences of
the creation of a proposed trust (Trust) under 88§ 2033, 2038, 2041, 2501, and 2511 of
the Internal Revenue Code.

The facts and representations submitted are summarized as follows: Grantor A
and Grantor B, who are husband and wife, propose to create a joint trust (“Trust”).
Grantor A will be the initial trustee of Trust. The Grantors will fund Trust with assets
that they own as tenants by the entireties having a value of approximately $x.

Under the terms of Trust, during the joint lives of the Grantors, the trustee may
apply income and principal of Trust as the trustee deems advisable for the comfort,
support, maintenance, health and general welfare of the Grantors. The trustee may



also pay additional sums to either or both of the Grantors or to a third person for the
benefit of either or both Grantors as Grantor A directs, or if he is not capable of this
decision, then as Grantor B directs. While both Grantors are living, either one may
terminate Trust by written notice to the other Grantor. If Trust is terminated, the trustee
will deliver the trust property to the Grantors in both their names as tenants in common.
Either Grantor may also amend the trust while both grantors are living by delivering to
the other Grantor the amendment in writing at least 90 days before the effective date of
the amendment.

Upon the death of the first Grantor to die, he or she possesses a testamentary
general power of appointment, exercisable alone and in all events, to appoint part or all
of the assets of Trust, free of trust, to such deceased Grantor’s estate or to or for the
benefit of one or more persons or entities, in such proportions, outright, in trust, or
otherwise as the deceased Grantor may direct in his or her will.

If the first Grantor to die fails to fully exercise his or her testamentary general
power of appointment, and providing the surviving Grantor survives the first Grantor to
die by at least six months, an amount of Trust property sufficient to equal the largest
amount that can pass free of federal estate tax by reason of the unified credit, is to be
transferred to an irrevocable Credit Shelter Trust. Any amount in excess of the amount
needed to fully fund the Credit Shelter Trust that has not been appointed by the
deceased Grantor will pass outright to the surviving Grantor.

The terms of the Credit Shelter Trust provide that during the life of the surviving
Grantor, the trustee is to pay or apply for the benefit of the surviving Grantor any part of
the income and/or principal of the trust as is reasonably necessary for the survivor’s
support and maintenance. The trustee shall also have the authority to pay or apply for
the benefit of the joint descendants of the Grantors any portion of the income and/or
principal of the trust as the trustee deems necessary for such descendants
maintenance, support, and education. All distributions however, shall be limited by an
ascertainable standard relating to health, education, support, or maintenance. Upon
the death of the surviving Grantor, he or she shall have a limited power to appoint the
Credit Shelter Trust assets to any one or more of the class consisting of the Grantors’
joint descendants. Any assets not so appointed are to be divided into equal shares so
as to provide one share for each living child of both Grantors and one share for the
surviving issue collectively, per stirpes, of a deceased child of both Grantors.

You have requested the following rulings:

1. The contribution of jointly held assets to Trust will not constitute a gift by
either Grantor A or Grantor B.

2. Payments to or for the benefit of either Grantor during the term of Trust will
not be considered a gift, or, if so, the gift will qualify for the gift tax marital deduction.



3. The value of the entire Trust will be includible in the gross estate of the first
Grantor to die.

4. On the death of the first deceasing Grantor, the surviving Grantor will be
treated as making a gift that qualifies for the marital deduction, to the deceasing
Grantor, with respect to the portion of the Trust property that is attributable to the
surviving Grantor’s contributions to the Trust.

5. To the extent that the Credit Shelter Trust is funded, any portion of the funds
that will pass to the trust that originated with the surviving Grantor will not constitute a
gift by such Grantor.

6. Future payments from the Credit Shelter Trust to beneficiaries other than the
surviving Grantor will not constitute a gift from the surviving Grantor to those
beneficiaries, and none of the assets attributable to the surviving Grantor held in the
Credit Shelter Trust will be includible in his or her gross estate.

Section 2001(a) of the Internal Revenue Code imposes a tax on the transfer of
the taxable estate of every decedent who is a citizen or resident of the United States.

Section 2033 provides that the gross estate shall include the value of all property
to the extent of the interest therein of the decedent at the time of his death.

Section 2038(a) of the Code provides that the value of the gross estate includes
the value of all property of which the decedent has at any time made a transfer (except
where there has been a bona fide sale for adequate and full consideration in money or
money’s worth) by trust or otherwise where the enjoyment thereof was subject at the
date of death to any change through the exercise of a power by the decedent to alter,
amend, revoke, or terminate the interest in the property or where the decedent
relinquished this power within the three year period ending on the date of the
decedent’s death.

Section 2041(a)(2) provides for the inclusion in the gross estate of any property
to which the decedent possesses, at the time of his death, a general power of
appointment created after October 21, 1942.

Section 2041(b)(1) provides that the term "general power of appointment” means
a power that is exercisable in favor of the decedent, the decedent's estate, the
decedent's creditors, or the creditors of the decedent's estate, except that a power to
consume property for the benefit of the decedent that is limited by an ascertainable
standard relating to health, education, support, or maintenance of the decedent is not
deemed a general power of appointment.



