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Dear Applicant:

This is in response to your letter dated August 18, 1999, requesting the following
rulings:

1. The amendment of the A VEBAs for union and salaried employees (and the
related Plans) and the use of the assets of the VEBAs to provide post-retirement
medical and life benefits (through the payment of premiums or otherwise) for the
non-A Participants will not adversely affect the tax-exempt status of A VEBASs for
union and salaried employees under section 501 (c)(9) of the Code.

2. The amendment of A VEBASs for union and salaried employees (and the related
Plans) and the use of the assets of the VEBAS to provide post-retirement medical
and life benefits (through the payment of premiums or otherwise) for the Non-A
Participants will not be considered a disqualified benefit under section
4976(b)(1)(C) subject to the excise tax under section 4976 of the Code.

A, as an independent company, has adopted two separate welfare benefit plans;
one for its salaried employees and the other for its union employees. The plans provide
for the payment of post-retirement medical and life coverage for A's eligible employees
and their dependents. The Trusts for both plans have been recognized as exempt
under section 501 (c)(9) of the Code. Even though the participants in the union plan are
generally employees covered by a collective bargaining agreement, the plan was
established for the convenience of A and was not established pursuant to or as a result
of the collective bargaining process.
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A has merged with B and is a separate operating subsidiary of B. Its former
employees who continue their employment after the merger remain participants in their
existing plans. Band its subsidiaries, other than A, currently provide post-retirement
medical and life benefits to their employees. B intends to merge both plans and
establish a single trust which will provide post-retirement benefits-to all eligible
employees entitled to benefits by reason of their employment by either A or B and any
of B's subsidiaries. Benefits will continue to be provided based on criteria that do not
provide for disproportionate benefits to officers, shareholders or highly compensated
employees. In addition, the benefit plans will continue to be used exclusively to pay
post-retirement medical and life benefits.

Section 501 (c)(9) of the Code describes a voluntary employees’ beneficiary
association (VEBA) providing for the payment of life, sick, accident or other benefits to
its members or their dependents or designated beneficiaries, in which no part of its net
earning inures (other than through such payments) to the benefit of any private
shareholder or individual.

Section 1501(c)(9)-2(a)(l) of the Income Tax Regulations provides that the
membership of an organization described in section 501 (c)(9) must consist of
individuals who become entitled to participate by reason of their being employees and
whose eligibility for membership is defined by reference to objective standards that
constitute an employment-related common bond among such individuals. Typically,
those eligible for membership in an organization described in section 501 (c)(9) are
defined by reference to a common employer or (affiliated employers), to coverage under
one or more collective bargaining agreements (with respect to benefits provided by
reason of such agreement(s)), to membership in a labor union, or to membership in one
or more locals of a national or international labor union.

The meaning of the term “employee” is defined in section 1501(c)(9)-2(b) of the
Regulations. Whether an individual is an “employee” is determined by reference to the
legal and bona fide relationship of employer and employee. The term “employee”
includes the following:

(1) An individual who is considered an employee:

(i) For employment tax purposes under Subtitle C of the Internal Revenue Code
and the regulations thereunder, or

(il) For purposes of a collective bargaining agreement, whether or not the
individual could qualify as an employee under applicable common law rules.

(2) An individual who became entitled to membership in the association by reason
of being or having been an employee.
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(3) The surviving spouse and dependents of an employee,

Section 1.501 (c)(9)-3(b) of the Regulations provides that the term “life benefits”
means a benefit payable by reason of the death of a member or dependent. A “life
benefit” may be provided directly or through insurance. It generally must consist of
current protection, but also may include a right to convert to individual coverage on
termination of eligibility for coverage through the association, or a permanent benefit as
defined in, and subject to the conditions in, the regulations under section 79. A “life
benefit” also includes the benefit provided under any life insurance contract purchased
directly from an employee-funded association by a member or provided by such an
association to a member. The term “life benefit” does not include a pension, annuity or
similar benefit, except that a benefit payable by reason of the death of an insured may
be settled in the form of an annuity to the beneficiary in lieu of a lump-sum death benefit
(whether or not the contract provides for settlement in a lump sum).

