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Associate Chief Counsel CC:IIT&A
SUBJECT: Change in Accounting Method

This Field Service Advice responds to your memorandum dated May 18, 2000. Field Service
Advice is not binding on Examination or Appeals and is not afinal case determination. This
document is not to be cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection pursuant to the
provisions of section 6110(i). The provisions of section 6110 require the Service to remove
taxpayer identifying information and provide the taxpayer with notice of intention to disclose
before it is made available for public inspection. Section 6110(c) and (i). Section 6110(i)(3)(B)
also authorizes the Service to delete information from Field Service Advice that is protected from
disclosure under 5 U.S.C. 8 552(b) and (c) before the document is provided to the taxpayer with
notice of intention to disclose. Only the National Office function issuing the Field Service Advice
is authorized to make such deletions and to make the redacted document available for public
inspection. Accordingly, the Examination, Appeals, or Counsel recipient of this document
may not provide a copy of thisunredacted document to the taxpayer or their
representative. The recipient of this document may share this unredacted document only with
those persons whose official tax administration duties with respect to the case and the issues
discussed in the document require inspection or disclosure of the Field Service Advice.
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|SSUE:

Under the facts of this case, because A impermissibly changed its method of accounting,
should the Service deny A’s use of the correct method of accounting and return it to its prior
erroneous method.

CONCLUSION:

We recommend against returning A to its prior method of accounting.
FACTS:

A isadedler in the business of selling time-shares. Units are sold on installment sales
contracts, and for tax purposes, income is included as the installment contracts are paid. For the
taxable yearsfrom Year 1 to Year 2, A did not deduct direct selling expenses or marketing costs
as they were incurred, but rather capitalized them into cost of goods sold. The direct selling
expenses included salaries, payroll taxes, sales commissions, referral fees, supplies, and travel and
entertainment. The expenses were thus deducted ratably over succeeding years with the income
from the installment sales contract.

For taxable Year 2, A filed an amended return reducing taxable income by $ X. The
stated reason was to account for a net overstatement of income by erroneously capitalizing direct
marketing costs. A’s adjustment as reflected on its amended return put into Year 2 al the prior
selling expenses that had been capitalized but not yet deducted. The amended return generated a
NOL which was carried forward for two years. The return did not give notice that this was
anything other than the correction of an error; the amended return did not state that it was
changing the method of accounting for marketing costs, and it did not disclose that the adjustment
in effect included a section 481 adjustment for prior year’s amounts.

A used one accounting firm to prepare itstax returns for Years 1 through 2, and then
engaged the services of another firm, based on their expertise in the timeshare industry, to prepare
the certified audit for Year 3. During this audit the firm determined that A’s method of

computing gross profit on installment sales was incorrect, and subsequently the amended return at
issue in this case was submitted.

A’sfirst position is that the amended return is the correction of an error rather than a
change in accounting method. Alternatively, A argues that because the capitalization of the direct
marketing/selling costs is an erroneous method of accounting, the Service should allow the
change in method of accounting based on the District Director’s discretion pursuant to Rev. Proc.
97-27, 1997-1 C.B. 680.

The statute of limitations has expired for Year 2 and Y ears 3-6 are under audit. The agent
proposes to reinstate the prior accounting method and to make a section 481 adjustment, which
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would recapture A’s Y ear 2 section 481 adjustment made pursuant to the amended return and for
which the statute of limitations has expired. The reversionto A’s original accounting method is
proposed not because the present accounting method does not clearly reflect income, but because
A failed to obtain the required consent for a change in method of accounting.

LAW:

Treas. Reg. 8 1.446-1(e)(2)(ii)(a) provides that a change in the method of accounting
includes a change in the overall plan of accounting for gross income or deductions or a change in
the treatment of any material item used in such overall plan. A material item is any item which
involves the proper time for the inclusion of the item in income or the taking of a deduction.

Treas. Reg. 8§ 1.446-1(e)(2)(ii)(b) provides that a change in method of accounting does
not include correction of mathematical or posting errors, or errorsin the computation of tax
liability...Also a change in method of accounting does not include adjustment of any item of
income or deduction which does not involve the proper time for the inclusion of the item of
income or the taking of a deduction.... A correction to require depreciation in lieu of a deduction
for the cost of aclass of depreciable assets which had been consistently treated as an expense in
the year of purchase involves the question of the proper timing of an item, and isto be treated asa
change in method of accounting.

