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                                          ATTN FRANK N. PANZA               CC:WR:SCA:LN

FROM:                              Heather C. Maloy
                                          Associate Chief Counsel CC:IT&A

SUBJECT:                         Accrual of Management Fee Income

This Field Service Advice responds to your memorandum dated June 9, 2000.  Field Service
Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final case determination.  This
document is not to be cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection pursuant to the
provisions of section 6110(i).  The provisions of section 6110 require the Service to remove
taxpayer identifying information and provide the taxpayer with notice of intention to disclose
before it is made available for public inspection.  Section 6110(c) and (i).  Section 6110(i)(3)(B)
also authorizes the Service to delete information from Field Service Advice that is protected from
disclosure under 5 U.S.C. § 552(b) and (c) before the document is provided to the taxpayer with
notice of intention to disclose.  Only the National Office function issuing the Field Service Advice
is authorized to make such deletions and to make the redacted document available for public
inspection.  Accordingly, the Examination, Appeals, or Counsel recipient of this document
may not provide a copy of this unredacted document to the taxpayer or their
representative.  The recipient of this document may share this unredacted document only with
those persons whose official tax administration duties with respect to the case and the issues
discussed in the document require inspection or disclosure of the Field Service Advice.      

LEGEND:

A          =                                                      
B’s        =                                                      
X %      =                          

ISSUE:



2

When must A accrue management fee income from B’s.

CONCLUSION:

A’s right to receive management fee income is fixed upon the performance of services, and
at the end of its taxable year the amount of its income can be estimated with reasonable accuracy. 
Its management agreements provide that its income is X% of patient fees paid to the B’s, and
because A is responsible for collecting the fees on behalf of the B’s, at year end, it should acrrue
X% of patient fees paid to date.    

FACTS:

A has management agreements with B’s and states that it owns, develops and manages
women’s health centers for obstetrical and gynecological conditions.  According to the
agreements, the B’s were formed to provide home uterine activity monitoring (HUAM) services
and infusion (INFUSION) therapy for obstetrical and gynecological conditions.  The B’s employ
A to provide management services for their businesses as follows:

1. obtaining licences and permits for management and operation of B’s businesses;

2. setting up and administering accounting and administrative services, including billing
and collection of accounts, and obtaining necessary codes and licenses to receive collections from
such billings;

3. hiring and training all clinical and office personnel required to perform the relevant
services;

4. providing management and professional services, including consulting and legal services
for the establishment and incorporation of the B’s businesses including advice on non-medical
matters and drafts of documentation and related operations;

5. providing office space and equipment; and,

6. establishing and operating centers.

A provides the B’s with office space, equipment and utilities, orders and purchases all
supplies, equipment and other materials, furnishes all necessary equipment, supplies and services
to provide HUAM to B’s patients, furnishes all pharmacy and nursing services required for
INFUSION therapies, furnishes all clinical and office personnel required for both HUAM and
INFUSION therapies, furnishes accounting services and prepares various monthly reports.

A does not perform the role of a licensed physician; rather, the HUAM and INFUSION
services must be performed by physicians.  The services are provided by means of monitoring
devices worn by patients.  The physicians fit the devices to the patients.  Monitoring services are
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ongoing, and the devices send a signal to a device at A’s facilities where the devices are
monitored by nurses employed by A.  The nurses then contact the physicians regarding any
problems that require their attention.

Pursuant to the approved collection policies of the B’s, A supervises and directs the
collection of all accounts due to the B’s, and as necessary employs collection agencies and
attorneys for the collection of bad debts.  The agreements provide that the management fee
compensation to A for the facilities and services provided, shall be X % of the revenues collected
each month by the B’s.  The management fee is payable on the 15th day of the month following the
month in which the revenues are collected. 

LAW:

Under an accrual method of accounting, income is includible in gross income when all the
events have occurred which fix the right to receive such income and the amount thereof can be
determined with reasonable accuracy.  Treas. Reg. § 1.451-1(a).  Where an amount of income is
properly accrued on the basis of a reasonable estimate and the exact amount is subsequently
determined, the difference, if any, shall be taken into account for the taxable year in which such
determination is made. Id.  

The Service has ruled that under an accrual method of accounting, all of the events that fix
the right to receive income occur when (1) the required performance occurs, (2) payment therefor
is due, or (3) payment therefor is made, whichever happens first.  Rev. Rul. 79-266, 1979-2 C.B.
203; Rev. Rul. 84-31, 1984-1 C.B. 127.    

ANALYSIS:

Under an accrual method of accounting, it is the right to receive income and not the actual
receipt that determines the inclusion of the amount in income.  When the right to receive an
amount is fixed, the right accrues.  Spring City Foundry Co. v. Commissioner, 292u.S. 182, 184
(1934).  

In determining whether the right to receive has become fixed, consideration must be given
to a number of factors.  These include the substance of the transaction, the agreement of the
parties, the time when services are rendered or property delivered, the existence of contingencies
or conditions precedent or subsequent and whether the liability is acknowledged or disputed. 
Stephen F. Gertman, Federal Tax Accounting, ¶4.02[1][a] (1993).  

The facts of this case establish that A provides management services to the B’s, for which
it is entitled to receive payment in the amount of X% of the revenues collected by the B’s for each
month.  Each month’s payment is due to A on the 15th of the following month.

At the end of A’s taxable year, management services have been provided to the B’s.  A
has earned its compensation for the services provided to the B’s, and its right to receive this
income is fixed. Rev. Rul. 79-266, supra (income accrues upon the earliest of performance
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occurring, payment due or payment made).  A acts as the collection agent for the B’s, so A is
clearly able to accurately estimate its own management fee which is X% of what it has collected
each month for the B’s.  Thus, at year end, A should accrue as income X% of patient fees
collected by the B’s..  As additional patient payments are made and additional management fee
income is due to A, the appropriate income adjustment may be made  Treas. Reg. § 1.451-1(a).  

In summary, at the end of the taxable year, A has the right to receive management fees for
services performed and is able to reasonably estimate the amount of its income based on patient
fees received through year end. 

  CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS:

We recommend requiring income accrual as discussed herein.

             With respect to your concern about a court viewing the contractual arrangement here as
one between A and the patients rather than between A and the B’s, there are no facts in your field
service advice request which would lead us to believe that A should be considered a direct service
provider to patients.  We agree with your assessment that the time of accrual should be governed
by the management agreement.  The right to payment is clearly set forth in the contract between
A and the B’s and the most reasonable contract interpretation is that the B’s provide patient
services, not A.  Furthermore, the payment terms between A and B’s were apparently negotiated
contingent upon the actual patient payments because the B’s were unwilling to pay A for services
unless patients paid them.                                                                         

                                                                               HEATHER C. MALOY
                                                                        By: GERALD M. HORAN
                                                                               Senior Technician Reviewer, Branch 1
                                                                               Income Tax & Accounting Division


