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Dear Mr. 

This is in response to the , letter submitted on your behalf by your authorized 
representative, as supplemented by correspondence dated , and 
in which you request several letter rulings under sections 402(e)(4)(B) and 72(t)(2)(A) of the 
Internal Revenue Code. The following facts and representations support your ruling request. 

Taxpayer A, a resident of State W, whose date of birth was Date 1, 1941, has attained age 
59 %. Taxpayer A is currently employed by Company B as its President and Chief Executive 
Officer. Taxpayer A does not intend to terminate employment with Company B. 

Company B sponsors Plan X, a profit sharing plan which your authorized representative is 
qualified within the meaning of Code section 401(a). Your authorized representative has also 
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asserted that Plan X’s trust is tax exempt under Code section 501(a). Plan X is authorized to hold 
employer securities. The provisions of Plan X provide that a plan participant who has attained age 
59 % may elect to receive a distribution of up to his entire Plan X account balance without electing 
to terminate employment with Company B. The provisions of Plan X also provide for the direct 
rollover of Plan X distributions into one or more “eligible retirement plans”. 

As of Date 2,2002, Taxpayer A held Quantity C shares of Company B common stock in 
Plan X. His shares of Company B stock were valued at Value E per share as of that date. The 
total value of Taxpayer A’s shares of Company B stock was Value F of which Value H represented 
his total cost basis as calculated under section 1.402(a)-l(b)(2)(ii) of the income Tax Regulations. 
In addition to his Company B common stock, Taxpayer A’s investment in Plan X consists of cash 
and other securities with a value as of Date 2,2002 of Value I. 

Taxpayer A is a participant in Plan X and intends to receive a single sum distribution of the 
111 amount standing to his credit under Plan X no later than December 31, 2004. 

Taxpayer A intends to directly transfer into an individual retirement arrangement set up and 
maintained in his name, by means of a trustee to trustee transaction, the portion of his Plan X 
distribution that consists of cash and non Company B stock. None of his Company B stock will be 
transferred into his IRA. 

Based on the above facts and representations, you, through your authorized representative, 
request the following letter rulings: 

1. The Net Unrealized Appreciation W A ) ,  within the meaning of Code section 
402(e)(4)(B), is the difference between the cost basis and the fair market value of the 
non-rollover shares of Company B stock as of the Distribution Date. Taxpayer A will 
not, therefore, under Code section 402(e)(4)(B), recognize ordinary income on the non- 
rollover portion of his Plan X distribution which represents the NUA; 

2. Any taxable gain on the subsequent sale of the non-rollover shares will be treated as 
capital gain income on the sale of a capital asset held in excess of 12 months to the 
extent of the original NUA regardless of the time period between the sale date and the 
Distribution Date. Post-distribution gain in excess of the amount of NUA will be taxed 
at the applicable capital gain rate based on the holding period of the stock from the 
Distribution Date to the sale date; and 

3. No portion of the Plan X distribution will be subject to the 10 percent additional income 
tax imposed on early distributions in accordance will Code section 72(t)(l) because 
Taxpayer A meets the exception under Code section 72(t)(2)(A)(i) for distributions 
made to an individual after attaining age 59 %. 
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With respect to your initial ruling request, Code section 402(a) provides that an amount 
actually distributed to a taxpayer by a trust described in section 401(a) which is exempt from tax 
under section 501(a) shall be taxable to the taxpayer in the year ofdistribution except as otherwise 
provided in section 402. 

Code section 402(e)(4)(D) provides, in pertinent part, that the term "lump sum distribution" 
means the distribution or payment, within one taxable year of the recipient, of the balance to the 
credit ofthe employee which becomes payable (11) after the employee attains age 59 Y2 or (111) on 
account of the employee's separation from service, from a trust which forms part o f a  plan 
described in Code section 401(a) and which is exempt from tax under Code section 501(a). 

Code section 402(c)( l), in general, provides rules governing a qualified plan distribution's 
exclusion from income if it is properly rolled over into an eligible retirement plan. 

Code section 402(c)(4) provides that the term "eligible rollover distribution" means any 
distribution to an employee of all or any portion of the balance to the credit of the employee in a 
qualified trust except the following distributions: 

(A) any distribution which is one of a series of substantially equal periodic payments (not less 
frequently than annually) made- 

(i) for the life (or life expectancy) of the employee or the joint lives (or joint life 
expectancies) of the employee and the employee's designated beneficiary, or 

for a period of 10 years or more, (ii) 

(B) any distribution to the extent the distribution is required under section 401(a)(9), and 

(C) any distribution which is made upon hardship of an employee. 

