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TAX EXEMPT AND 
GOVERNMENT ENTITIES 

DIVISION 

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
INTERNAL REVENUE SERVICE 

WASHINGTON, D.C. 20224 
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LEGEND: 

System A: 

Excess Plan B: 

Board X: 

State M: 

This is in response to your request for a private letter ruling, dated May 2, 2003, as 
supplemented by letters dated June 10. July 23, September 19 and 30, October 29 and 
November 3 and 5, 2003 concerning the applicability of section 41 5(m) of the Internal 
Revenue Code ("Code") to Excess Plan B. You have submitted the following facts and 
representations in support of your request. 

System A is a defined benefit retirement plan maintained for the benefit of the 
employees of State M and participating employers (i.e. various agencies and 
instrumentalities of State M). System A is designed to meet the requirements of section 
401 (a) and 415(b) of the Code. System A is a governmental plan within the meaning of 
section 414(d) of the Code. Board X administers System A and serves as trustee of 
System A. 

Pursuant to an act of the General Assembly of State M, Board X is required to establish 
a governmental excess benefit arrangement (Excess Plan B) that conforms with section 
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415(m) of the Code. Board X is authorized to determine all terms and conditions of 
Excess Plan B. It is anticipated that over one hundred distinct governmental entities 
(employers) will make contributions to Excess Plan B. 

Excess Plan B limits participation to those participants in System A whose retirement 
benefits under System A exceed the limitations imposed on annual retirement benefits 
by section 415(b) of the Code. Participation in Excess Plan B ceases for any plan year 
in which a participant's retirement benefit under System A does not exceed the 
limitations imposed by section 415 of the Code. A participant in Excess Plan B shall 
receive a monthly annuity equal to the amount by which the participant's monthly 
annuity otherwise payable under the terms of System A exceeds the limitations imposed 
by section 415. A beneficiary, to whom a lump sum is payable under System A, shall 
receive a lump sum from Excess Plan B equal to the amount by which the lump sum 
payable from System A exceeds the lump sum payable after application of the 
limitations on benefits imposed by section 415 of the Code. A monthly annuity or death 
benefit may be paid under Excess Plan B only if a corresponding annuity or death 
benefit limited by section 41 5 is paid from System A. Participation in Excess Plan B is 
automatic and mandatory. The form of the benefit paid to an annuitant under Excess 
Plan B shall be the same as that selected by the annuitant under System A. To the 
extent that the Excess Plan B trust fund is funded and to the extent administratively 
feasible, the monthly benefit payment from Excess Plan B shall be paid on the same 
date as the monthly payment from System A. 

Excess Plan B will not permit direct or indirect deferral of compensation by participants. 

Excess Plan B includes a separate trust to hold Excess Plan B assets and pay Excess 
Plan B benefits. The Excess Plan B trust will be a grantor trust for Federal income tax 
purposes. Board X is the trustee. The trust is separate from the System A trust and is 
established solely for the purpose of providing benefits otherwise payable under System 
A but for the limitations of section 415 of the Code. Excess Plan B assets cannot be 
used to pay benefits liabilities of System A. Similarly, assets of System A will not be 
used to pay benefit obligations of Excess Plan 6. 

Inasmuch as Board X administers System A and Excess Plan B and is also trustee of 
both plans, section 17 of Excess Plan B, as revised, provides that Board X as trustee of 
Excess Plan B shall implement procedures as are deemed necessary or appropriate for 
the performance of those administrative duties that specifically relate to Excess Plan B. 
Such procedures shall include the maintenance of separate accounting and records and 
may also include separate meetings and the employment of a separate staff. The 
trustee of Excess Plan 6 shall administer and record the investment, earnings and 
income of and charges against the Excess Plan B Trust Fund assets separate and 
independent of the investment, earnings and income of and charges against the System 
A trust assets. The assets of Excess Plan B and the assets of System A will not be 
commingled for investment purposes. The above notwithstanding, the trustee of Excess 
Plan B may utilize the support services of System A in connection with the performance 
of its administrative duties. Additionally, the trustee of Excess Plan B may utilize 
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investment advisory, brokerage and other third party services common to both System 
A and Excess Plan B. In each case, the trustee of Excess Plan B shall maintain 
appropriate accounting and invoicing records for those services which are allocable to 
Excess Plan B. 

Excess Plan B is funded one plan year at a time. Section 12 of Excess Plan B, as 
revised, provides that prior to the first day of the fiscal year of State M, the actuary shall 
determine an amount necessary to fund the estimated benefits and administrative 
expenses for the plan year beginning in such fiscal year. Any assets of Excess Benefit 
Plan B not used to pay benefits for such plan year may be used for the payment of 
administrative expenses of Excess Plan B, as determined by the trustee. Any monies 
earned on the Excess Benefit Plan B trust fund shall be income of the Excess Plan B 
trust fund. 

