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This is in reply to your letter dated April 28, 2000, and subsequent
correspondence, on behalf of the Church.  The Church has requested a ruling on the
federal income tax consequences under sections 83 and 451 of the Internal Revenue
Code with respect to the Plan.

The Church has established a nonqualified deferred compensation plan (the
“Plan”) for the benefit of its ordained ministers and lay employees.  The Plan shall be
administered by the Board.  X reserves the right to amend, modify, terminate or
discontinue the Plan at any time.  You have represented to us that the Church is a
church entity as defined in section 3121(w)(3)(A) of the Code.  In addition, you
represent that every entity whose ministers and lay employees will participate in the
Plan is either a church entity as defined in section 3121(w)(3)(A) or a qualified church-
controlled organization as defined in section 3121(w)(3)(B).   

The Church will contribute a stated percentage of a participating employee’s
compensation based on whether the employee is a minister or lay employee. 
Participants may also elect to defer a stated percentage of their compensation per year
under the Plan.  No contributions can be made by a participant on an after-tax basis. 
All amounts contributed with respect to a participant are fully vested and nonforfeitable.

Under the Plan, a bookkeeping reserve account (the “Account”) shall be
established for the Employee.  The Account shall be used solely as a device for the
measurement and determination of the amount to be paid to the Employee in the future
under the terms of the Plan.  In accordance with the rules and procedures established
by the Board, participants have the right to suggest an investment option in which the
balance of each participant’s Account will be deemed to be invested.  The participant’s
suggestion is subject to Board approval.  

At the time a participant first becomes eligible to participate in the Plan, the
participant shall elect the form and timing that amounts shall be distributed to the
participant from the options provided in the Plan.
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The Board shall be the designated owner and beneficiary of investments
acquired in connection with the Board’s obligations under the plan.  The Church is not
required to set aside any assets with respect to the Plan.  Any assets actually held by
the Church with reference to the Plan shall be and remain the sole property of the
Church and shall be subject to the claims of the creditors of the Church and each
affiliated church whose ministers or lay employees participate in the Plan.

Benefits under the Plan shall not be subject in any manner to alienation, sale,
transfer, assignment, pledge, attachment, garnishment or encumbrance of any kind, by
will, or by inter vivos instrument.  Any attempt to alienate, sell, transfer, assign, pledge
or otherwise encumber any such benefit payment shall not recognized by the Board. 
Any benefit payment due under the Plan shall not in any manner be liable for or subject
to the debts or liabilities of a participant or the participant’s beneficiary.

Section 457 of the Code provides the rules governing the deferral of
compensation by an individual participating in a deferred compensation plan of an
eligible employer.  Under section 457(e)(1)(B), a tax-exempt organization is an eligible
employer covered by section 457.  However, section 457(e)(13) provides that the term
eligible employer does not include a church (as defined in section 3121(w)(3)(A)) or
qualified church-controlled organization (as defined in section 3121(w)(3)(B)).

Section 83(a) of the Code provides that the excess (if any) of the fair market
value of property transferred in connection with the performance of services over the
amount paid (if any) for the property is includible in the gross income of the person who
performed the services in the first taxable year in which the property becomes
transferable or is not subject to a substantial risk of forfeiture.  

Section 1.83-3(e) of the Regulations provides that for purposes of section 83, the
term "property" includes real and personal property other than either money or an
unfunded and unsecured promise to pay money or property in the future.  Property also
includes a beneficial interest in assets (including money) transferred or set aside from
claims of the transferor's creditors, for example, in a trust or escrow account.

Section 451(a) of the Code and section 1.451-1(a) of the Regulations provide
that an item of gross income is includible in gross income in the taxable year in which it
is actually or constructively received by the taxpayer using the cash receipts and
disbursements method of accounting.  Under section 1.451-2(a) of the Regulations,
income is constructively received in the taxable year during which it is credited to a
taxpayer's account, set apart or otherwise made available so that the taxpayer may
draw on it at any time.  However, income is not constructively received if the taxpayer's
control of its receipt is subject to substantial limitations or restrictions.

Various revenue rulings have considered the tax consequences of nonqualified
deferred compensation arrangements.  Rev. Rul. 60-31, Situations 1-3, holds that a
mere promise to pay, not represented by notes or secured in any way, does not
constitute receipt of income within the meaning of the cash receipts and disbursements



PLR-125495-00 3

method of accounting.  See also, Rev. Rul. 69-650, 1969-2 C.B. 106, and Rev. Rul. 69-
649, 1969-2 C.B. 106.

Provided that the Plan is unfunded for purposes of Title 1 of ERISA and that the
Plan and the proposed amendments are adopted without further changes, and based
on the information submitted and representations made, we conclude that:

1.   Under the economic benefit and constructive receipt doctrines of sections 61
and 451 of the Code, the crediting of amounts to a participant’s Account, whether such
amounts reflect the deferral of current compensation by participants, Church
contributions or the deemed accumulation of income in the participant’s accounts shall
not result in taxable income for the participant or the participant’s beneficiaries under
the cash receipts and disbursements method of accounting until the taxable year in
which the benefits are actually paid or otherwise made available.  

2.  The right of a participant to suggest how amounts credited to his Account are
deemed to be invested shall not result in taxable income for the participant or the
participant’s beneficiary under the constructive receipt doctrine.

3.  None of the following events shall constitute a transfer of property for
purposes of section 83 of the Code or § 1.83-3(e) of the Regulations: (a) the adoption
of the Plan, (b) the crediting of contributions to the Account; or (c) the crediting of
investment earnings to the Account.

Except as specifically ruled on above, no opinion is expressed as to the federal
tax consequences of the above transaction under any other provision of the Code. 
Furthermore, no opinion is expressed as to the federal tax consequences of the
establishment by the Church of any trust associated with the Plan.  Finally, no opinion is
expressed as to the treatment of the Plan under ERISA.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it.  This ruling applies
only to the Plan as proposed to be amended and only as of the date of this ruling. 
Section 6110(j)(3) of the Code provides that this ruling may not be used or cited as
precedent.

Sincerely,
Charles De Liee
Chief, Executive Compensation Branch
Division Counsel/Associate Chief Counsel
(Tax Exempt and Government Entities)

Enclosure: Copy for 6110 purposes


