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Dear .
This is in response to the , letter subnmitted on your

behal f by your authorized representative, as supplenmented by
correspondence dated and , in which you

request a letter ruling under section 401 (a) (9} of the Internal Revenue
Code. The following facts and representations support your ruling
request.

Taxpayer A formed Corporation ¥ on July 1, 1970. Cor poration M
established Plan X, a defined benefit pension plan, on Decenber 29,
1976. Plan X was anmended and restated as Plan Y, a profit-sharing
plan, on July 1, 1984, effective as of that date.

Your authorized representative has asserted on your behalf that
Plans ¥ and ¥ are qualified under Code section 401(a).

On Decenber 14, 1983, Taxpayer A nade an election with respect to
benefits due him under Plan X Under that election, Taxpayer A elected
tc receive Plan X benefits in one lunp sum as soon as administratively
possible after the close of the Plan year in which he reaches the age
which is one year less than his life expectancy determined as of the
date he retires.

Additionally, under that election, Taxpayer A elected to have hrs
death benefits paid in one lunp sum as soon as adm nistratively
possible after the close of the Plan year in which he dies.

Finaily, under that election, Taxpayer A naned Taxpayer B as his
primary beneficiary and Taxpayer C as his secondary beneficiary.
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On July 1, 1984. Taxpayer A, acting in his capacity of President
of Corporation M, directed that the trustee of Plan X transfer "the
tctal net assets" of Plan X to Conpany N, the trustee of Plan v,

Your authorized representative has provided docunentation to the
I nternal Revenue Service that indicates that the trustee-to-trustee
transfer of assets authorized under the July 1, 1984, +wirective
apparently occurred prior t©o January 1, 1985.

Your authorized rerresentative has al so asserted on your behalf
that the assexts transferred frem Plan X to Plan v have been accounted
for separately fromother assets held in Plan v.

Finally, your authorized representative has asserted that the
above-referenced transfer from Plan X tc the trustee of Plan Y conplied
with the requirements of Code section 414(1;.

Based on the above facts and representations, you, through your
authorized representative, request the following letter ruling:

That the transfer of Taxpayer A s accrued benefit under Plan X
to Plan ¥ pursuant to the July 1, 1984, Corporation Mdirective
did not revoke Taxpayer A' s December 14, 1983, TEFRA section
242(b) (2} electicn entered into with respect to Taxpayer A's
Plan x benefit.

Wth respect to vyour ruling request, Code section 401(a) (%), in
general, provides the rules governing mninmmrequired distributions
from plans qualified within the mearing of Code section 401(a).

Section 401(a) {9) of the Code was amended by section 242 of the
Tax Equity and Fiscal Responsibility Act of 1982 (Pub. L. 97-248)
{1982-2 C.B. 462) (TEFRA and was further anended by section 521 of the
Tax Reform Act of 13984 (Pub. 1,. 95-369) (TRA'84) and by sections 1121
and 1832 of the Tax Reform Act of 1986 (Pub. L. 99-514) {TRA'86).
Section 242(b) (2) of TEFRA provided a transition rule that was not
affected by the later amendments to ssctiorn 401(a) (9).

Section 242(p) (1) of TEFEA provides that anendnents to section
401(z) (9) of the Code made by section Z42(a) of TEFRA shall apply to
plan years beginning after Decenber 31, 1983. However, section 242 (b}
of TEFXRA provides the following transitional rule:

TRANSITION RULE A trust forming part of a plan shall

not be disqualified under paragraph ¢9) of section

431(a) of the Internal Revenue Code of 1954, zs amended

by subsection (a) by reasor of distributions under a
designation (before January 1, 1984) by any enployee of a nethod
of distribution:
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(&} which does not meet the requirenents of such
par agraph {9), but

(B; which would not have disqualified such trust under
par agraph (2) of section 401 (a) of such Code as in
effect before the anmendnent nade by subsection (a).

Notice 83-23, 1983-Z C.3. 418, provides guidanceg~with respect to
distributions that may be nade by a qualified plan under the transition
ruie of section 242(b) (2) of TEFRA. In order for the transitional rule
in section 242(b) (2) of TEFRA to apply to a distribution from a
qualified trust, the distribution must be made in accordance with the
following requirements as set forth in Notice 83-23:

(1) The distribution by the trust is one which would
not have disqualified the trust under section
401(a) {9) of the Code as in effect imediately
proor to the effective date of 24Z(a) of TEFRA.

(2} The distribution is in accordance with a nethod
of distribution designated by the enpl oyee whose
interest in the trust is being distributed or, if
the enpl oyee is deceased, by a beneficiary of such
enpl oyee

{37 Such designation is in witing, is signed by the
enpl oyee or the beneficiary, and is nade before
Januvary 1, 1984.

