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SUBJECT: CARRYOVER OF SUSPENDED LOSSES TO POST-

TERMINATION TRANSITION PERIOD

This Field Service Advice responds to your memorandum dated August 21, 2001.
Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final
case determination. This document is not to be used or cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of § 6110(i). The provisions of 8§ 6110 require the
Service to remove taxpayer identifying information and provide the taxpayer with
notice of intention to disclose before it is made available for public inspection.
Section 6110(c) and (i). Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service to delete
information from Field Service Advice that is protected from disclosure under 5
U.S.C. 8 552 (b) and (c) before the document is provided to the taxpayer with
notice of intention to disclose. Only the National Office function issuing the Field
Service Advice is authorized to make such deletions and to make the redacted
document available for public inspection. Accordingly, the Examination,
Appeals, or Counsel recipient of this document may not provide a copy of this
unredacted document to the taxpayer or their representative. The recipient of
this document may share this unredacted document only with those persons whose
official tax administration duties with respect to the case and the issues discussed
in the document require inspection or disclosure of the Field Service Advice.
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ISSUES

1.

Whether Taxpayers’ basis in Company stock purchased after termination of
Company’s S status provides basis for purposes of § 1366(d)(3)(B) that
might allow deduction of carryover losses treated as incurred by Taxpayers
at the close of the last day of a post-termination transition period (PTTP).

Whether the loss or deduction allowed to Taxpayers at the close of the last
day of a PTTP arising under 8 1377(b)(1)(B) is limited to the amount of the
adjustment to S corporation items determined in audit.

CONCLUSIONS

1.

Based upon the information provided, we conclude that Taxpayers’ purchase
of Company stock after termination of Company’s S status provides basis for
purposes of 8§ 1366(d)(3)(B).

Based upon the information provided, we conclude that Taxpayers’ loss or
deduction that, pursuant to § 1366(d)(3), carries over to the last day of a
PTTP arising under § 1377(b)(1)(B) is not limited by anything in the Code or
the regulations to the amount determined in audit to be an adjustment to
subchapter S items.

FACTS

On Date 1, Company terminated its S election by issuing a second class of stock.
At this time, Taxpayers, as Company shareholders, had approximately Amount 1 in
losses that were suspended due to insufficient stock basis. During the PTTP,
which ran from Date 2 to Date 3, Taxpayers were unable to deduct any of these
carryover losses because of a lack of stock basis.

On or about Date 4, Taxpayers sold a portion of their Company stock, using the
proceeds two days later to exercise options to purchase Company shares from third
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parties.

The Internal Revenue Service examined Company’s Forms 1120S for the periods
ending Date 5 and Date 1, proposing adjustments to subchapter S items of income
and deductions. On Date 6, the Service and Taxpayers agreed to adjustments
totaling Amount 2 for both periods. As of the end of the PTTP to which this
determination gave rise, Taxpayers had a total stock basis of Amount 3. This
second PTTP expired on Date 7.

On their Form 1040 for Year 1 and a subsequent Form 1045, Taxpayers claimed

carryover losses correlating to the agreed adjustments. In addition, they claimed

deductions for the suspended losses they were unable to deduct in the first PTTP
because of a lack of stock basis.

LAW AND ANALYSIS

Issue 1

Section 1366(d)(1) of the Internal Revenue Code provides that the aggregate
amount of losses and deductions taken into account by a shareholder under
§ 1366(a) for any tax year shall not exceed the sum of—

(A) the adjusted basis of the shareholder’s stock in the S corporation
(determined with regard to § 1367(a)(1) and (2)(A) for the tax year), and

(B) the shareholder’s adjusted basis of any indebtedness of the S corporation
to the shareholder (determined without regard to any adjustment under
§ 1367(b)(2) for the tax year).

Section 1366(d)(2) provides that any loss or deduction which is disallowed for any
tax year by reason of § 1366(d)(1) shall be treated as incurred by the corporation in
the succeeding tax year with respect to that shareholder.

Section 1366(d)(3)(A) provides that, in general, if for the last tax year of a
corporation for which it was an S corporation a loss or deduction was disallowed by
reason of § 1366(d)(1), such loss or deduction shall be treated as incurred by the
shareholder on the last day of any PTTP.

Section 1366(d)(3)(B) provides that the aggregate amount of losses and deductions
taken into account by a shareholder under § 1366(d)(3)(A) shall not exceed the
adjusted basis of the shareholder’s stock in the corporation (determined at the close
of the last day of the PTTP and without regard to this paragraph). Section 1.1366-
2(b)(2) of the Income Tax Regulations provides that any losses and deductions in
excess of a shareholder’s adjusted stock basis are permanently disallowed.

Section 1366(d)(3)(C) provides that the shareholder’s basis in the stock of the
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corporation shall be reduced by the amount allowed as a deduction by reason of
this paragraph.

Section 1.1366-2(a)(3) of the Income Tax Regulations provides that a shareholder
generally determines the adjusted basis of stock for purposes of limiting losses and
deductions by taking into account only increases in basis under § 1367(a)(1) for the
tax year and decreases in basis under § 1367(a)(2)(A), (D) and (E) (relating to
distributions, noncapital, nondeductible expenses, and certain oil and gas depletion
deductions) for the tax year. In so determining this loss limitation amount, the
shareholder disregards decreases in basis under 8 1367(a)(2)(B) and (C) (for
losses and deductions, including losses and deductions previously disallowed) for
the tax year. However, if the shareholder has in effect for the tax year an election
under 8§ 1.1367-1(g) to decrease basis by items of loss and deduction prior to
decreasing basis by noncapital, nondeductible expenses and certain oil and gas
depletion deductions, the shareholder also disregards decreases in basis under

§ 1367(a)(2)(D) and (E).

Section 1377(b)(1) provides that, for purposes of subchapter S of chapter 1, the
term “post-termination transition period” means—

(A) the period beginning on the day after the last day of the corporation’s last
tax year as an S corporation and ending on the later of—

(i) the day which is 1 year after such last day, or

(i) the due date for filing the return for such last year as an S
corporation (including extensions),

(B) the 120-day period beginning on the date of any determination pursuant
to an audit of the taxpayer which follows the termination of the corporation’s
election and which adjusts a subchapter S item of income, loss, or deduction
of the corporation arising during the S period (as defined in 8 1368(e)(2)),
and

(C) the 120-day period beginning on the date of a determination that the
corporation’s election under § 1362(a) had terminated for a previous tax year.

Section 1377(b)(2)(A) provides that, for purposes of § 1377(b)(1), the definition of
the term “determination” includes a determination as defined in § 1313(a).

On or about Date 8, Taxpayers purchased shares in Company (acquired Company
stock), obtaining a cost basis in the shares under § 1012. Taxpayers may include
their adjusted basis in acquired Company stock as of the close of the last day of the
PTTP in the determination of the amount of Taxpayers’ adjusted basis for purposes
of § 1366(d)(3).
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Issue 2

Regarding Taxpayers’ loss or deduction that, pursuant to 8 1366(d)(3), carries over
to the last day of a PTTP arising under 8§ 1377(b)(1)(B), there is nothing in the Code
or the regulations that limits that loss or deduction to the amount determined in
audit to be an adjustment to subchapter S items.

ASSOCIATE CHIEF COUNSEL

(Passthroughs And Special Industries)
By: JEANNE E. SULLIVAN

Senior Technician Reviewer, Branch 3

Office of Associate Chief Counsel

(Passthroughs and Special Industries)



