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Director,

Taxpayer Name:
Taxpayer Address:

Taxpayer Identification No.:
Quarter Involved:
Date of Conference:

LEGEND:

Taxpayer =
X =

ISSUES:

(1) Is X, a dump truck, excepted from the definition of a highway vehicle under
§ 48.4061(a)-1(d)(2)(ii) of the Manufacturers and Retailers Excise Tax Regulations (the
offhighway vehicle exception) so that Taxpayer is not liable for the tax imposed by
§ 4051(a)(1) of the Internal Revenue Code on its sale of X?

(2) Whether Taxpayer is not liable for tax if, at the time X was sold, the
purchaser certified to Taxpayer that X was purchased for off-road use?

(3) If the IRS rules adversely to Taxpayer on Issues (1) and (2), will the IRS
grant Taxpayer’s request to apply this technical advice memorandum on a
nonretroactive basis under § 7805(b)(8)?

CONCLUSIONS:
(1) Xis not excepted from the definition of a highway vehicle under the

offhighway vehicle exception. Therefore, Taxpayer is liable for the tax imposed by
§ 4051(a)(1) on its sale of X.
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(2) Taxpayer is liable for tax even if the purchaser certified that the truck was
purchased for off-road use.

(3) Taxpayer’s request to apply this technical advice memorandum on a
nonretroactive basis under § 7805(b)(8) is denied.

FACTS:

Taxpayer is a retail seller of heavy trucks including X. X has a standard highway
chassis and body. It is commonly purchased for use in transporting coal from a mine
site to a tipple. The dump body of X is 104 inches wide. The dump body also includes
wheel flares that increase the total width of the box to 106.5 inches.

In the course of its business, Taxpayer sold several Xs to purchasers but did not
pay excise tax with respect to these sales because the purchasers certified in
documents provided to Taxpayer that the “chassis referenced below was purchased for
use as an OFF HIGHWAY COAL HAULER” and that “this vehicle is federal excise tax
exempt.” The purchasers did not register the Xs for highway use.

LAW AND ANALYSIS:

Section 4051(a) imposes on the first retail sale of certain enumerated articles
(including in each case parts or accessories sold on or in connection therewith) a tax
equal to 12 percent of the article's sale price. Included among those articles are truck
chassis and bodies. Section 145.4051(a)-1(a)(2) of the Temporary Excise Tax
Regulations under the Highway Revenue Act of 1982 (Pub. L. 97-424) provides that a
chassis or body is taxable only if it is sold for use as a component part of a highway
vehicle as defined in § 48.4061(a)-1(d).

Section 48.4061(a)-1(d)(1) defines a highway vehicle as any self-propelled
vehicle, or any trailer or semitrailer, designed to perform a function of transporting a
load over public highways, whether or not also designed to perform other functions, but
does not include a vehicle described in § 48.4061(a)-1(d)(2). The term public highway
includes any road in the United States that is not a private roadway. Examples of
vehicles that are designed to perform a function of transporting a load over the public
highways are highway-type trucks, truck tractors, trailers, and semi-trailers.

Section 48.4061(a)-1(d)(2)(ii) provides an exception from the definition of a
highway vehicle for certain vehicles specially designed for offhighway transportation.
This exception provides that a vehicle is not a highway vehicle if it meets two tests:

(A) it is specially designed for the primary function of transporting a particular type of
load other than over the public highway in connection with construction, manufacturing,
processing, farming, mining, drilling, timbering, or an operation similar to any of the
foregoing enumerated operations (the special design test); and (B) if by reason of such
special design, the use of the vehicle to transport such load over the public highways is
substantially limited or substantially impaired (the substantial impairment test). In
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determining whether the use is substantially limited or impaired, account may be taken
of whether the vehicle may be driven at regular highway speeds, requires a special
permit for highway use, is overweight, overheight, or overwidth for regular use, and any
other relevant considerations.

Section 48.4061(a)-1(e)(1) provides the general rule that the sale of a chassis or
body is taxable if the chassis or body is, in any sense, reasonably suitable for use as a
component part of a highway vehicle. Section 48.4061(a)-1(e)(2)(ii) provides that with
respect to the sale of a chassis or body (not including the sale of a completed vehicle
described in § 48.4061(a)-1(e)(2)(i)) (emphasis supplied) which would otherwise be
treated under § 48.4061(a)-1(e)(1) as a sale of a chassis or body enumerated in
§ 48.4061(a)-1(a)(1), the tax imposed under § 4061(a) shall not apply to the sale if the
chassis or body is actually sold for use, or for resale for use, as a component part of a
vehicle that is not a highway vehicle within the meaning of § 48.4061(a)-1(d).
Paragraphs 48.4061(a)-1(e)(2)(ii), (iii), and (iv) provide certain procedural requirements
with which the manufacturer or reseller must comply in order to sell tax free certain
chassis and bodies (not completed vehicles).