The funding will be based upon two calculations. The first is the projected benefit 
liabilities which will be incurred over the course of the plan year (the calendar year). The 
second is the necessary contributions over the “funding period” (the fiscal year of State 
M, July 1 through June 30, beginning prior to the first day of the applicable plan year). 
The funding assumptions for a given plan year are based on the plan year immediately 
preceding the first day of the funding period. The funding amount, as determined by the 
actuary, is approved by Board X on or before the first day of the funding period. During 
the funding period, the contributing entities will fund benefit liabilities that are payable 
during the later overlapping plan year. This methodology can be illustrated by the 
following example: 

The required funding for the plan year beginning January 1, 2006, is 
based on data from the plan year ending December 31,2004. Once this 
projected liability (which includes a portion attributable to potential lump 
sum death benefits) is determined, that information will be presented to 
Board X on or before June 30, 2005. Board X will approve the actuary’s 
assumptions regarding the projected benefit liabilities and determine the 
contribution obligation of each employer over the fiscal year beginning July 
1, 2005. The benefit liabilities of the plan year beginning January 1, 2006, 
will be funded over the period beginning July 1, 2005, and ending June 30, 
2006. 

An employer is obligated to contribute to Excess Plan B if one or more of its employees 
are eligible for membership in System A. The contributions of participating employers 
are determined as follows: The actuary will determine the total expected annual cost 
(i.e. the expected dollar amount of benefit payments to be made during the plan year) 
for all participants covered by Excess Plan B during the plan year being funded. That 
cost is divided by the total projected payroll of all employees in System A during the 
funding period (the fiscal year of State M beginning the July 1 before the plan year 
being funded). In this way the actuary determines an average contribution rate as a 
uniform percentage of payroll. This uniform percentage of payroll will then be charged to 
all employers whose employees are members of System A during the funding period. 
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Based on the above facts and representations, you have requested a ruling that Excess 
Plan B is a qualified governmental excess benefit arrangement within the meaning of 
section 415(m) of the Code. 

Two additional rulings were initially requested but they were subsequently withdrawn. 

Code section 41 5(m) sets forth the treatment of qualified governmental excess benefit 
arrangements. Code section 415(m)(I) provides in part that, in determining whether a 
governmental plan (as defined in section 414(d)) meets the requirements of section 
41 5, benefits provided under a qualified governmental excess benefit arrangement shall 
not be taken into account. 

Section 415(m)(3) defines such an arrangement as a portion of a governmental plan 
which meets the following three requirements: (A) such portion is maintained solely for 
the purpose of providing to participants in the plan that part of the participant's annual 
benefit otherwise payable under the terms of the plan that exceeds the limitations on 
benefits imposed by section 415 ("excess benefits"); (B) under such portion no election 
is provided at any time to the participant (directly or indirectly) to defer compensation; 
and (C) excess benefits are not paid from a trust forming a part of such governmental 
plan unless such trust is maintained solely for the purpose of providing such benefits. 

With respect to your ruling request, the Excess Plan B is a part of System A, which your 
authorized representative has stated is a governmental plan as described in Code 
section 414(d). According to the terms of Excess Plan B, its only stated purpose is to 
provide participants in System A that portion of a participant's benefits that would 
otherwise be payable under the terms of System A except for the limitations on benefits 
imposed by Code section 415. Excess Plan B does not allow participants to defer 
compensation. The terms of Excess Plan B limit participation to System A participants 
for whom contributions would exceed the Code section 415 limits. Participation in 
Excess Plan B ceases for any plan year in which a participant's retirement benefit under 
System A does not exceed the limitations imposed by section 41 5 of the Code. 
Therefore, we have determined that Excess Plan B is a portion of a governmental plan 
which is maintained solely for the purpose of providing to System A participants that 
part of the participant's annual benefit otherwise payable under the terms of System A 
that exceeds the section 415 limits. As such, Excess Plan B meets the requirements of 
section 415(m)(3)(A). 

Your authorized representative has stated, in accordance with the terms of Excess Plan 
B, that participation is automatic for System A participants for whom benefits are limited 
by Code section 41 5. Your authorized representative has also stated that a participant 
will not be given any election to defer compensation under Excess Plan B either directly 
or indirectly. Thus, we have concluded that no direct or indirect election is provided at 
any time to participants to defer compensation and accordingly, the requirements of 
section 415(m)(3)(B) are met. 
Code section 415(m)(3)(C) requires that the trust from which excess benefits are paid 
must not form a part of the governmental plan (in this case, System A) which contains 



2 0 0 4 1  0022 
Page 5 

the excess benefit arrangement, with a certain exception for trusts maintained solely for 
the purpose of providing such benefits. In the present case, the Excess Plan B trust is a 
grantor trust and it is maintained separately from System A. System A will not pay 
Excess Plan B benefits, and Excess Plan B will not pay System A benefits. 
Contributions to the Excess Plan B trust consist only of the amount required to pay the 
excess benefits for the plan year and the amount required to pay administrative 
expenses. Therefore, we have determined that the requirements of section 
415(m)(3)(C) are met. 

Since Excess Plan B satisfies all of the requirements of Code section 415(m)(3), we 
conclude with respect to your requested ruling that Excess Plan B is a qualified 
governmental excess benefit arrangement within the meaning of Code section 41 5(m). 

This ruling letter is based on the assumption that System A is a governmental plan as 
described in Code section 414(d) and that it meets all of the applicable requirements 
under Code section 401(a). 

This ruling letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of 
the Code provides that this ruling may not be used or cited as precedent. 

A copy of this letter has been sent to your authorized representative in accordance with 
the power of attorney on file in this office. 

If you have any questions about this letter, please contact 
Please refer to SE:T:EP:RA:T3. 

at 
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