{4) The enpl oyee whose interest in the trust is being
di stributed has accrued a benefit under the plan of
which the trust is a part as of Decenmber 31, 1983.

(%} The method of distribution designated by the
employee specifies the follow ng:

fay the form of the distribution (lunp sum |evel
dollar annuity, formula arnnuity, specified
percent age paynent per year, etc.},

(b) the tine at which distributions will conmmence
(upon retirement, at a stated age, etc.),

(c) the period over which distributions will be
made (over the enployee's |ife expectancy, over a
stated number of years, etc.), and

{d)y in the case of any distribution upon the

enpl oyee's death, the beneficiaries of the enployee
listed in order of priority.
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The designation nmust, in and of itself, provide sufficient
informaticn to fix the tims, and the formula for the definite
deterrination cf plan paynents. The designation nmust be conpl ete and

not allow further choice.

A distribution upon death will not be covered by this
transitional rule unless the information in the designation contains
tne information described in itens (5) (a)-(d) above with respect to the
distributions to be made uporn the death of the enployee.

If a designation nade in accordance with the above requirenents
is revoked by an enployee or, if the enployee is deceased, by his
beneficiary, subsequent to Decenmber 31, 1983, the transitional rule in
section 242 (b) (2} of TEFRA will not apply to the distribution and the
enpl oyee's interest must be distributed in accordance with section
401 tay (3} as amended by section 242{a} of TEFRA. Any change in the

designation will be considered to be a revocatior of the designation.
However, the nere substitution or additicn of another beneficiary (one
not named in the designation) under the designation wll not be

considered to be 2 revocation of the designation, so |ong as such
substitution or addition does not alter =the period over which
distributions are to be made under the designation, directly or
indirectly (for exanple, by altering the relevant measuring life).

Section 1.401¢a) (%;-1 of the Froposed Incone Tax Regul ati ons,
Question and Answer J-2, provides, in relevant part, that if an anmount
is transferred fromone plan (transferor plan) to another plan
(transferee pian), the amount transferred may be distributed in
accordance with a section 242() {2) election made under the transferor
plan if the enpl oyee did not elect to have the anpbunt transferred and
ii the amount transferred is separately accounted for by the transferee
widan.

Section 1.401¢a) (%) -1 of the proposed regulations, Q%A J-3,
provi des,in relevant part, that an amount distributed from one plan
and rolled over into another plan may not be distributed in accordance
With a section 242(b) {2) election entered into under the distributing
pl an.

Section 2.401(a) {(3)-1 of the proposed regul ati ons, QA J-Z,
provides, in relevant part, that if an employee elects to transfer
amcunts fromone pian under which a section 242 (b) (Z) el ection was nmde
to another mane, the transfer shall be treated as a distribution and
roll over for purposes of (sias J-2 and J-3

From the evidence presented, the Service believes that the
beneficiary designati on nmade by Taxpayer A does satisfy the
requi renents of section 242ib) (2} of TEFRA and Notice 83-23.

The issue presented in this case is whether the transfer of
assets fromPlan X's trust to Pian Y's trust constitutes an el ective
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transfer as that termis used in section 1.402(a) (9)-1 of the proposed
regul ati ons, Qs&as J-2 and J-3.

In this case, the pre-1985 transfer of Plan X assets to the trust
of Plan Y was nmade pursuant to the July 1, 1984 Corporation M directive
signed by the President of Corporation ¥. Taxpayer A, as a Plan X
participant, did not direct that his interest in Plan X be transferred
te Plan Y.

Based on the above, the Service concludes that tie transfer of
Taxpayer A's accrued benefit fromPlan X to Plan Y did not constitute
an "elective transfer" as that termis used in the questions and
answers of the proposed regulations referenced above.

Thus, based on the above facts anti representations, the Service
concludes as follows with respect tc your ruling request:

That the transfer of Taxpayer A s accrued benefit under Plan x
to Plan Y pursuant to the July 1, 1984, Corporation Mdirective
did not revoke Taxpayer A'S December 14, 1983, TZFRA Section
242(b) (2) election entered into with respect to Taxpayer A's
Plan X benefit.

This ruling letter is based on zhe assunption that Plans X and Y
rave met the requirenments of Code section 401(a) at all times rel evant
thereto.

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy
of this letter is being sent to ysur authorized representative.

Sincerely yours,

s U

Frances V. Sl oan

Manager, Enployee Plans
Technical Goup 3

Tax Exenpt and Government
Entities Division

Deleted copy of letter ruling
Form 437
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