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ISSUE(S): 

Whether, under the circumstances described below, the taxpayer has properly
determined amounts to be treated as mine development expenditures under section
616 of the Internal Revenue Code.

CONCLUSION: 

The taxpayer has not properly determined amounts to be treated as mine
development expenditures.

FACTS: 

The taxpayer acquired the economic interest in a disseminated deposit of a
containing approximately c of a.  Through further exploration and acquisition the
taxpayer’s reserves were increased to d.  

The taxpayer mines the deposit using an open pit with hydraulic shovels and
trucks.  The equipment is capable of removing approximately b tons per year.  There is
a barren zone above the ore body (overburden) which must be removed to reach the
ore body.  There are also barren zones within the body (interburden) which also must
be removed during mining.  To maximize efficient use of its equipment, taxpayer tries to
remove a fixed total quantity of material (overburden, interburden, and ore) each year. 
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However, because of the configuration of the ore bodies and other factors the
production of a is not uniform but fluctuates as much as 38% in the years in issue.

The pit is expanded incrementally using laybacks.  A layback is an incremental
expansion of the pit both vertically and horizontally.  Each layback consists of a series
of many benches.  Each bench in a layback can be several hundred feet wide (while
being mined) and e feet in height.  Each layback takes several years to develop to total
depth.  Initially almost all of the material removed in a layback is overburden.  Typically,
by the second or third year of activity in a layback there will be interburden and ore
removed as well as overburden.  For most laybacks, by the fourth or fifth year
practically all the material removed is interburden and ore.  During the years in issue,
operations occurred simultaneously in areas excavating almost entirely overburden and
areas excavating almost entirely ore and interburden.  For example, during the earliest
year in issue, a comparison of three active laybacks indicates that the taxpayer was
removing mostly ore and no overburden on one layback while in a second, 75% of
material removed was overburden.  In a third layback only overburden was removed.

The removal of both the overburden and the interburden involves similar
activities and both types of waste must be removed in order to gain access to all parts
of the ore body.  The removal of interburden differs from the removal of the overburden
in that it is intimately associated with removal of ore in the day to day operation of the
mine.  Ore cannot be removed without also removing interburden, whereas the removal
of overburden serves to expand the pit limits and to gain access to ore that is
scheduled to be mined in the future.  The timing of the removal of overburden is an
engineering/operational decision that is made after taking into consideration factors
such as equipment and manpower availability, future production requirements, and the
overall economic plan for the mine.

In order to determine how much, if any, of the waste removal costs should be
classified as development, the taxpayer has determined a ratio, the numerator of which
is the amount of waste that must be removed over the life of the mine and the
denominator of which is the total ore to be removed.  If the ratio of waste to ore
removed during the year exceeds the ratio for the life of the mine, the removal cost of
excess waste is classified as a development expenditure.  In the years in issue, the
taxpayer claimed no development expenditures.

Although the taxpayer and the District Director are not in agreement regarding
the facts in this case, the District Director has determined, in light of all the facts and
circumstances peculiar to the taxpayer’s operation, that the removal of overburden in
the years in question benefitted a substantial portion of the ore body and made such
portion of ore accessible for future mining including the mining of layers below those
being mined during the years in question.  The District Director has also determined
that the removal of the interburden in these tax years was primarily related to the day to
day removal of ore in the ordinary course of mining.  Accordingly, the District Director
believes that the costs of removal of overburden are appropriately treated as mining
development expenditures that are currently deductible under section 616(a) of the
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Code or, at the election of the taxpayer, deferred and deducted ratably under section
616(b).  The District Director also believes that the costs of removal of interburden are
appropriately treated as costs of goods sold.  We understand that this request for
Technical Advice involves only the dispute as to the proper characterization of certain
costs of removal of material that is considered waste as opposed to material that is
considered to be ore. 

LAW AND ANALYSIS:   

Section 616(a) of the Code provides a deduction in computing taxable income
for all expenditures paid or incurred during the taxable year for the development of a
mine or other natural deposit (excluding oil and gas wells).  The deduction only applies
to expenditures made after the existence of minerals in commercial quantities has been
determined.  Deductions under section 616 do not include expenditures for the
acquisition or improvement of depreciable property.

Section 1.616-1(a) of the Income Tax Regulations provides that development
expenditures are deductible under section 616(a) whether incurred in the development
or production stage of a mine.

Section 616(b) of the Code provides, in part, that a taxpayer may, under
regulations, elect to defer the deduction provided in section 616(a), such deduction to
be made on a ratable basis as the units of minerals benefitted by the development
expenditures are produced and sold.

Section 1.616-2(a) provides that section 616(b) is applicable to development
expenditures paid or incurred both in the development and producing stage of the mine
or other natural deposit.

Section 1.616-2(b) provides that a mine or other natural deposit will be
considered to be in a producing stage when the major portion of the mineral production
is obtained from workings other than those opened for the purpose of development, or
when the principal activity of the mine or other natural deposit is the production of
developed ores or minerals rather than the development of additional ores or minerals
for mining.

