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Dear Sir or Madam: 

This is in response to your letter dated January 10, 2002, in which you requested certain 
rulings with respect to a proposed transfer of all of the assets of B to C. 

B was originally created as a trust for the purpose of making charitable contributions to 
other organizations that are exempt under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code. B is 
recognized as exempt under section 50l(c)(3) of the Code and classified as a private 
foundation under section 509(a). C is in the process of preparing a Form 1023 application to be 
filed with the Service seeking recognition of exempt status under section 501(c)(3) of the Code 
and classification as a private foundation under section 509(a) 

B is managed and controlled by four trustees. The trustees have decided to approve a 
plan under which B would transfer all of its assets to C. Under the plan, C would be the 
surviving entity. The trustees have determined that B's purposes would be more effectively 
carried out through C, a nonprofit corporation. Furthermore, use of the corporate form would 
better protect the trustees from liability, thereby facilitating the recruitment of qualified trustees. 
After the transfer of assets to C. C will continue the charitable activities previously conducted by 
B. Three of the four trustees of B will serve as trustees of C following the transfer. 

B has not notified the Service that it intends to terminate its private foundation status, nor 
ha5 B ever received notification that its status as a private foundation has been terminated. 
Furthermore, B has stated that it has not committed willful repeated acts or failures to act or a 
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willful and flagrant act (or failure to act) giving rise to liability for tax under Chapter 42. 

Section 507(a) of the Code states, in part, that except for transfers described in section 
507(b), an organization’s private foundation status will be terminated only if (1 ) the organization 
notifies the Service of its intent to terminate or (2) there have been either willful repeated acts 
(or failures to act), or a willful and flagrant act (or failure to act) giving rise to liability for tax 
under Chapter 42. 

Section 507(b)(2) of the Code provides that when a private foundation transfers assets to 
another private foundation pursuant to any liquidation, merger, redemption, recapitalization, or 
other adjustment, organization or reorganization, the transferee foundation shall not be treated 
as a new organization. 

Section 507(c) of the Code imposes a tax on an organization that terminates its private 
foundation status under section 507(a) of the Code. 

Section 1.507-1 (b)(6) of the Income Tax Regulations provides that if a private foundation 
transfers all or part of its assets to one or more other private foundations pursuant to a transfer 
described in section 507(b)(2) of the Code, such transferor foundation will not have terminated 
its foundation status under section 507(a)(l). 

Section 1.507-1(b)(7) of the regulations provides that neither a transfer of all of the assets 
of a private foundation, nor a significant disposition of assets (as defined in section 1.507-3(c)) 
by a private foundation (whether or not any portion of such disposition of assets is made to 
another private foundation), shall be deemed to result in a termination of the transferor private 
foundation under section 507(a) of the Code, unless the transferor private foundation elects to 
terminate pursuant to section 507(a)(l) or section 507(a)(2) is applicable. 

Section 1.507-3(a)(2)(i) of the regulations provides that a transferee organization, in the 
case of a transfer described in section 507(b)(2) of the Code, shall succeed to the aggregate tax 
benefit of the transferor organization in an amount equal to the amount of such aggregate tax 
benefit of the transferor organization, multiplied by a fraction the numerator of which is the fair 
market value of the assets (less encumbrances) transferred to such transferee and the 
denominator of which is the fair market value of the assets of the transferor (less 
encumbrances) immediately before the transfer. Fair market value is determined at the time of 
transfer. 

Section 1.507-3(a)(9)(i) of the regulations provides that, if a transferor private foundation 
transfers assets to a private foundation which is effectively controlled (within the meaning of 
section 1.482-1A(a)(3)). directly or indirectly, by the same person or persons who effectively 
control the transferor private foundation, the transferee foundation will be treated as if it were 
the transferor foundation, for purposes of sections 4940 through 4948 and sections 507 through 
509 of the Code. The transferee is treated as the transferor in the proportion which the fair 
market value of the transferor’s assets that were transferred bears to the fair market value of all 
of the assets of the transferor immediately before the transfer. 
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Section 1.507-3(d) of the regulations provides that unless a private foundation gives notice 
under section 507(a)(l) of the Code, a transfer of assets described in section 507(b)(2) of the 
Code will not constitute a termination of the transferor's private foundation status. 

Section 1.507-4(b) of the regulations provides that the tax on termination of private 
foundation status under section 507(c) of the Code does not apply to a transfer of assets 
pursuant to section 507(b)(2) of the Code unless the provisions of 507(a) become applicable. 

Section 4941 of the Code imposes a tax on each act of self-dealing between a disqualified 
person and a private foundation. 

Section 4945 of the Code imposes tax upon a private foundation's making of any taxable 
expenditure under section 4945(d). 

