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FROM: Associate Chief Counsel
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SUBJECT: Computation of the Research Credit under Section 41 of the
Internal Revenue Code

This Chief Counsel Advice responds to your memorandum dated February 29 [sic],
2002. In accordance with I.R.C. 8 6110(k)(3), this Chief Counsel Advice should not
be cited as precedent.

LEGEND

Taxpayer:
TIN:
Parent:
Corporation:
Date 1.
Date 2:
Date 3:
Date 4.
Date 5:
Date 6:
Date 7:
Date 8:
Date 9:
Date 10:

ISSUES

(1) Whether Taxpayer should include 100 percent of Corporation’s base year
gualified research expenses, base year gross receipts, and average annual gross
receipts for the four taxable years preceding Taxpayer’s credit year in computing its
base amount.
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(2) Whether Taxpayer should include all of the qualified research expenditures
paid or incurred by Corporation for the period Date 3 through Date 6 (the period
before Corporation became a member of Taxpayer’s consolidated group) in
computing its research credit for the taxable year ended Date 10.

(3) Whether Taxpayer may claim a current deduction under section 174 for the
gualified research expenditures paid or incurred by Corporation for the period Date
3 through Date 6 (the period before Corporation became a member of Taxpayer’s
consolidated group).

CONCLUSIONS

(1) Taxpayer should include 100 percent of Corporation’s base year qualified
research expenses, base year gross receipts, and average annual gross receipts
for the four taxable years preceding Taxpayer’'s credit year in computing its base
amount because Parent’s acquisition of 100 percent of Corporation’s outstanding
stock and Corporation’s subsequent merger into Parent constitutes the acquisition
of a major portion of a trade or business for purposes of section 41(f)(3)(A).

(2) Taxpayer should include all of the qualified research expenditures paid or
incurred by Corporation for the period Date 3 through Date 6 (the period before
Corporation became a member of Taxpayer’s consolidated group) in computing its
research credit for the taxable year ended Date 10 because Parent’s acquisition of
100 percent of Corporation’s outstanding stock and Corporation’s subsequent
merger into Parent constitutes the acquisition of a major portion of a trade or
business for purposes of section 41(f)(3)(A).

(3) Taxpayer may not claim a current deduction under section 174 for the qualified
research expenditures paid or incurred by Corporation for the period Date 3
through Date 6 (the period before Corporation became a member of Taxpayer’s
consolidated group).

FACTS

Parent is the common parent of the Taxpayer consolidated group. Taxpayer is a
controlled group of corporations under section 41(f) using a calendar year for tax
purposes. For all relevant periods, Taxpayer filed a Form 1120, U.S. Corporation
Income Tax Return, including all members of Taxpayer’s consolidated return group.

Prior to Date 7, Corporation was a stand-alone corporation using a fiscal year
ending on the last Saturday of Date 1. Prior to its acquisition, Corporation filed a
Form 1120, U.S. Corporation Income Tax Return, for the full taxable year beginning
on Date 2 and ending on Date 4. Corporation’s next taxable year began the next
day on Date 5.
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On Date 6, Parent acquired 100 percent of the outstanding stock of Corporation in
a transaction purported to qualify as a tax-free reorganization under section
368(a)(1)(B). Accordingly, Corporation was a wholly-owned subsidiary of Parent
and a member of Taxpayer’s consolidated return group from Date 7 to Date 8 for
Taxpayer’s taxable year beginning on Date 3 and ending on Date 10. On Date 9
(the day after Date 8), Corporation was merged into Parent in a transaction
purported to qualify as a tax-free reorganization under section 368(a)(1)(A).