Section 1.616-2(f) provides for the computation of the amount of the deduction
allowed under the election of section 616(b).  The amount of the deduction allowable
during the taxable year is an amount A, which bears the same ratio to B (the total
deferred development expenditures for a particular mine or other natural deposit
reduced by the amount of such expenditures deducted in prior taxable years) as C (the
number of units of the ore or mineral benefitted by such expenditures sold during the
taxable year) bears to D (the number of units of ore or mineral benefitted by such
expenditures remaining as of the taxable year).  For the purposes of this proportion, the
“number of units of ore or mineral remaining as of the taxable year” is the number of
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units of ore or mineral benefitted by the deferred development expenditures remaining
at the end of the year to be recovered from the mine or other natural deposit (including
units benefitted by such expenditures recovered but not sold) plus the number of units
benefitted by such expenditures sold within the taxable year.

The predecessor to section 616 of the Code was enacted by Section 309(a) of
the Revenue Act of 1951 (1951 Act), c. 521, 65 Stat. 452, 486.  Prior to 1951,
development expenses incurred during a “production” stage of a mine’s operation were
allowed to be deducted ratably as the ores or minerals benefitted were produced and
sold.  Any such expenses incurred after the discovery of minerals, but during the
preliminary “development” stage of operation, were required to be capitalized and
recovered only through deductions for depletion over the entire productive life of the
mine (except to the extent that those costs were offset by production of ore incidental to
development).  Treasury Regulations 111 (1939 Code), Sec. 29.23 (m) - 15.  Neither
the statute nor the regulations provided a definition of the term “development”  but,
under the law as it existed prior to 1951 the courts had determined that a development
expenditure was one made to attain an intended output of a mine while an expenditure
made to maintain an output was a cost of “production” or operation (see Guanacevi
Mining Company v. Commissioner, 127 F.2d 49 (6th Cir. 1942) and Clear Fork Coal
Company v. Commissioner, 229 F.2d 638 (6th Cir. 1956).  We see significance in the
fact that this formulation of the term “development” does not depend on the timing of
the expenditure relative to the phases of mining exploration, development, and
production. 

In discussing the law prior to 1951, the legislative history of section 616 states:

After a mine reaches this production stage continued
expenditures must be made to extend tunnels, galleries, etc.,
as the working face of the ore or other mineral recedes.  Such
expenditures are deductible currently, unless extraordinary in
scope, in which case they are treated as prepaid expenses to
be deducted ratably as the ore benefited by the expenditure is
produced and sold.  Report of the Committee on Finance, 
Revenue Act of 1951, S. Rept. 781, 82d Cong. 1st Sess. 44
(1951).

We believe that this language reflects Congress’ recognition that the activities of
development and production were similar in that both involved the removal of waste
material, but that costs of waste removal associated with concurrent removal of ore (“as
the working face of the ore...recedes”) constituted ordinary operating expenses.  We
believe that Congress understood that when a waste removal activity related to ore or
minerals to be mined in the future, the cost of that activity represented a premature
payment of the costs to extract that mineral in the future.  Such costs are extraordinary
in the sense that they do not relate to the concurrent removal of ore as the working face
of the mine recedes, and, as such, their recovery was appropriately deferred under prior
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law until such time as the ore was extracted and sold.  This interpretation is wholly
consistent with the courts’ characterization of a development activity as one that relates
to attaining a level of production in the future as contrasted with a production activity
that maintains a current level of production.

The cited language in the Finance Committee’s report makes clear that, under
the law prior to 1951, the determination of whether a cost incurred in the production
stage was a development or a production cost required a “benefit analysis,” that is, an
analysis of which specific portion of the taxpayer’s ores or other minerals was benefitted
by the activity giving rise to the cost.  If concurrently mined ore was benefitted the cost
was a production cost recovered currently but if ore to be mined in the future was
benefitted, the cost was a prepaid one whose recovery was deferred. 

Congress considered the required capitalization of development costs to be a
serious obstacle to expansion of the mining industry and intended to address the
problem in a manner similar to the manner in which the same problem was addressed
with respect to the oil and gas industry, namely enacting the intangible drilling and
development costs provision of section 263(c).  As a result, in the 1951 Act, Congress
provided for the current deduction of all expenditures for the development of mines
provided only that they be incurred after the exploration phase and do not relate to the
acquisition or improvement of depreciable property.  

The legislative history further indicates that Congress (in what is now section
616(b)) intended that taxpayers could, by election, treat all development expenditures
under the rules that under prior law were reserved for those development expenditures
incurred after a production stage was reached.  The overall effect on the treatment of
development costs of the 1951 Act was to eliminate the recovery of such costs through
depletion deductions and to annually give taxpayers the flexibility to recover all
development costs currently or ratably as the developed reserves were mined and sold. 
The distinction in treatment of development expenditures between the so-called
“development stage” and “the production stage” ceased to exist with the enactment of
the 1951 Act. 
.    

