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October 17, 2000
LEGEND:

Trust =                                       
               

State X =         

Year 1 =     

Dear         :

    This ruling responds to a letter dated June 14, 2000,
and subsequent correspondence, submitted on behalf of Trust,
requesting a ruling under § 856(d)(1) of the Internal
Revenue Code.

FACTS

Trust was organized under State X law in Year 1.  Trust
is a publicly traded corporation that has elected to be
treated as a real estate investment trust ("REIT") under
section 856(c)(1) of the Code.  Trust holds all of its
assets either directly or through subsidiaries. Trust’s
assets include multi-family apartment properties that Trust
owns, manages, leases, and operates (the Properties).

Trust intends to enter into an agreement with an
independent telecommunication service provider to provide
certain telecommunication services to the tenants of the
Properties (Tenants).  Trust may enter into additional
agreements with other independent telecommunication service
providers (Providers) to provide telecommunication services
to Tenants.  Telecommunication services include the
following: the installation, servicing, repair, and upgrade
of, and access to, communication lines to obtain 
telecommunication services; Internet access; high-speed data
services; computer networking; electronic mail; voice mail;
teleconferencing; business news and electronic clipping;
security and safety alarms; and access to environmental
control systems.
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Trust currently derives no income from the provision of
telecommunication services.  Upon receiving a favorable
ruling, Trust plans in the future to furnish
telecommunication services to Tenants by contracting with
Providers.  If Trust enters into a contract with a Provider,
Trust will derive income by either charging a flat fee to
Tenants and paying an agreed upon charge to the Provider or
collecting from the Provider a flat fee or percentage fee
based on the Provider’s gross revenues from the services.

Trust makes the following representations: (1) The
telecommunication services described above are customarily
offered or provided to tenants in a similar class of
buildings in the relevant geographic markets in which the
Properties are located; (2) No Provider will offer services
to Tenants that it does not offer to non-Tenants; and (3) No
Provider will create a unique menu or package of services
tailored to suit the demands of any particular Tenant.

LAW AND ANALYSIS

Section 856(c)(2) of the Code provides that at least 95
percent of a REIT’s gross income must be derived from, among
other sources, "rents from real property."  

Section 856(d)(1) of the Code provides that "rents from
real property" include (subject to the exclusions in
§ 856(d)(2)): (i) rents from interests in real property,
(ii) charges for services customarily furnished or rendered
in connection with the rental of real property (whether or
not such charges are separately stated), and (iii) rent
attributable to personal property which is leased under, or
in connection with, a lease of real property, but only if
the rent attributable to such personal property for the
taxable year does not exceed 15 percent of the total rent
for the year attributable to both the real and personal
property leased under, or in connection with, the lease.

Section 1.856-4(b)(1) of the regulations provides that,
for purposes of §§ 856(c)(2) and 856(c)(3) of the Code, the
term "rents from real property" includes charges for
services customarily furnished or rendered in connection
with the rental of real property, whether or not the charges
are separately stated.   Section 1.856-4(b)(1) provides that
services rendered to tenants of a particular building will
be considered customary if, in the geographic area in which
the building is located, tenants in buildings of a similar
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class (such as luxury apartment buildings) are customarily
provided with the service. 

Section 856(d)(2)(C) of the Code excludes from the
definition of "rents from real property" any "impermissible
tenant service income" as defined in § 856(d)(7).  Section
856(d)(7)(A) provides that "impermissible tenant service
income" means, with respect to any real or personal
property, any amount received or accrued directly or
indirectly by a REIT for furnishing or rendering services to
the tenants of such property or managing or operating such
property.  Section 856(d)(7)(B) provides that if the amount
of impermissible tenant service income with respect to a
property for any taxable year exceeds one percent of all
amounts received or accrued directly or indirectly by the
REIT with respect to such property, the impermissible tenant
service income of the REIT with respect to the property
shall include all such amounts.  