Corporation filed a return for the short taxable year beginning on Date 5 and ending
on Date 6 (the day before Date 7). Taxpayer filed a Form 1120, U.S. Corporation
Income Tax Return, for the taxable year beginning on Date 3 and ending on Date
10, including all members of Taxpayer's consolidated return group.*

LAW

Section 41 provides a non-refundable income tax credit for qualified research
expenses paid or incurred by a taxpayer during the taxable year. Under the
general rule, the research credit is equal to the sum of (1) twenty percent of the
excess (if any) of the taxpayer’s qualified research expenses for the taxable year
over its base amount and (2) twenty percent of the taxpayer’s basic research
expenses. |I.R.C. §41(a). The base amount is computed by multiplying the
taxpayer’s fixed-base percentage by its average annual gross receipts for the four
taxable years preceding the taxable year for which the credit is being determined.
I.R.C. § 41(c)(1). A taxpayer’s fixed-base percentage is the percentage
that the aggregate qualified research expenses of the taxpayer for taxable years
beginning after December 31, 1983, and before January 1, 1989, is of the
aggregate gross receipts of the taxpayer for such taxable years. I.R.C. §
41(c)(3)(A). Section 41(c)(2) provides that in no event shall the base amount be
less than 50 percent of the qualified research expenses for the credit year.

Section 41(f)(1)(A)(i) provides that in determining the amount of the credit under
section 41 all members of the same controlled group of corporations shall be
treated as a single taxpayer. Prop. Treas. Reg. § 1.41-8(a)(1)? provides that in
determining the amount of research credit allowed with respect to a trade or
business that at the end of its taxable year is a member of a controlled group of
corporations, all members of the group are treated as a single taxpayer.

! This Chief Counsel Advice addresses issues related only to the computation of
the research credit under section 41(c). We express or imply no opinion as to whether
Taxpayer has satisfied the requirements for qualified research under section 41(b) and

(d).

2 Prop. Treas. Reg. § 1.41-8 refers to the proposed amendments to the Income
Tax Regulations relating to the aggregation and allocation of the research credit
published in the Federal Register on January 4, 2000. See 65 F.R. 258.
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Section 41(f)(5) provides that the term “controlled group of corporations” has the
same meaning given to such term by I.R.C. § 1563(a), except that: (A) “more than
50 percent” shall be substituted for “at least 80 percent” each place it appears in
section 1563(a)(1), and (B) the determination shall be made without regard to
section 1563(a)(4) and (e)(3)(C). L.R.C. 8 41(f)(5)(A) and (B). Section 1563(a)(1)
provides that a controlled group of corporations includes a parent-subsidiary
controlled group. A parent-subsidiary controlled group is:

One or more chains of corporations connected through stock ownership with
a common parent corporation if — (A) stock possessing at least 80 percent of
the total combined voting power of all classes of stock entitled to vote or at
least 80 percent of the total value of shares of all classes of stock of each of
the corporations, except the common parent corporation, is owned ... by one
or more of the other corporations; and (B) the common parent corporation
owns ... stock possessing at least 80 percent of the total combined voting
power of all classes of stock entitled to vote or at least 80 percent of the total
value of shares of all classes of stock of at least one of the other
corporations, excluding, in computing such voting power or value, stock
owned directly by such other corporations.

Id.

Prop. Treas. Reg. 8 1.41-8 provides guidance on how a controlled group of
corporations should compute its research credit. When a controlled group
computes its base amount, the controlled group must aggregate each member’s
base year qualified research expenses, base year gross receipts, and average
annual gross receipts for the four years preceding the credit year. The controlled
group’s credit year qualified research expenses are the aggregate of each
member’s credit year qualified research expenses.

Prop. Treas. Reg. 8§ 1.41-8(c)(1) provides that the credit allowable to a member of a
controlled group of corporations or of a group of trades or businesses under
common control is that member’s share of the aggregate credit computed as of the
end of such member’s taxable year. In computing the aggregate credit in the case
of a group whose members have different taxable years, a member shall generally
treat the taxable year of another member that ends with or within the credit year of
the computing member as the credit year of that other member. In computing the
aggregate base amount, the gross receipts taken into account with respect to
another member shall include that other member’s gross receipts for the four
taxable years of that other member preceding the credit year of that other member.