The Supplemental Report of the Committee on Finance, Revenue Act of 1951,
S. Rept. 781, Part 2, 82d Cong. 1st Sess. 21 (1951) provides a concise statement of the
effects of the 1951 Act on the treatment of mining development expenditures:

During the development stage, this new subsection is applicable
to all expenditures of the taxpayer, unless otherwise excluded herein.  
However, after the producing status is reached, it is only those extra-
ordinary expenditures which under existing law must be deferred and
deducted ratably as the produced ores or minerals benefited thereby
are sold which are affected by this subsection.  The determination of
when a mine or deposit passes from one stage into another shall be
made under existing law.
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Here, Congress clearly states what expenditures, if incurred in a production stage of the
mine, are considered to be “extraordinary” to the extent that those costs would be
subject to the treatment allowed under section 616.  They are the costs that under prior
law were required to be ratably deducted as the benefitted ore was mined and sold. 
Thus, under the law subsequent to 1950, a determination of the relationship between a
mining activity and the ore benefitted by that activity remains the basis for recognition of
a mining development expense as opposed to an operating cost.  In addition, by
making reference to a determination regarding the development stage under existing
law, the final sentence of the above-cited material indicates that Congress intended to
change the treatment of development costs but did not intend to change the meaning of
the term.

The legislative history further indicates that Congress intended that taxpayers
could, by election, treat all development expenditures (regardless of whether incurred
during a development or production stage) under the rules that under prior law were
reserved for those development expenditures incurred after a production stage was
reached.  The overall effect on the treatment of development costs of the 1951 Act was
to eliminate the recovery of such costs through depletion deductions and to annually
give taxpayers the flexibility to recover all development costs currently or ratably as the
developed reserves were mined and sold.  The distinction in treatment of development
expenditures between the so-called “development stage” and “the production stage”
ceased to exist with the enactment of the 1951 Act.  Congress preserved the prior law
treatment of development costs in the form of the election provided in what is now
section 616(b) of the Code.  Both in the statute and in the regulations (section 1.616-
2(f)) implementing section 616(b), the “benefit analysis” is retained in determining which
expenditures are properly deferred under the election and when those costs are to be
recovered.

Following the enactment of the 1951 Act, both the Internal Revenue Service and
the courts have opined regarding the meaning of the term “development” (see Rev. Rul.
77-308, 1977-2 C.B. 209-10, Rev. Rul. 66-170, 1966-1 C.B. 159, Rev. Rul. 75-122,
1975-1 C.B. 87, Rev. Rul. 86-83, 1986-1 C.B. 251, Hughes v. Commissioner, T.C.
Memo 1989-528, Sante Fe Pacific Railroad Co. v. United States, 378 F.2d 72 (7th Cir.
1967)).  In each case, the term “development” is understood to refer to the activities by
which ores or minerals are made accessible to sustained mining.  Central to this
understanding of the term is the relationship between the activity and the portion of the
ore that is made accessible.

Taxpayer places great emphasis upon Congress’ use of the word “extraordinary”
in the above-cited language of the Finance Committee’s report arguing that use of such
term indicates that only those expenditures that go “far beyond” the normal year to year
costs of operating a mine be treated as “development.“  Taxpayer suggests that
“development” be limited to expenditures similar to the one-time expenditures incurred
in a “very major” expansion of the production level of the mine.
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As the discussion above indicates, we find no support for interpreting the word 
“extraordinary” in the manner advocated by the taxpayer.  We believe that a cost or
activity is not required to go “far beyond” the normal costs of operating a mine in order
to constitute a development cost or activity.  We read the Finance Committee’s
language to require that development activities be merely those “extra” activities that
relate to ore or minerals to be mined in the future rather than to the activities related to
maintaining the present level of production.  The taxpayer’s interpretation seemingly
substitutes a requirement that an activity be “extraordinary” for the benefit analysis
found in the statute and the contemporaneous regulations promulgated thereunder. 
Indeed, given the fact that production and development comprise very similar activities,
differing only with respect to the exact ore benefitted, no activity or associated cost
would in all likelihood be considered extraordinary if that word was interpreted in the
manner advocated by the taxpayer.

Although to what extent an activity and its associated costs relate to particular
portions of a body of ore or other mineral is a factual matter, we believe that the law
requires that an analysis of this relationship be made in order to properly identify those
activities and costs that constitute development of a mine.  Because the taxpayer
identifies development activities by reference to a formula that does not take into
account the relationship between each activity and the portion of the ore benefitted by
that activity, the taxpayer’s method is not a reasonable method for determining which
expenditures are properly treated under section 616 of the Code.  Because the method
employed by the District Director takes into account an analysis of the ore benefitted by
the taxpayer’s activity, that method is consistent with the requirements under the law for
identifying costs subject to section 616.

CAVEAT(S)

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer(s).  Section
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.


