Internal Revenue Service Department of the Treasury

Number: 200114027 Washington, DC 20224
Release Date: 4/6/2001
Index Number: 41.01-00 Person to Contact:

Telephone Number:

Refer Reply To:

CC.DOM:P&SI:Br.7-PLR-100499-00
Date:

March 27, 2001

Legend

Taxpayer:

Company:

Group:

Date 1:
Dear

We received a letter from your authorized representative requesting a ruling that
Taxpayer may compute its credit for increasing research activities (research credit) for
the taxable year ending December 31, 1999, using the calculation described in §
41(a)(1) of the Internal Revenue Code without regard to 8§ 41(c)(4). This letter is in
response to that request.

The facts and representations submitted are summarized as follows:

Taxpayer is an accrual basis taxpayer with a calendar year. For all taxable years
prior to its taxable year ending on December 31, 1999, Taxpayer, including all other
corporations and trades or businesses that, for purposes of calculating the research
credit, were required to be aggregated with Taxpayer under the rules of § 41(f)(1) and
81.41-8(a) of the Income Tax Regulations, computed its research credit using the
calculation described in § 41(a)(1) without regard to 8 41(c)(4).

On Date 1, Taxpayer acquired a greater than fifty percent ownership interest in
Company and its subsidiaries. Company is a foreign corporation. Group is a group of
subsidiary entities under Company that file separate or consolidated income tax returns
in the United States.
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For taxable years ending on or before December 31, 1999, no member of Group
as of Date 1 determined its research credit under the alternate incremental research
credit rules of § 41(c)(4). Further, for taxable years ending on or before December 31,
1999, no member of Group as of Date 1 elected to determine its research credit under
the alternate incremental research credit rules of § 41(c)(4). Taxpayer and Company,
however, are uncertain if any member of Group that was in Group prior to Date 1 and
was not in Group on Date 1 had elected to determine its credit for increasing research
activities under the alternate incremental research credit rules of 8§ 41(c)(4).

Taxpayer requests a ruling that Taxpayer, including all other corporations and
trades or businesses that, for purposes of calculating the research credit, are required
to be aggregated with Taxpayer under the rules of § 41(f)(1) and 8§1.41-8(a) of the
Income Tax Regulations, may compute its research credit for the taxable year ending
December 31, 1999, using the calculation described in 8 41(a)(1) without regard to
§ 41(c)(4).

Section 1.41-8(a) provides that, in determining the amount of research credit
allowed with respect to a trade or business that at the end of its taxable year is a
member of a controlled group of corporations or a member of a group of trades or
businesses under common control, all members of the group are treated as a single
taxpayer.

For tax years beginning after June 30, 1996, taxpayers may elect to determine
their research credit under the alternate incremental research credit rules of § 41(c)(4).
For tax years beginning after June 30, 1996 and before July 1, 1999, the alternate
incremental credit is equal to the sum of the following amounts:

a. 1.65 percent of so much of the qualified research expenses for the
taxable year as exceeds 1 percent of the average annual gross receipts for the 4
preceding tax years but does not exceed 1.5 percent of such average.

b. 2.2 percent of so much the qualified research expenses for the taxable
year as exceeds 1.5 percent of the average annual gross receipts for the 4
preceding tax years but does not exceed 2 percent of such average.

c. 2.75 percent of so much of the qualified research expenses for the
taxable year as exceeds 2 percent of the average annual gross receipts for the 4
preceding tax years.

Section 41(c)(4)(B) provides that any election under § 41(c)(4)(A) shall apply for
the taxable year in which made and all succeeding taxable years unless revoked with
the consent of the Secretary.
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Based solely on the facts submitted and representations made, we conclude that
Taxpayer must compute its credit for increasing research activities (research credit) for
the taxable year ending December 31, 1999, using the calculation described in
8 41(a)(1) of the Internal Revenue Code without regard to § 41(c)(4).

The ruling contained in this letter is based upon information and representations
submitted by Taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed by
an appropriate party. While this office has not verified any of the material submitted in
support of the request for rulings, it is subject to verification on examination.

Except as expressly provided herein, we express or imply no opinion concerning
the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced
in this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. Temporary or final
regulations pertaining to one or more of the issues addressed in this ruling have not yet
been adopted. Therefore, this ruling will be modified or revoked by the adoption of
temporary or final regulations, to the extent the regulations are inconsistent with any
conclusion in the letter ruling. See section 12.04 of Rev. Proc. 2000-1, 2000-1 I.R.B. 4,
46. However, when the criteria in section 12.05 of Rev. Proc. 2000-1 are satisfied, a
ruling is not revoked or modified retroactively except in rare or unusual circumstances.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this
letter is being sent to your authorized representatives.

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is
relevant.

Sincerely,
Paul F. Kugler
Associate Chief Counsel (Passthroughs and
Special Industries)
Enclosure