Section 856(d)(7)(C)(i) of the Code excludes from the
definition of impermissible tenant service income amounts
received for services furnished or rendered, or management
or operation provided, through an independent contractor
within the meaning of § 856(d)(3) from whom the REIT itself
does not derive or receive any income (Independent
Contractor).  Additionally, § 856(d)(7)(C)(ii) excludes from
the definition of impermissible tenant service income any
amount which would be excluded from unrelated business
taxable income under § 512(b)(3) if received by an
organization described in § 511(a)(2). 

Section 1.512(b)-1(c)(5) of the regulations provides
that payments for the use or occupancy of rooms and other
space where services are also rendered to the occupant, such
as for the use or occupancy of rooms or other quarters in
hotels, boarding houses, or apartment houses furnishing
hotel services, or in tourist camps or tourist homes, motor
courts or motels, or for the use or occupancy of space in
parking lots, warehouses, or storage garages, do not
constitute rent from real property.  Generally, services are
considered rendered to the occupant if they are primarily
for his convenience and are other than those usually or
customarily rendered in connection with the rental of rooms
or other space for occupancy only.  The supplying of maid
service, for example, constitutes such service; whereas the
furnishing of heat and light, the cleaning of public
entrances, exits, stairways, and lobbies, and the collection
of trash are not considered as services rendered to the
occupant.  Payments for the use or occupancy of entire
private residences  or  living quarters in duplex or multiple
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housing units, or offices in any office building, are
generally treated as rent from real property. 

One of the principal purposes for the income
restrictions imposed by sections 856(c) and 856(d) of the
Code is to ensure that the bulk of the REIT’s income is from
passive sources and not from the active conduct of a trade
or business. See H.R. Rep. No. 2020, 86th Cong., 2d Sess., 6
(1960), 1960-2 C.B. 819, 822-823.

The provision of telecommunication services is similar
to the provision of services by public utilities and has
become an essential means of communicating information and
data.  Trust’s ability to provide telecommunication services
to Tenants will allow Trust to offer services similar to
those being offered to tenants of similar classes of
residential properties in the same geographic markets where
the Properties are located.

Accordingly, the telecommunication services Trust offers
or provides to Tenants will not be considered to be rendered
primarily for the convenience of the tenants under section
1.512(b)-1(c)(5) of the regulations.  As a result, the
services will fall within the exception contained in section
856(d)(7)(C)(ii) of the Code, and the provision of
telecommunication services will not prevent Trust’s share of
amounts derived from the Properties from qualifying as
"rents from real property" under section 856(d)(1) of the
Code.  Moreover, based on Trust’s representation that the
telecommunication services are of the type usually and
customarily offered or provided to tenants of similar rental
properties located in the same geographic markets where the
Properties are located, amounts Trust receives or accrues
for providing those services, if otherwise qualifying, will
constitute "rents from real property" within the meaning of
section 856(d)(1)(B) of the Code.

HOLDING

Accordingly, based on the facts submitted and
representations made, we rule that the provision of the
telecommunication services described above to the Tenants of
the Properties will not cause otherwise qualifying income
received by Trust from the Properties to be excluded from
the term "rents from real property" within the meaning of  
§ 856(d)(1) of the Code.  Furthermore, we rule that amounts
Trust receives or accrues from the provision of
telecommunication services, if otherwise qualifying, will
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constitute "rents from real property" within the meaning of
§ 856(d)(1)(B).

Except as specifically ruled upon above, no opinion is
expressed or implied regarding the consequences of this
transaction under any other provision of the Code.  In
particular, no opinion is expressed whether Trust qualifies
as a REIT under § 856 of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer who
requested it.  Section 6110(k)(3) of the Code provides that
this ruling may not be used or cited as precedent.

   Sincerely yours,
   Acting Associate Chief Counsel
   (Financial Institutions and Products)
By:Alice M. Bennett, Chief, Branch 3

Enclosures:
Copy of this letter
Copy for section 6110 purposes

cc:                                                         
                                                        
                                                        
                                                        
                                                        
                                                        
                   

     DD:                           
     Attn:  Chief, Examination Division