Section 41(f)(3)(A) provides that if, after December 31, 1983, a taxpayer acquires
the major portion of a trade or business of another person (hereinafter in this
paragraph referred to as the “predecessor”) or the major portion of a separate unit
of a trade or business of a predecessor, then, for purposes of applying this section
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for any taxable year ending after such acquisition, the amount of qualified research
expenses paid or incurred by the taxpayer during periods before such acquisition
shall be increased by so much of such expenses paid or incurred by the
predecessor with respect to the acquired trade or business as is attributable to the
portion of such trade or business or separate unit acquired by the taxpayers, and
the gross receipts of the taxpayer for such periods shall be increased by so much of
the gross receipts of such predecessor with respect to the acquired trade or
business as is attributable to such portion.

Treas. Reg. 8 1.41-7(b) provides that, for the meaning of “acquisition,” “separate
unit,” and “major portion,” see Treas. Reg. 8§ 1.52-2(b). In addition, Treas. Reg.

8 1.41-(b) provides that an “acquisition” includes an incorporation or a liquidation.
The regulations under section 41 do not provide any further clarification or
examples of what constitutes an acquisition.

Treas. Reg. 8§ 1.52-2(b)(1)(i) provides in part that the term “acquisition” includes a
lease agreement if the effect of the lease is to transfer the major portion of the trade
or business or of a separate unit of the trade or business for the period of the lease.
Treas. Reg. 8 1.52-2(b)(1)(ii) provides that neither the major portion of a trade or
business nor the major portion of a separate unit of a trade or business is acquired
merely by acquiring physical assets. The acquisition must transfer a viable trade or
business.

Treas. Reg. 8§ 1.52-2(b)(2)(i) provides that a separate unit is a segment of a trade
or business capable of operating as a self-sustaining enterprise with minor
adjustments. The allocation of a portion of the goodwill of a trade or business to
one of its segments is a strong indication that that segment is a separate unit.
Treas. Reg. 8 1.52-2(b)(2)(ii) provides several examples illustrating the acquisition
of a separate unit of a trade or business.

Treas. Reg. 8§ 1.52-2(b)(3) provides that all the facts and circumstances
surrounding the transaction shall be taken into account in determining what
constitutes a major portion of trade or business (or separate unit).

Section 41(f)(4) provides that in the case of any short taxable year, qualified
research expenses and gross receipts shall be annualized in such circumstances
and under such methods as the Secretary may prescribe by regulation. Treas.
Reg. § 1.41-3(b)? provides the following rules:

® Treas. Reg. § 1.41-3(b) was amended by T.D. 8930 and is applicable for
taxable years beginning on or after January 3, 2001. The Service and Treasury have
reconsidered T.D. 8930 and on December 26, 2001, issued new proposed regulations
(66 F.R. 66,362, 2002-4 I.R.B. 404). See Notice 2001-19. However, the new proposed
regulations retain the special rules for short taxable years contained in Treas. Reg.
§ 1.41-3(b) of T.D. 8930.
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(1) If a credit year is a short taxable year, then the base amount determined
under section 41(c)(1) (but not section 41(c)(2)) shall be modified by
multiplying that amount by the number of months in the short taxable year
and dividing the result by 12.

(2) If one or more of the four taxable years preceding the credit year is a
short taxable year, then the gross receipts for such year are deemed to be
equal to the gross receipts actually derived in that year multiplied by 12 and
divided by the number of months in that year.

(3) No adjustment shall be made on account of a short taxable year to the
computation of a taxpayer’s fixed-base percentage.

Treas. Reg. 8§ 1.1502-76(b)(1)(i) provides that a consolidated return must include
the common parent’s income, gain, deduction, loss, and credit for the entire
consolidated return year, and each subsidiary’s items for the portion of the year for
which it is a member. If the consolidated return includes the items of a corporation
for only a portion of its tax year, items for the portion of the year not included in the
consolidated return must be included in a separate return.

Treas. Reg. 8§ 1.1502-76(b)(1)(ii)(A) provides that a corporation becomes or ceases
to be a member during a consolidated return year at the end of the day on which its
status as a member changes and its tax year ends for all Federal income tax
purposes at the end of that day. Appropriate adjustments must be made if another
provision of the Code or regulations contemplates the event occurring before or
after the subsidiary’s change in status.