Treas. Reg. § 1.446-1(e)(2)(i) provides that a taxpayer who changes the method of
accounting employed in keeping his books shall, before computing his income upon such new
method for purposes of taxation, secure the consent of the Commissioner. Consent must be
secured whether or not such method is proper or is permitted under the Code or regulations.

Because advance consent is required, changes in methods of accounting may only be made
prospectively. "[A central policy underlying the consent requirement is that the Commissioner
should have an opportunity to review consent requests in advance. With advance notice, the
Commissioner has leverage to protect the fisc...." Diebold, Inc. v. United States, 16 CI.Ct. 193,
208 (CI.Ct. 1989); aff’d, 891 F.2d 1579 (Fed. Cir. 1989). Seeking to change a method of
accounting by filing an amended return isimpermissible. Diebold 891 F.2d at 1581.

If the taxpayer’s method of accounting clearly reflects income, the Commissioner may not
reguire the taxpayer to change to a method that, in the Commissioner’s view, more clearly reflects
income. W.P. Garth v. Commissioner, 56 T.C. 610, 618 (1971), acq. 1975-1 C.B. 1
(Commissioner has broad powersto determine whether accounting method clearly reflects income
but does not have authority to force a change from a method which does clearly reflect income to
amethod which in the Commissioner’ s opinion more clearly reflects income).

Rev. Proc. 97-27, 1997-1 C.B. 680 provides the general procedures for obtaining the
consent of the Commissioner to change a method of accounting.

ANALYSIS:



The treatment of a material item in the same way in determining the gross income or
deductions in two or more consecutively filed tax returns represents consistent treatment of that
item for purposes of Treas. Reg. § 1.446-1(e)-(2)(ii)(&). Inaddition, Tress. Reg. § 1.446-
1(e)(2)(i) indicates that the consistent, but erroneous, treatment of material items constitutes a
method of accounting. Rev. Rul. 90-38, 1990-1 C.B. 57. Accordingly, in this case A had
adopted capitalizing selling expenses as a method of accounting.

A argues that its amended return corrects an error in its method of accounting but does
not change a method of accounting. A would be allowed, without securing the Commissioner’s
approval, to correct mathematical or posting errors in the figures generated by its original
capitalization accounting of selling expenses. But A changed from capitalization to deduction of
selling expenses-a change involving the timing of deductions. By definition, this required
consent. If the amended return corrected items which did not involve deduction timing, consent
would not be required. Diebold, 16 Cl. Ct. at 200.

Treas. Reg. § 1.446-1(e)(2)(i) provides that a taxpayer who changes the method of
accounting employed in keeping his books shall, before computing his income upon such new
method for purposes of taxation, secure the consent of the Commissioner, and consent must be
secured whether or not such method is proper or is permitted under the Code or Regulations. In
order to secure the Commissioner’s consent to a change in method of accounting, the taxpayer
must file an application on Form 3115, Application for Change in Accounting Method, within 180
days after the beginning of the tax year in which the taxpayer desires to make the change.

Treas. Reg. 8§ 1.446-1(e)(3)(i).

Except in certain limited circumstances, a change in method of accounting may only be
made prospectively. 1d. Furthermore, ataxpayer may not, without the Commissioner’s consent,
retroactively change from an erroneous to a permissible method of accounting by filing an
amended return. Rev. Rul. 90-38, supra. Section 446(e) authorizes the Commissioner to consent
to aretroactive change in method of accounting, whether the change is from a permissible method
or an impermissible method, but a taxpayer has no right to demand that a change in method be
made retroactively. Diebold, Inc. v. United States, 891 F.2d 1579 (Fed. Cir. 1989); Rev. Rul. 90-

38, supra.

Without question A has retroactively changed its method of accounting without
permission. The agent concedes that A’s new method of accounting (deducting selling/marketing
expenses) would have been a permissible method if originally adopted. Since the sale of
timeshares in the ordinary course of ataxpayer’strade or business would be a dealer disposition,
current deduction of the sales expenses would be consistent with the treatment accorded
dispositions by dealers when the installment method was available to them. Section 453(1). But A
elected and consistently used an erroneous method of accounting-capitalizing selling expenses.

Even though there may be sufficient grounds to argue in this case that the Commissioner
was not on notice that the amended return changed a method of accounting and hence, any
purported acceptance of the amended return by the Commissioner cannot be construed as consent
to the change in method of accounting, see, e.g., Daktronics, Inc. v. Commissioner, T.C. Memo.




