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ISSUES:

(1)  Are the amounts paid to Taxpayer with respect to services provided by
Taxpayer subject to the tax on communications services under § 4251 of the Internal
Revenue Code?

(2) If so, is Taxpayer responsible for collecting the tax and paying it over to the
government?

CONCLUSIONS:

(1)  The amounts paid to Taxpayer with respect to services provided by Taxpayer
are subject to the tax on communications services under § 4251.

(2) Taxpayer is responsible for collecting the tax and paying it over to the
government.

FACTS:

Taxpayer’s customers acquire communications services described in § 4251 by
means of prepaid telephone cards sold by Taxpayer.  The customers pay Taxpayer in
advance to obtain a fixed amount of communications services by means of a personal 
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identification number (PIN).  The customers may then make telephone calls using the
PINs purchased from Taxpayer.

The director determined that Taxpayer is selling prepaid telephone cards to
users for their use in obtaining taxable communications services from Taxpayer.  

LAW AND ANALYSIS: 

Section 4251(a)(1) imposes a tax on amounts paid for taxable communications
services.  The term communications services means local telephone service, toll  
telephone service, and teletypewriter exchange service. 

Section 4252(a) defines local telephone service as: (1) the access to a local
telephone system, and the privilege of telephonic quality communication with
substantially all persons having telephone or radio telephone stations constituting a part
of such local telephone system, and (2) any facility or service provided in connection
with a service described in (1).  The term  local telephone service does not include any
service which is a toll telephone service or a private communication service.

Section 4252(b) defines toll telephone service as: (1) a telephonic quality
communication for which (A) there is a toll charge which varies in amount with the
distance and elapsed transmission time of each individual communication and (B) the
charge is paid within the United States, and (2) a service which  entitles the subscriber,
upon payment of a periodic charge (determined as a flat amount or upon the basis of
total elapsed transmission time), to the privilege of an unlimited number of telephonic
communications to or from all or a substantial portion of the persons having telephone
or radio telephone stations in a specified area which is outside the local telephone
system area  in which the station provided with this service is located. 

Section 4251(d)(1) provides that, in the case of communications services
acquired by means of a prepaid telephone card, the face amount of the card is treated
as the amount paid for the communications services and that amount is treated as paid
when the card is transferred by any telecommunications carrier to any person that is not
a carrier.  Section 4251(d)(3) provides that prepaid telephone card means any card or
any other similar arrangement that permits its holder to obtain communications services
and pay for the services in advance.

Section 4253(e) provides that only one payment of tax under § 4251 is required
with respect to the tax on any service, notwithstanding the lines or stations of one or
more persons are used in furnishing that service. 

Section 49.4251-4(b) of the Facilities and Services Excise Tax Regulations
provides that prepaid telephone card (PTC) means a card or similar arrangement that
permits its holder to obtain a fixed amount of communications services by means of a
code (such as a personal identification number (PIN)) or other access device provided
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by the carrier and to pay for those services in advance.

Under § 49.4251-4(d)(1), the tax imposed on the transfer of a PTC by a carrier to
a transferee is to be collected by the carrier transferring the PTC to the transferee.  

Rev. Rul. 74-570, 1974-2 C.B. 363, holds that the tax imposed by § 4251 does
not apply to amounts paid by one communications company to a second
communications company for services provided to the subscriber of the first company
and billed by the first company to the subscriber.  The subscriber is the person paying
for the services and the tax imposed by § 4251 applies to the amounts paid by the
subscriber.  Further, since the first company is the person receiving payment for the
services from the payor (the subscriber) within the meaning of § 4291, that company is
responsible for collecting the tax and paying it over to the government.  

The § 4251 tax is imposed on amounts paid to Taxpayer with respect to taxable
communications services it provides.  Amounts paid to service providers by Taxpayer
for communications services are subject to the tax imposed by § 4251.  However, under
§ 4253(e) and Rev. Rul. 74-570, the tax does not apply to amounts paid by one
communications company to a second communications company for services provided
to the subscriber of the first company and billed by the first company to the subscriber. 
Thus, Taxpayer is responsible for collecting the tax on amounts paid by its subscribers
to Taxpayer for services provided by the second company.  There is no reduction in the
tax imposed on amounts paid to Taxpayer.

Taxpayer argues that its services should not be taxable because it uses the
internet to connect its customer’s telephone call to the telephone of the recipient of the
call.  Taxpayer also argues that because its customers purchase the prepaid
communications services using the internet amounts paid for these services should not
be taxable.

In response, the director contends that the use of the internet to provide
communications services is not relevant; Taxpayer is furnishing communications
services to its customers using telephones, regardless of the other equipment used in
the process.  The fact that the prepaid services are purchased over the internet also is
irrelevant.  Otherwise taxable products sold via the internet remain subject to excise tax
despite their being purchased through the internet.  

We agree with the director as to both matters.  Because Taxpayer is providing
communications services to its customers, the amounts paid for the services are
subject to the tax imposed by § 4251.  Thus, Taxpayer is responsible for collecting the
tax and paying it over to the government.

CAVEATS:
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A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer. 
Section 6110(k)(3) provides that it shall not be used or cited as precedent.  In
accordance with § 6110(c), names, addresses, and other identifying numbers have
been deleted.


