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Dear

This letter is in reply to your letter of May 15, 2001, requesting a ruling that trust
property over which Decedent had powers of appointment will not be included in
Decedent’s gross estate under section 2041(a)(1) of the Internal Revenue Code.

FACTS

Decedent’s mother created an irrevocable trust on Date 1 (Trust 1), of which
Decedent was the sole beneficiary. On Date 2, Decedent’s mother created a second
irrevocable trust (Trust 2) which also benefitted Decedent. Both Date 1 and Date 2 are
prior to October 21, 1942. Each of the trust instruments provides that during the life of
Decedent the trustees shall pay to Decedent the net income of the trust monthly or
guarterly, or as often as, in the judgment of the trustees, the needs of Decedent shall
require. Each trust instrument further provides that the trustees have no power to
invade the principal of the trust.
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Paragraph 7 of Trust 1 provides that after the death of Decedent, the trustees
shall pay the principal of the trust estate to such person or persons as Decedent shall
designate by power of appointment, to be exercised by Decedent, either in her will or by
separate instrument. Should Decedent fail to exercise such power of appointment, the
principal of the trust shall be paid over to Decedent’s heirs-at-law.

Paragraph 7 of Trust 2 directs that after the death of Decedent, the trustees shall
pay one-half the principal of the trust estate to such person or persons as Decedent
shall designate by power of appointment, to be exercised by Decedent, either in her will
or by separate instrument. Should Decedent fail to exercise such power of
appointment, one-half the principal of the trust shall be paid over to Decedent’s heirs-at-
law. Neither trust instrument limits the power of appointment to any individual or group
of individuals.

Decedent died on Date 3, a resident of State, and is survived by seven children.
Decedent did not exercise or release the powers of appointment during her lifetime.
Under Atrticle VI of Decedent’s will, Decedent specifically refuses to and does not
exercise the powers of appointment granted to her under Trust 1 and Trust 2. The
assets of Trust 1 and Trust 2 over which Decedent had powers of appointment will pass
to Decedent’s children who are her heirs-at-law.

You have requested the following rulings:

1. Both Trust 1 and Trust 2 create in Decedent a general power of appointment that
is a general power of appointment created before October 22, 1942 under
section 2041(a)(1).

2. Failure to exercise the general powers of appointment by will or otherwise is not
an exercise of the powers for purposes of section 2041(a)(1) and accordingly,
the assets of Trust 1 and Trust 2 will not be includible in Decedent’s gross
estate.

LAW AND ANALYSIS

Section 2041(a)(1) provides that the value of the gross estate shall include the
value of all property with respect to which a general power of appointment created on or
before October 21, 1942, is exercised by the decedent --

(A) by will, or

(B) by a disposition which is of such nature that if it were a
transfer of property owned by the decedent, such property would
be includible in the decedent's gross estate under sections

2035 to 2038, inclusive;
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but the failure to exercise such a power or the complete release of such a power shall
not be deemed an exercise thereof.

Section 2041(b)(1) defines a general power of appointment as a power that is
exercisable in favor of the decedent, the decedent’s estate, the decedent’s creditors, or
creditors of the decedent’s estate. A power to consume, invade, or appropriate
property for the benefit of the decedent that is limited by an ascertainable standard
relating to the health, education, support, or maintenance of the decedent is not a
general power of appointment. A power of appointment created on or before October
21, 1942, which is exercisable by the decedent only in conjunction with another person,
IS not a general power of appointment.

Section 20.2041-1(c)(1) of the Estate Tax Regulations provides that a power of
appointment is not a general power if by its terms it is either (a) exercisable only in favor
of one or more designated persons or classes other than the decedent or his creditors,
or the decedent’s estate or the creditors of the decedent’s estate, or (b) expressly not
exercisable in favor of the decedent or his creditors, or the decedent’s estate or the
creditors of his estate.

Section 20.2041-1(e) provides that a power of appointment created by an inter
vivos instrument is considered as created on the date the instrument takes effect. Such
a power is not considered as created at some future date merely because it is not
exercisable on the date the instrument takes effect, or because it is revocable.

Decedent had powers exercisable by will or separate instrument, to appoint the
principal of Trust 1 and one-half of the principal of Trust 2 to any persons. The powers
given in the instant case are general powers of appointment, because they were
exercisable in favor of Decedent, Decedent’s estate, Decedent’s creditors, or the
creditors of Decedent’s estate, and were not limited by any ascertainable standard, and
were not exercisable only in conjunction with another person. Therefore, the powers of
appointment are general powers of appointment under section 2041. The general
powers of appointment were created by the trust instruments on Dates 1 and 2.
Accordingly, the general powers of appointment were created before October 22, 1942.

Furthermore, based upon the facts submitted and the representations made,
Decedent did not exercise or release the powers of appointment during life, and under
Decedent’s will, Decedent specifically refused to exercise the powers of appointment
granted to her under Trust 1 and Trust 2. Therefore, the assets of Trust 1 and Trust 2
which were subject to the general powers of appointment are not includible in
Decedent’s gross estate under section 2041(a)(1).

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or
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referenced in this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is
relevant.

Sincerely,

Lorraine E. Gardner

Acting Senior Technician Reviewer
Office of Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)