Treas. Reg. 8 1.1502-76(b)(1)(ii)(B) provides that if, on the day a subsidiary’s
status changes, a transaction occurs that is properly allocable to the portion of the
subsidiary’s day after it ceases to be a member, the subsidiary (and all related
persons) must treat the transaction as occurring at the beginning of the following
day. A determination as to whether a transaction is properly allocable to the
portion of the subsidiary’s day after the event will be respected if it is reasonable
and consistently applied by all affected persons.

ANALYSIS

Taxpayer is a controlled group of corporations for purposes of section 41(f)(1).
Accordingly, all members of the controlled group should be treated as a single
taxpayer for purposes of determining the amount of the research credit under
section 41. I.R.C. 8 41(f)(1)(A)(i) and Prop. Treas. Reg. § 1.41-8(a)(1). When the
controlled group computes its base amount, the controlled group should aggregate
each member’s base year qualified research expenses, base year gross receipts,
and average annual gross receipts for the four years preceding the credit year.
When the controlled group computes its credit year qualified research expenses,
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the controlled group should aggregate each member’s credit year qualified
research expenses. Id.

Under the consolidated return regulations, Corporation became a member of the
Taxpayer consolidated group of corporations at the end of the day on Date 6.
Accordingly, Corporation’s income, loss, deduction, and credit must be included in
a separate return for the period Date 5 through Date 6 and on Taxpayer’'s
consolidated return for the period Date 7 through Date 8. Treas. Reg.

§ 1.1502-76(b)(1). Corporation should calculate the research credit for the short
period Date 5 through Date 6 using the short taxable year provisions in Treas. Reg.
§ 1.41-3(b).

Given the facts and circumstances of this case, we have determined that Parent
has acquired a major portion of a trade or business for purposes of section
41(f)(3)(A). Treas. Reg. 8 1.41-7(b). On Date 6, Parent acquired 100 percent of
the outstanding stock of Corporation. On Date 9, Corporation was merged into
Parent. Pursuant to the special rules in section 41(f)(3)(A), Taxpayer should
include 100 percent of Corporation’s base year qualified research expenses, base
year gross receipts, and average annual gross receipts for the four taxable years
preceding Taxpayer’'s credit year in computing its base amount. In addition,
Taxpayer should include all of the qualified research expenditures paid or incurred
by Corporation for the period Date 3 through Date 6 (the period before Corporation
became a member of Taxpayer’s controlled group of corporations) in computing its
research credit for the taxable year ended Date 10.*

Taxpayer may not claim a current deduction for the qualified research expenditures
paid or incurred by Corporation for the period Date 3 through Date 6 (the period
before Corporation became a member of Taxpayer’s consolidated group). If a
proper election is made, section 174(a)(1) allows a taxpayer to treat research or
experimental expenditures which are paid or incurred by a taxpayer during the
taxable year as a deduction. The qualified research expenditures for the period
Date 3 through Date 6 were paid or incurred by Corporation, not Taxpayer.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS

The plain language of section 41(f)(3)(A) requires a controlled group of
corporations, which has acquired a trade or business, to treat as transferred 100
percent of the acquired company’s qualified research expenditures and base
amount research expenditures and gross receipts for purposes of the computation

* The short taxable year provisions in Treas. Reg. § 1.41-3(b) do not apply to
Taxpayer in this case because Taxpayer does not have a short taxable year. Rather,
Taxpayer must compute the research credit for the full taxable year beginning on Date
3 and ending on Date 10.
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of the research credit. This treatment is arguably inappropriate in the consolidated
group setting where a corporation was a member of the group for only part of the
common parent’s taxable year. Under the consolidated return regulations, a
subsidiary’s items of income, gain, deduction, and credit are includible in the
consolidated return only for the portion of the year it was a member of the group.
Treas. Reg. 1.1502-76(b)(1)(i).

This writing may contain privileged information. Any unauthorized disclosure of this
writing may have an adverse effect on privileges, such as the attorney client
privilege. If disclosure becomes necessary, please contact this office for our views.

Please call if you have any further questions.

Associate Chief Counsel

(Passthroughs and Special Industries)
By: LESLIE H. FINLOW

Chief, Branch 7

Associate Chief Counsel

(Passthroughs and Special Industries)