Rev. Rul. 70-350, 1970-2 C.B. 262, holds that tax applies to the sale of a heavy-
duty truck chassis irrespective of its width, weight, construction, or the extent to which it
may travel other than over the highway. The fact that a chassis is designed to
withstand rugged use when transporting property over rough terrain does not negate
the fact that the chassis is also designed to transport property over the highway. The
ruling reasons that the paramount consideration in determining whether a vehicle is a
highway vehicle is whether the vehicle is designed for the transportation of persons or
property over the highway.

Rev. Rul. 79-296, 1979-2 C.B. 370, holds that tax applies to the sale of truck-
tractors and low-bed semitrailers that are used in combination to transport military
equipment on and off the highway and that are oversize and require special permits
and/or escort vehicles on most state highways. The truck-tractors are eight-by-eight
with a 22.5 ton capacity, 120-inch width, and maximum speed of 38.5 miles per hour
with a heavy load. The low-bed semitrailers have four axles and a 60 ton capacity and
are 137 inches wide. The ruling holds that while the vehicles have characteristics that
impair their use on the highway, in that they are oversize and require special permits,
those characteristics are necessary in order to enable the vehicles to carry their
intended load and accomplish their highway transportation function. Thus, the vehicles
are not specially designed for offhighway transportation.

Rev. Rul. 81-252, 1981-2 C.B. 209, holds that tax applies to the sale of a dual-
use vehicle designed to transport cargo both off-road and in over-the-highway
operations. Because of its special design, the vehicle's on-highway cargo capacity is
10 percent less
than the cargo capacity of a conventional highway-type cargo carrier. However, this
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special design does not substantially limit the vehicle's ability to transport a load over
public highways.

To be excluded from the definition of a highway vehicle by the offhighway vehicle
exception, a vehicle must meet both the § 48.4061(a)-1(d)(2)(ii)(A) special design test
and the § 48.4061(a)-1(d)(2)(ii)(B) substantial impairment test. As indicated in the
holdings of these revenue rulings, no single characteristic such as width automatically
excludes a vehicle from the definition of a highway vehicle under the offhighway vehicle
exception.

X does not meet the offhighway vehicle exception under § 48.4061(a)-1(d)(2)(ii)
because it does not meet the special design test. X is designed for the primary function
of transporting a particular load over the highway from the mine to the tipple. X needs
to meet the special design test before the substantial impairment test is relevant.
However, even if X did meet the special design test, X does not meet the substantial
impairment test. The only evidence submitted with respect to either test is that the
width of X is slightly larger than 102 inches thus requiring a special permit for highway
use. This evidence does not support a finding of substantial impairment or limitation of
the use of the vehicle to transport loads over the public highways. See Rev. Rul. 79-
296.

The classification of a taxable highway vehicle is based on the design of the
vehicle and not the use of the vehicle. See Rev. Rul. 70-350. That is, whether a
vehicle’s purchaser registers that vehicle for highway use or actually uses that vehicle
on the highways is not determinative of whether the vehicle is designed for highway
use.

Taxpayer’s liability for tax is not affected by the purported exemption certificates
concerning the use of X. Under § 48.4061(a)-1(e)(2), either a chassis or a body may be
sold tax free for use as a component in the production of a nonhighway vehicle.

Neither the statute nor applicable regulations set forth an exception from the tax
imposed by § 4051 based on a certificate by the purchaser related to the use of a
completed vehicle (as is the case here.)

CONSIDERATION OF § 7805(b)(8) RELIEF:

Section § 7805(b)(8) provides that the Secretary may prescribe the extent, if any,
to which any ruling shall be applied without retroactive effect.

Taxpayer requests favorable § 7805(b)(8) treatment but offers no basis for
limiting retroactive application. Taxpayer merely indicates that it does not have
sufficient records to determine the tax due and obtaining the necessary records would
be very expensive.

The holding in a technical advice memorandum ordinarily is applied retroactively.
See section 23.02 of Rev. Proc. 2003-2, 2003-1 I.R.B. 76, 106. Relief under
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§ 7805(b)(8) usually is granted only if a taxpayer relied to its detriment on a published
position of the IRS or on a letter ruling or technical advice memorandum issued with
respect to that taxpayer. There is no prior technical advice memorandum or letter ruling
to Taxpayer. Taxpayer could have requested a ruling as to the proper classification of
X but failed to do so. Rather, Taxpayer relied on its own interpretation of the law. A
taxpayer’s erroneous interpretation of the law is not a basis for relief under

§ 7805(b)(8).

CAVEATS:

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer.
Section 6110(k)(3) provides that it shall not be used or cited as precedent. In
accordance with § 6110(c), names, addresses, and other identifying numbers have
been deleted.