Section 20.2041-1(b)(2) provides that the term power of appointment does not
include powers reserved by the decedent to himself within the concepts of sections
2036 to 2038.

Section 2501 imposes a tax for each calendar year on the transfer of property by
gift during such calendar year by any individual, resident or nonresident.

Section 25.2511-2(b) provides that as to any property, or part therein, of which
the donor has so parted with dominion and control as to leave in him no power to
change its disposition, whether for his own benefit or for the benefit of another, the gift
Is complete. Section 25.2511-2(c) provides that a gift is incomplete in every instance in
which a donor reserves the power to revest the beneficial title to the property to himself
or herself.

Section 2523 provides that where a donor transfers during the calendar year by
gift an interest in property to a donee who at the time of the gift is the donor’s spouse,
there shall be allowed as a deduction in computing taxable gifts for the calendar year
an amount with respect to such interest equal to its value.

Section 1014(a) provides that the basis of property in the hands of a person
acquiring the property from a decedent or to whom the property passed from the
decedent is the fair market value of the property at the date of the decedent’s death (or
alternate valuation date).

Section 1014(b)(9) provides that, for purposes of § 1014(a), property acquired
from the decedent includes property acquired from the decedent by reason of death,
form of ownership, or other conditions, including property acquired through the exercise
or non-exercise of a power of appointment, if the property is required to be included in
determining the value of the decedent’s gross estate for federal estate tax purposes.

Section 1014(e), however, provides an exception to the general rule of section
1014(a). Under section 1014(e), if appreciated property was acquired by the decedent
by gift during the one-year period ending on the date of the decedent’s death and the
property is acquired from the decedent by, or passes from the decedent to, the donor of
such property, the basis of such property in the hands of the donor is the adjusted basis
of the property in the hands of the decedent immediately before the death of the
decedent.

Ruling #1. Grantor A and Grantor B propose to transfer property held as
tenants by the entireties to Trust. The Grantors will each retain the power to terminate
Trust by written notice to the other Grantor. If Trust is terminated, the trustee will
deliver the trust property to the Grantors in both their names as tenants in common. We
conclude that the initial contribution of assets to Trust as proposed will not constitute a
completed gift by either Grantor under section 25.2511-2(c), since each will retain the



right, exercisable unilaterally, to revoke their respective transfer, and revest title in
themselves.

Ruling #2. If either Grantor exercises the right to terminate Trust, each Grantor
will receive an undivided 50% interest in the remaining balance of the Trust corpus, as
a tenant in common. Therefore, distributions of Trust property to either Grantor during
their joint lives will constitute a gift by the other Grantor to the extent of 50% of the value
of Trust assets distributed. The gift will qualify for the gift tax marital deduction under
section 2523.

Ruling #3 and #4. Upon the death of the first Grantor to die, he or she will
possess a testamentary power exercisable alone and in all events, to appoint part or all
of the assets of the Trust, free of trust, to such deceased Grantor’s estate or to or for
the benefit of one or more persons or entities, in such proportions, outright, in trust, or
otherwise as the deceased Grantor may direct in his or her will.

We conclude that, on the death of the first Grantor to die, the portion of the Trust
property attributable to the property the deceased Grantor transferred to Trust will be
includible in the deceased Grantor’s gross estate under section 2038. The balance of
the property attributable to the property the surviving Grantor contributed to Trust will be
includible in the deceased Grantor’s gross estate under section 2041.

Further, on the death of the first deceasing Grantor, the surviving Grantor is
treated as relinquishing his or her dominion and control over the surviving Grantor’'s
one-half interest in Trust. Accordingly, on the death of the first deceasing Grantor, the
surviving Grantor will make a completed gift under section 2501 of the surviving
Grantor’s entire interest in Trust. This gift will qualify for the marital deduction under §
2523.

In addition, § 1014(e) will apply to any Trust property includible in the deceased
Grantor’s gross estate that is attributable to the surviving Grantor’s contribution to
Trust and that is acquired by the surviving Grantor, either directly or indirectly,
pursuant to the deceased Grantor’s exercise, or failure to exercise, the general power
of appointment. See, H. R. Rept. 97-201, 97th Cong., 1% Sess. (July 24, 1981).

Rulings #5 and #6. As discussed above, the surviving Grantor is treated as making
a completed gift of his or her interest in Trust on the death of the first deceasing
Grantor. Also, as discussed above, a portion of the Trust property will be subject to
inclusion in the deceased Grantor’s gross estate under section 2038, and a portion will
be subject to inclusion under section 2041. Accordingly, to the extent the Credit
Shelter Trust is funded, property passing to the trust is treated as passing from the
deceased Grantor, and not from the surviving Grantor.



Similarly, any future payments from the Credit Shelter Trust to beneficiaries other
than the surviving Grantor will not constitute a gift from the surviving Grantor to those
beneficiaries. None of the assets held in the Credit Shelter Trust will be includible in
the surviving Grantor’s gross estate, since the surviving Grantor will possess only a
special power of appointment with respect to the assets in the Credit Shelter Trust.

Except as ruled above, we express or imply no opinion concerning the federal
tax consequences of this transaction under the cited provisions of the Code or any
other provision of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely yours,

Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special
Industries)

By
George Masnik
Branch Chief
Branch 4
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