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This is in response to your letter of July 31, 2000, requesting rulings under
section 280G of the Internal Revenue Code. Specifically you requested a ruling
whether, under the facts outlined below, the parachute payment made to Executive
upon the change of control of Target can be reduced by the application of section
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1.280G-1 of the Proposed Income Tax Regulations, Q&As 11 or 24(c). The facts as
submitted are set forth below.

On Date 1, Executive, the president of Target, entered into an Employment
Agreement with Target, a wholly owned subsidiary of Corporation A. The Employment
Agreement which set forth a minimum annual salary plus bonus was to run through
Date 5. The Employment Agreement provided, in part, that for the term of the
Employment Agreement and for 12 months following the cessation of Executive’'s
employment by Target, Executive would not compete directly or indirectly with Target.

The Employment Agreement also provided that if Target or a majority of its
capital were sold, exchanged, or traded to a new owner and Executive’s powers,
position, compensation, duties or physical location would be changed considerably,
Executive could treat this as a termination by Target of the Employment Agreement. In
such case, Target would be required to pay Executive for the remainder of the contract
term.

On Date 2, Parent made a tender offer to buy all the outstanding shares of
Corporation A. Parent was primarily interested in acquiring Target which it viewed as a
good strategic fit with the business of its wholly-owned subsidiary, Sub. Parent entered
into an agreement with M whereby if Parent was successful in acquiring all the stock of
Corporation A, Parent would sell the portion of Corporation A that was not related to the
business of Sub to M. On Date 3, Parent acquired the stock of Corporation A.

Following Parent’s acquisition of Corporation A, conversations were held
between Sub and Executive as to Executive’s employment with Sub following the
integration of the Target business with Sub. Executive’s job duties would change and
he would be required to move to a new location. Consequently, on Date 4, Executive
elected to invoke the provisions of the Employment Agreement and treat his
employment as terminated.

Pursuant to the Employment Agreement, Executive received $x (an amount
equal to his salary and bonus for the current year multiplied by the remaining term of
the Employment Agreement).

You requested rulings as to whether Q&As 11 and 24(c) reduce the portion of
the payment that is treated as contingent on the change in ownership or control.

Section 280G of the Internal Revenue Code provides that no deduction will be
allowed for any excess parachute payment. Section 280G(b)(1) of the Code defines
the term "excess parachute payment" as an amount equal to the excess of any
parachute payment over the portion of the base amount allocated to such payment.
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Section 280G(b)(2)(A) of the Code defines the term "parachute payment" as any
payment in the nature of compensation to (or for the benefit of) a disqualified individual
if (i) such payment is contingent on a change (I) in the ownership or effective control of
the corporation, or (ll) in the ownership of a substantial portion of the assets of the
corporation; and (ii) the aggregate present value of the payments in the nature of
compensation to (or for the benefit of) such individual which are contingent on such
change equals or exceeds an amount equal to three times the base amount.

Section 4999(a) of the Code imposes on any person who receives an excess
parachute payment a tax equal to 20 percent of the amount of the payment.

Section 280G(b)(4)(A) provides that in the case of a parachute payment
described in section 280G(b)(2)(A), the amount treated as a parachute payment does
not include the portion of the payment that the taxpayer establishes by clear and
convincing evidence is reasonable compensation for personal services to be rendered
on or after the date of the change of ownership or control.

Section 1.280G-1, Q&A 11, addresses the types of payments that are deemed to
be compensation for the performance of services and therefore can be regarded as
parachute payments. Q&A 11 provides that the performance of services includes
holding oneself out as available to perform services and refraining from performing
services (such as under a covenant not to compete or a similar arrangement).

Consistent with Q&A 11, for purposes of section 280G(b)(4)(A) of the Code, the
refraining from the performance of services in compliance with a covenant not to
compete should also be considered to be “services.” If the taxpayer establishes by
clear and convincing evidence that the amounts attributable to such a covenant are
reasonable, they will not qualify as parachute payments under section 280G(b)(2)(A).

The amount of the parachute payment, if any, attributable to a covenant not to
compete is a question of fact. Section 4.02(1) of Rev. Proc. 2000-3, 2000-1 I.R.B. 103,
111, provides that the Service will ordinarily not issue ruling letters on any matter in
which the determination requested is primarily one of fact.

Q&A 22(c) generally provides that a payment that would have in fact been made
had no change in ownership or control occurred is treated as contingent on a change in
ownership or control if the change accelerates the time at which the payment is made.
However, the payment that is contingent on the change may be significantly reduced by
the rules described in Q&A 24(c), provided that it was substantially certain, at the time
of the change, to have been made without regard to the change if the disqualified
individual had continued to perform services for the corporation for a specified period of
time.
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Q&A 24(c) was included in the proposed regulations to reduce the contingent
portion of a nonvested payment that had been partially earned by the taxpayer with
services, but had not been paid. This does not occur with amounts paid under an
employment agreement because these amounts are paid as they are earned.

In the case of amounts paid under an employment agreement, the operative
Q&A governing these payments is Q&A 42(b). Q&A 42(b) indicates that amounts paid
as damages for breach of contract may be reasonable compensation for personal
services to be rendered on or after the date of the change in control if certain
requirements are met. See section 280G(b)(4)(A) and (B) of the Code which concern
the treatment to be afforded amounts the taxpayer establishes with clear and
convincing evidence represent reasonable compensation for services rendered before
and after the change of control.

Q&A 44 of the proposed regulation also affects the treatment, for purposes of
section 280G, of payments for the remaining unearned portions of an employment
agreement or amounts paid as severance pay. Q&A 44 provides that severance
payments are not treated as reasonable compensation for personal services actually
rendered before, or to be rendered on or after, the date of a change of control.

Based on the information submitted we rule as follows:

1) For purposes of section 280G(b)(4)(A), the term “services” includes the refraining
from the performance of services under a covenant not to compete following a
termination of employment. Accordingly, a reasonable value attributable to
refraining from performing such services will not be a parachute payment under
section 280G(b)(2)(A). No opinion is expressed whether the covenant not to
compete has any value or what that value may be.

2) The amounts paid under the Employment Agreement that substituted for the
compensation that Executive would have earned had he continued to perform
services for Sub for the remainder of the contract term do not qualify for the
reduction set out in Q&A 24(c).

Except as specifically ruled on above, no opinion is expressed or implied
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or
referenced in this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. The Taxpayer should
attach a copy of this ruling to any income tax return to which it is relevant.

Temporary or final regulations pertaining to one or more of the issues addressed
in this ruling have not been adopted. Therefore, this ruling will be modified or revoked
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by the adoption of temporary or final regulations to the extent that the regulations are
inconsistent with any conclusion in the ruling. However, when the criteria in section
12.05 of Rev. Proc. 2000-1, 2000-1 I.R.B. 4, 47 are satisfied, a ruling is not revoked or
modified retroactively, except in rare or unusual circumstances.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this
letter is being sent to your authorized representative.

Sincerely yours,

ROBERT B. MISNER

Assistant Chief,

Executive Compensation Branch

Office of the Division Counsel/Associate
Chief Counsel (Tax Exempt and

Government Entities)

Enclosure:
Copy for 6110 purposes