Section 402(c)(8)(B) of the Code, in part, defines eligible retirement plan as (i) an 
individual retirement account described in section 408(a), (ii) an individual retirement annuity 
described in section 408(h) (other than an endowment contract), (iii) a section 401(a) of the Code 
qualified retirement plan, and (iv) an annuity plan described in section 403(a). 

Section 402(c)(3) ofthe Code provides, generally, that section 402(c)(l) shall not apply to 
any transfer o f a  distribution made after the 60th day following the day on which the distributee 
received the property distributed. 
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Section 401(a)(31)(A) of the Code provides that a trust shall constitute a section 401(a) 
qualified trust only if the plan of which such trust is a part provides that if the distributee of any 
eligible rollover distribution- 

(i) elects to have such distribution paid directly to an eligible retirement plan, and 

(ii) specifies such eligible retirement plan to which such distribution is to be paid (in such 
form and at such time as the plan administrator may prescribe), 

such distribution shall be in the form of a direct trustee-to-trustee transfer to the eligible retirement 
plan so specified. 

Section 401(a)(3 1)(B) provides rules governing certain mandatory direct transfers to 
individual retirement plans. 

Section 401(a)(31)(C) of the Code provides that subparagraphs (A) and (B) shall apply only 
to the extent that the eligible rollover distribution would he includible in gross income if not 
transferred as provided in subparagraph (A) (determined without regard to sections 402(c), 
403(a)(4), 403(b)(8) and 457(e)(16)). However, the preceding sentence does not apply if the 
transferee plan is an eligible retirement plan described in either clause (i) or clause (ii) of section 
402(~)(8)(~) .  

The term "eligible rollover distribution" when used in section 401(a)(31) of the Code has 
the same meaning as when used in section 402(c) of the Code. 

The term "eligible retirement plan" when used in section 401(a)(31) of the Code includes 
IRAs defined in sections 408(a) and 408(b) of the Code. 

Generally, a direct trustee-to-trustee transfer described in section 401(a)(31) of the Code 
constitutes a "direct rollover" of an "eligible rollover distribution" and is entitled to tax-defened 
treatment pursuant to section 402(c) of the Code. 

Section 1.401(a)(31)-1 of the Income Tax Regulations, Question and Answer 5, provides 
that an eligible rollover distribution that is paid to an eligible retirement plan in a direct rollover is 
not currently includible in the distributee's gross income under Code section 402(c). 

Section 1,40l(a)(31)-1 of the Income Tax Regulations, Question and Answer 14, provides, 
in pertinent part, that a direct rollover is a distribution and rollover of the eligible rollover 
distribution and not a transfer of assets and liabilities. 
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With respect to your ruling requests, Code section 402(e)(4)(B) provides that, for purposes 
of Code section 402(a), in the case of any lump sum distribution which includes securities of the 
employer corporation, there shall be excluded from gross income the net unrealized appreciation 
(NUA) attributable to that part of the distribution which consists of securities of the employer 
corporation. 

Code section 402(e)(4)(C) provides that, for purposes of subparagraph (B), net unrealized 
appreciation and the resulting adjustments to basis shall be determined in accordance with 
regulations prescribed by the Secretary. 

Section 1.402(a)-l(b)(2)(i) of the regulations provides that the amount of net unrealized 
appreciation in securities of the employer corporation which are distributed by the trust is the 
excess of the market value of such securities at the time of distribution over the cost or other basis 
of such securities to the trust. 

With respect to NUA, section 1.402(a)-l(b)(l)(i)(B) of the regulations provides, in pertinent 
part, that, in the case of a total distribution, the amount of NUA which is not included in the basis 
of securities in the hands of the distributee at the time of distribution shall be considered gain from 
the sale or exchange of a capital asset held for more than six months to the extent that such 
appreciation is realized in a subsequent taxable transaction. However, if the net gain realized by 
the distributee in a subsequent taxable transaction exceeds the amount of the NUA, such excess 
shall constitute a long-tern or short-term capital gain depending upon the holding period in the 
hands of the distributee. 

Notice 98-24, 1998-17 1.R.B. 5 ,  provides, in relevant part, that the amount ofNUA which is 
not included in the basis of the securities in the hands of the distributee at the time of distribution is 
considered a gain from the sale or exchange of a capital asset held for more than 18 months to the 
extent that such appreciation is realized in a subsequent taxable transaction. However, with respect 
to any further appreciation in the employer securities afier distribution from the plan, the actual 
holding period in the hands of the distributee determines the capital gains rate that applies. 