1991-60, we believe that absent some tax avoidance scheme on the part of A, we should not
reguire A to return to an incorrect method of accounting.

A apparently switched accounting firms, and the new firm determined that it was incorrect
for A to capitalize selling costs; the new firm prepared the amended return with the change to
deduction from capitalization and included a section 481 adjustment to account for the past years
of capitalizing the costs. There apparently is no evidence that A was purposefully deferring
deductionsin order to take advantage of expiring NOL’s. The NOL generated by the Year 2
amended return was carried forward for two of the next four years, and as of the end of Year 6, A
had an unused loss balance. The agent believes that the first accountants were merely being
conservative, and capitalized the selling expenses because they thought that it was the correct
treatment.

Prior consent for a change in method of accounting is required to permit the
Commissioner to review the proposed change in method in order to make certain that the change
will be to a correct method, that no tax abuse will result from the change, and that the change will
be made with appropriate adjustments to ensure that no items of income escape taxation and that
no items of expense are deducted twice. The requirement also enables the Commissioner to
review changes for the protection of the public treasury, to assure taxpayer compliance with the
requirement that the method used clearly reflects income, and otherwise to monitor taxpayer
conduct. The requirement generally applies even though there may be legitimate reasons for the
change and despite the fact that it might be an abuse of discretion for the Commissioner to refuse
to permit the change. S. Gertzman, Federal Tax Accounting 18.03 (2d ed. 1993).

Where the request for change is from an improper to a proper method, the
Commissioner’s discretion islimited. The courts have made it clear that the denial of arequest to
change from an incorrect to a correct method would constitute an abuse of discretion. Id. at
18.07[2]. See Wright Contracting Co.v. Commissioner, 36 T.C. 620 (1961), acg. 1966-2 C.B. 7,
aff'd, 316 F.2d 249 (5" Cir. 1963), cert.denied, 375 U.S. 879 (1963) (court indicated that it
would amount to an abuse of discretion for the Commissioner to refuse a request for change from
an improper to a proper method); Else SoRelle v. Commissioner, 22 T.C. 459 (1954), acg. 1955-
1 C.B. 6, and Douthit v. United States, 299 F. Supp. 397 (W.D. Tenn. 1969), rev'd on other
grounds, 432 F.2d 83 (6™ Cir. 1970) (in each case, in the context of other questions, courts made
it clear that the Commissioner could not compel ataxpayer to remain on an improper method of
accounting). Some courts have even held that the Commissioner’s prior consent to a change from
an incorrect method is not necessary. Gertzman at 1 8.07[2].

The Service would be technically correct to assert that A’s change in method of
accounting without permission allows the Service to place it back onits prior capitalization
method of accounting, although as noted, supra, if litigated, an issue would arise about the
Commissioner’s discretion to compel the continued use of an erroneous method of accounting. A
could also argue that the proposed change back to capitalization is not proper because the present
method of accounting clearly reflects income and is the proper method.

Accordingly, we do not believe that sound and reasonable tax administration supports



returning A to its previous method of accounting solely because the change was made without
permission. Our view would be different if tax avoidance was involved. Not changing A back to
its previous accounting method is consistent with the considerations set forth in Rev. Proc. 97-27,
supra, (general procedures for obtaining Commissioner’s consent for a change in method of
accounting) for the Service' s discretion to not approve an application for a change in method of
accounting. Changes are not approved which would not be in the best interest of sound tax
administration and where the change would clearly and directly frustrate compliance efforts of the
Service in administering the tax laws. 1d. at section 8.01. We believe that imposing an incorrect
accounting method is inconsistent with sound tax administration.

Therefore, even though there may be sufficient facts to support an argument that the
Commissioner did not consent to the change in method of accounting as reflected in the amended
return, we do not recommend returning A to its prior incorrect method of accounting. Rather, we
recommend allowing the change in method of accounting pursuant to the District Director’s
discretion as set forth in Rev. Proc. 97-27, supra.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS:

Our response is based on the assumption that tax avoidance was not afactor in A’s change
in method of accounting. Our opinion would be different if this was not true.

Thereis case law defining the limited discretion of the Commissioner to deny a changein
method of accounting from an improper method to a proper method. Similarly, in this context we
believe that the Commissioner’ s discretion would also be limited for reversing a change from an
incorrect to an correct method without a reason other than the change was made without
permission.

HEATHER MALQY

By: THOMASD. MOFFITT
Senior Technician Reviewer, Branch 1
Income Tax & Accounting Division