Section 1.501 (c)(9)-3(c) of the Regulations provides that the term “sick and
accident benefits” means amounts furnished to or on behalf of a member or a member’s
dependents. Such benefits may be provided through reimbursement to a member or a
member’'s dependents for amounts expended because of illness or personal injury, or
through the payment of premiums to a medical benefit or health insurance program.
Similarly, a sick and accident benefit includes an amount paid to a member in lieu of
income during a period in which the member is unable to work due to sickness or injury.
Sick benefits also include benefits designed to safeguard or improve the health of
members and their dependents. Sick and accident benefits may be provided directly by
an association to or on behalf of members and their dependents, or may be provided
indirectly by an association through the payment of premiums or fees to an insurance
company, medical clinic or other program under which members and their dependents
are entitled to medical services or to other sick and accident benefits. Sick and accident
benefits may also be furnished in noncash form, such as, for example, benefits in the
nature of clinical care services by visiting nurses, and transportation furnished for
medical care.

Section 1.501 (c)(9)-4(a) of the Regulations provides that no part of the net
earnings of an employees’ association may inure to the benefit of any private
shareholder or individual other than through the payment of permissible benefits.
Whether prohibited inurement has occurred is a question to be determined with regard
to all the facts and circumstances.

Section 4976(a) of the Code imposes an excise tax on an employer equal to 100
percent of any disqualified benefit provided by an employer-maintained welfare benefit
fund.

Section 4976(b)(1)(C) of the Code defines “disqualified benefit” to include any
portion of a welfare benefit fund reverting to the benefit of the employer.
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A section 501(c)(9) VEBA functions primarily as a cooperative device for pooling
funds and distributing risks over and benefits to a defined group of employees sharing
an employment - related common bond. Prohibited inurement arises when a VEBA
benefits one or more individuals other than through the performance of functions
characteristic of an organization described in section 501(c)(9). Thus, the inurement
proscription would bar tax-exempt treatment of an organization predominantly organized
and operated to promote the interest of an individual standing in relationship to the
organization as an investor for private gain.

The parties intend to have all post-retirement medical and life benefits to be
provided through the A VEBA's. Coverage for employees of B and B's subsidiaries
(previously provided by B) will be transferred to the A VEBA's, which have been
recognized as exempt under section 501(c)(9) of the Code. All the eligible participating
employees are employees of a single holding company and its subsidiaries. The sole
benefits provided are qualifying section 501 (c)(9) post-retirement life and health
insurance benefits. It has been represented that the benefits will be provided based on
criteria that do not provide for disproportionate benefits to officers, shareholders, or
highly compensated employees. The continued payment of qualifying section 501 (c)(9)
benefits to qualifying employees is not inurement for the purposes of section 501 (c)(9)
of the Code. In addition, the transfer of assets from one welfare benefit plan to another
to provide for the payment of benefits to an expanded class of beneficiaries, all of whom
have a common employment bond, is not a disqualified benefit for the purposes of
section 4976 of the Code.

Accordingly, we rule as follows:

1. The amendment of the A VEBASs for salaried and union employees (and the
related Plans) and the use of the assets of the VEBAS to provide post-retirement
medical and life benefits (through the payment of premiums or otherwise) for the
Non-A Participants will not adversely affect the tax-exempt status of A VEBAs for
salaried and union employees under section 501(c)(9) of the Code.

2. The amendment of A VEBAs for salaried and union employees (and the related
Plans) and the use of the assets of the VEBASs to provide post-retirement medical
and life benefits (through the payment of premiums or otherwise) for the Non-A
Participants will not be considered a disqualified benefit under section
4976(b)(1)(C) subject of the excise tax under section 4976 of the Code.

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 6110(k}3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

We are informing the Ohio EP/EQO key district office of this ruling. Because this
letter could help resolve any questions about your exempt status, you should keep it in
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your permanent records.

If you have any questions about reporting requirements or about excise,
employment, or other federal taxes, please contact the Ohio EP/EO Customer Service
office at 877-829-5500 (a toll free number) or send correspondence to the following
address: Internal Revenue Service, EP/EQ Customer Service, P.O. Box 2508,
Cincinnati, OH 45201. If you have any immediate questions about this ruling, please
contact the person whose name and telephone number are shown in the heading of this
letter.

Sincerelﬁ [ :

Joseph Chasin
Acting Manager, Exempt Organizations
Technical Group 2
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