With respect to long-term capital gains treatment, Code section 1222(3) currently provides 
that the term “long-term capital gain” means gain from the sale or exchange of a capital asset held 
for more than 1 year. 

In this case, Taxpayer A, who has not attained age 70 1/2, but who has attained age 59 %, 
intends to receive a single sum distribution of the full amount standing to his credit under Plan X in 
accordance with the provisions of Plan X. Taxpayer A’s distribution will consist, in part, of 
securities of Company B. 
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Taxpayer A's distribution will be a "lump sum distribution" as that term is defined in Code 
section 402(e)(4)(D). Furthermore, neither the Code nor the regulations promulgated thereunder 
preclude a distribution from being treated as a lump sum distribution under Code section 
402(e)(4)(D) even if a portion of the distribution is either rolled over or directly transferred into an 
IRA. 

As noted above, the portion of Taxpayer A's Plan X distribution that consists of cash and 
non Company B stock will be directly transferred, by means of a trustee to trustee transfer, into an 
IRA set up and maintained in his name. Since the transfer will constitute a mechanism to defer 
taxation on the portion transferred, said transferred portion does not constitute an amount taxed to 
Taxpayer A in the year of distribution from Plan X. Taxpayer A will retain the Company B 
securities portion of his Plan X distribution. 

The authorities cited above indicate that a distributee who receives a lump sum distribution 
from a qualified plan which includes securities of the sponsoring employer may exclude from 
immediate taxation the full amount of the net unrealized appreciation attributable to said securities, 

Thus, with respect to your first and second ruling requests, we conclude as follows: 

1. The Net Unrealized Appreciation (NUA), within the meaning of Code section 
402(e)(4)(B) is the difference between the cost basis and the fair market value of the 
non-rollover shares of Company B as of the Distribution Date. Taxpayer A will not, 
therefore, under Code section 402(e)(4)(B), recognize ordinary income on the non- 
rollover portion of his Plan X distribution which represents the NUA; 

2. Any taxable gain on the subsequent sale of the non-rollover shares will be treated as 
long term capital gain income on the sale of a capital asset held in excess of the long- 
term holding period (currently 1 year) to the extent of the original NUA regardless of 
the time period between the sale date and the Distribution Date. Post-distribution gain 
in excess of the amount of NUA will be taxed at the applicable capital gain rate based 
on the holding period of the stock from the Distribution Date to the sale date. 

With respect to your third ruling request, Code section 72(t)(l) provides, in summary, that 
if any taxpayer receives any amount from a retirement plan qualified within the meaning of Code 5 
401(a), then the taxpayer's tax under this chapter for the taxable year in which such amount is 
received shall be increased by an amount equal to 10 percent of the portion of such amount which 
is included in gross income. 

Code section 72(t)(2) provides several exceptions to the additional 10 percent income tax 
imposed by Code section 72(t)( I). One exception is found at subparagraph (A)(i) of section 
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72(t)(2) which provides that the tax will not be imposed on a distribution made on or after the date 
on which the employee-recipient attains age 59 %. 

In this case, Taxpayer A attained age 59 !4 during calendar year 2000. He will receive a 
single sum distribution of his Plan X account balance no later than December 31,2004. 

Based on the above facts and representations, we conclude with respect to your third ruling 
request as follows: 

3. No portion of the Plan X distribution will be subject to the 10 percent additional income 
tax imposed on early distributions in accordance will Code section 72(t)(l) because 
Taxpayer A meets the exception under Code section 72(t)(2)(A)(i) for distributions 
made to an individual after attaining age 59 %. 

This letter ruling assumes that Taxpayer A's Plan X distribution will be made in accordance 
with the terms of Plan X. It also assumes that Taxpayer A's IRA, referenced above, will meet the 
requirements of Code section 408(a). 

Pursuant to a power of attorney on file with this office, the original of this letter is being 
sent to your authorized representative. 
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This letter is directed only to the taxpayer that requested it and is based solely on the 
representations made with respect thereto. Section 61 10(i)(3) of the Code provides that it may not 
be used or cited as precedent. 

Sincerely yours, 

Prances V. Sloan 
Manager, Employee Plans 
Technical Group 3 

Enclosures: 

Deleted copy of letter ruling 
Form 437 


