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SUBJECT: Processing of Offers in Compromise During Collection Due
Process Proceedings

This responds to your November 2, 2000, memorandum requesting advice on the
above-cited subject. This document is not to be cited as precedent.

The purpose of this memorandum is to provide further clarification of a position first set
forth in a June 16, 2000, memorandum for your office on the above-cited topic. 1/ The
position taken in the June 16, 2000, memorandum was that once a Collection Due
Process (“CDP”) proceeding was pending in the Office of Appeals (“Appeals”), a
Revenue Officer should not separately evaluate an offer in compromise submitted by a
taxpayer. Rather, the offer should be referred to Appeals for consideration in
conjunction with the CDP proceeding.

In a recent request for advice you have received from your local Territory Manager, it
was suggested that this position was inconsistent with prior advice from the National
Office indicating that a Revenue Officer should continue to work a collection case
(including consideration of an offer) after the taxpayer has requested a CDP hearing, as
long as the taxpayer is willing to attempt to reach a resolution with the Revenue Officer.
If a satisfactory resolution is reached, the taxpayer may withdraw the CDP hearing
request.

1/ The June 16, 2000, memorandum was subsequently modified by an August
24, 2000, memorandum for your office, with respect to an issue not relevant to the
present discussion.
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Our position is consistent with this advice. We concluded that a Revenue Officer
should not be independently evaluating an offer submitted by a taxpayer whose CDP
case is “pending” in Appeals. By “pending”, we meant that the case file had been
transferred to Appeals for Appeals to conduct the CDP hearing. After a taxpayer has
requested a CDP hearing, but before the case has been transferred to Appeals, a
Revenue Officer can and should attempt to work with a taxpayer to resolve his or her
case. If a case can be resolved prior to Appeals consideration, it expedites the process
for the taxpayer. If a taxpayer submits an offer to a Revenue Officer after the case file
has been forwarded to Appeals for a CDP hearing, however, the offer should be
referred to Appeals for consideration as a part of the CDP process.

Specific procedures for coordination of CDP cases with Appeals may be found in IRM
5.1.9.3.6, currently undergoing review by this office. These procedures provide that
once a taxpayer submits a written request for a CDP hearing, the Revenue Officer
should generally attempt to contact the taxpayer and resolve the issue. If the taxpayer
is willing to cooperate, the Revenue Officer should attempt to reach a resolution within
45 days after receipt of the taxpayer's CDP request. If the issue is not resolved within
45 days, but the taxpayer is willing to continue to negotiate an agreement with the
Revenue Officer, and a manager concurs that resolution is likely in the near term, the
Revenue Officer may continue to attempt to resolve the case with the taxpayer for up to
90 days after receipt of the taxpayer’'s CDP request. If the issue is resolved, the
taxpayer may withdraw in writing the request for a CDP hearing. If the issue is not
resolved, or the issue is resolved but the taxpayer is unwilling to withdraw the CDP
hearing request, the Revenue Officer should forward the case to Appeals.

As a final note, communications between Revenue Officers and Appeals employees
with respect to CDP cases will be subject to the new ex parte requirements, which were
referenced in the June 16, 2000, memorandum. Section 1001(a) of the Internal
Revenue Service Restructuring and Reform Act of 1998, Pub. L. No. 105-296, 112 Stat.
685, requires the Internal Revenue Service (“Service”) to develop a plan to prohibit ex
parte communications between Appeals officers and other Service employees that
appear to compromise the independence of Appeals officers. Guidance concerning the
ex parte provisions, including their applicability in CDP proceedings, has now been
finalized in Rev. Proc. 2000-43, 2000-43 |.R.B. 404.

If you have any further questions, please call 202-622-3610.