Section 4945(d)(4) of the Code defines the term taxable expenditure to include any amount 
paid or incurred by a private foundation as a grant to an organization unless (A) the organization 
is described in subparagraphs (I), (2), or (3) of section 509(a) of the Code or is an exempt 
operating foundation as defined in section 4940(d)(2) of the Code, or (6) the private foundation 
exercises expenditure responsibility with respect to such grant in accordance with section 
4945(h) of the Code. The exercise of expenditure responsibility requires the foundation that 
makes the transfer to keep detailed records of the way the payment is spent by the recipient 
foundation. 

Section 4945(h) of the Code provides that expenditure responsibility referred to in 
subsection (d)(4) means that the private foundation is responsible to exert all reasonable efforts 
and to establish adequate procedures (1) to see that the grant is spent solely for the purpose for 
which made, (2) to obtain full and detailed reports with respect to such expenditures, and (3) to 
make full and detailed reports to the Secretary. 

Section 4946(a)(1) of the Code defines the term "disqualified person" as a person who is a 
substantial contributor to a private foundation, a foundation manager, an owner of more than 
20% of a corporation or partnership which is a substantial contributor to the private foundation, a 
family member of persons described above, or a corporation, partnership, trust or estate of 
which persons described above own more than 35% of the combined voting power. 

Section 53.4945-5(b)(7)(i) of the Foundation and Similar Excise Taxes Regulations refers to 
the rules relating to the extent to which the expenditure responsibility rules contained in section 
4945(d)(4) and (h), and this section apply to transfers of assets described in section 507(b)(2). 

Section 53.4945-6(~)(3) of the regulations provides that a transfer of assets of a private 
foundation under section 507(b)(2) of the Code is not a taxable expenditure if such transfer is to 
an organization described in section 501 (c)(3) (other than an organization described in section 
509(a)(4)) or treated as so described under section 4947(a)(I). 
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Section 53.4946-1 (a)@) of the regulations provides that, for purposes of section 4941, the 
term "disqualified person" does not include any organization described in section 501 (c)(3) 
(other than an organization described in section 509(a)(4)). 

Under section 507(b)(2) of the Code, in the case of a transfer of assets of any private 
foundation to another private foundation pursuant to any liquidation, merger, redemption, 
recapitalization, or other adjustment, organization, or reorganization, the transferee foundation 
shall not be treated as newly created Organization. Thus, the transfer by B to C will constitute in 
the aggregate an "adjustment, organization, or reorganization" within the meaning of section 
507(b)(2). Accordingly, the transfer by B to C will not be treated as a transfer to a newly created 
organization. 

Because B is not terminating its existence and assuming there has been no willful, 
repeated or flagrant act giving rise to liability under Chapter 42, no tax will be imposed on B 
under section 507(c) as a result of the transfer of assets from B to C. 

Because B is transferring all of its assets to C , and B and C are effectively controlled by 
the same persons, C will be treated as B. The transfer will be treated as not having taken place 
for expenditure responsibility purposes under section 4945(h) of the Code. Thus, the transfer will 
not be a taxable expenditure under section 4945(d)(4). Therefore, B need not exercise 
expenditure responsibility with regard to the merger. 

Because B, as an organization described in section 501 (c)(3) of the Code, is not a 
disqualified person with respect to C, the transfer of assets to C will not constitute an act of self- 
dealing within the meaning of section 4941 of the Code. 

Because the proposed transfer is described in section 507(b)(2) of the Code, C, as 
transferee, will not be treated as a newly created organization. It will instead be treated as a 
possessing all of the attributes and characteristics of the transferor, B, because C will be 
receiving all of B's net assets. 

Accordingly, based on the information furnished, we rule as follows: 

1. The transfer of the assets of B to C will be a transaction described in section 507(b)(2) of 
the Code. 

2. The transfer of the assets of B to C will not result in the termination of B's private 
foundation status. 

3. The transfer of the assets of B to C will not result in the imposition of tax under section 
507(c) of the Code. 

4. C will succeed to all of B's aggregate tax benefit pursuant to section 1.507-3(a)(2) of the 
regulations. 
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6. The transfer of the assets of B to C will not be a taxable expenditure under section 4945 
of the Code, and B will not be required to exercise expenditure responsibility with respect to 
any of the assets transferred to C. 

These rulings are issued on the assumption that C will be recognized as exempt under 
section 501(c)(3) of the Code and classified as a private foundation under section 509(a). 

your organization’s permanent records. - 
We are informing the TE/GE office of this action. Please keep a copy of this ruling in 

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 61 1O(k)(3) of the 

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and 

Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

telephone number are shown in the heading of this letter. 

Sincerely, 

Gerald V. Sack 
Manager, Exempt Organizations 
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