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SUBJECT: I.R.C. 6651(a)(2) Computation

This memorandum is in response to your request for Significant Service Center
Advice dated November 7, 2000 in connection with a question posed by the
Philadelphia Service Center. In your request you stated that the Philadelphia
Service Center, along with other Service Centers, are using the Report Generation
System (RGS) program for notices of deficiency on substitute for returns made by
the Service under the authority of I.R.C. § 6020(b) (8 6020(b) returns). The RGS
program automatically includes the dollar amount for the addition to tax under §
6651(a)(2) for all notices of deficiency. As you correctly state, including the dollar
amount of the § 6651(a)(2) addition to tax on notices of deficiency for 8 6020(b)
returns is not in accordance with Chief Counsel Notice N(35)000-169 when the
addition has not accrued to the maximum amount (i.e., 25% of the unpaid tax).
Thus, the RGS program is in conflict with this Chief Counsel Notice when including
the § 6651(a)(2) addition to tax for 6020(b) returns on notices of deficiency.

Issues

The RGS program that the Service uses to prepare a statutory notice of deficiency
is not capable of computing the 8 6651(a)(1) addition to tax at a rate of 4.5% per
month, unless an amount is included in the notice of deficiency for the § 6651(a)(2)
addition to tax. Therefore, in order to comply with Chief Counsel Notice N(35)000-
169, the Service must manually compute both additions to tax for a majority of

8§ 6020(b) returns. The Service considers manual computations to be burdensome
and is asking for permission to issue a notice of deficiency in one of the following
three ways:



(1) overstate the § 6651(a)(1) addition to tax by calculating the addition at a
rate of 5% per month (rather than at the correct rate of 4.5% per month) and
include the statement for the addition to tax under § 6651(a)(2) as specified in the
Chief Counsel Notice without including an amount for the addition,

(2) compute the 8§ 6651(a)(2) addition to tax as of a specified date
(presumably other than the correct starting date for the addition), so that the §
6651(a)(1) addition will be correctly computed at a rate of 4.5% per month, or

(3) include the correct accrued amount of the addition to tax under 8§
6651(a)(2) as of the date of the notice, at a rate of .5% per month, with a statement
that the final amount cannot be computed because it will continue to accrue up to a
maximum of 25% of the amount of tax owed at a rate of .5% per month.

Conclusions

In accordance with 8 6751(a), each notice of penalty must include a correct
computation of the penalty; thus, we have made the following conclusions. The first
option cannot be used because it overstates the addition to tax under § 6651(a)(1).
The second option cannot be used because it does not properly calculate the
addition to tax under 8 6651(a)(2) from the required starting date. The third option
Is feasible because it accurately calculates the additions to tax under both

§ 6651(a)(1) and 8§ 6651(a)(2).

Discussion

Section 6651(a)(1) imposes an addition to tax for failure to file a return on the date
prescribed (determined with regard to any extension of time for filing), unless it is
shown that such failure is do to reasonable cause. The amount of the addition to
tax is 5 percent of the amount required to be shown if the failure is for not more
than one month, with an additional 5 percent for each additional month or fraction
thereof during which such failure continues, not exceeding 25 percent in the
aggregate.

Section 6651(a)(2) imposes an addition to tax for failure to pay the amount shown
as tax on the return on or before the date prescribed for payment of such tax
(determined with regard to any extension of time for payment), unless it is shown
that such failure is due to reasonable cause and not due to willful neglect. The
amount of the addition to tax is 0.5 percent of the amount of unpaid tax if the failure
is for not more than one month, with an additional 0.5 percent for each additional
month or fraction thereof during which the failure continues, not exceeding 25
percent in the aggregate.

Section 6651(c)(1) provides that the amount of the addition under § 6651(a)(1) will
be reduced by the amount of the addition under § 6651(a)(2) for any month (or



fraction thereof) to which an addition to tax applies under both § 6651(a)(1) and §
6651(a)(2). Thus, when both § 6651(a)(1) and § 6651(a)(2) apply in the same
month, the addition under 8 6651(a)(1) is 4.5 percent [5 percent (§ 6651(a)(1)
amount) minus .5 percent (8 6651(a)(2) amount)].

Section 6651(g)(2) provides that for purposes of § 6651(a)(2) a return prepared by
the Service under § 6020(b) is treated as a return filed by the taxpayer. Section
6020(b)(1) of the Code provides that the Service may execute a return for a
taxpayer who fails to make any return required by any internal revenue law or
regulation at the time prescribed or who makes, willfully or otherwise, a false or
fraudulent return.

Section 6751(a) provides that the Service must include with each notice of a
penalty the following information: (1) the name of the penalty, (2) the section of the
Code under which the penalty is imposed, and (3) a computation of the penalty.

Chief Counsel previously determined, based on the new 8§ 6651(g)(2) provision, that
the Tax Court has jurisdiction over the addition to tax under § 6651(a)(2) on a §
6020(b) return and that the notice of deficiency for a § 6020(b) return must not
include the amount of the addition to tax under 8§ 6651(a)(2). See Chief Counsel
Notice N(35)000-169 (November 16, 1999), Service Center Advice SCA 200004033
(December 1, 1999). Instead, Chief Counsel stated that the notice of deficiency
must include the following statement, “the amount cannot be determined at this
time and that an addition to tax of 0.5 percent will be imposed for each additional
month, or fraction thereof, of nonpayment, up to 25 percent.” See Id.

We have reconsidered our prior advice and have determined that the notice of
deficiency may include a dollar amount for the addition to tax under § 6651(a)(2).
However, the following additional language must be referenced with an asterisk
next to the dollar amount of the addition to tax under § 6651(a)(2) in the notice of
deficiency:

This amount only reflects the addition to tax under § 6651(a)(2)
through the date of this notice. The addition to tax will continue to
accrue from the due date of the return at a rate of 0.5 percent for each
month, or fraction thereof, of nonpayment, not exceeding 25 percent.

If you have any questions or concerns regarding this response, please contact Brad
Taylor at (202)622-4940.
CURTIS G. WILSON
By: Arlene A. Blume
Acting Senior Technician Advisor
Branch 2



