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INTERNAL REVENUE SERVICE  
WASHINGTON, D.C. 2 0 2 2 4  

TAX EXEMPT AND 
GOVERNMENT ENTITIES 

DIVISION 

DEC 1 2 2003 

Re: 

On January 3, 2003, you requested a ruling on behalf of the Trustees of the above- 
named pension plan (the “Plan”) regarding the application of § 413(b)(7) of the Internal 
Revenue Code (Code) in determining the deductibility of contributions made to the Plan 
for the plan year ending on August 31,2001. 

Rulinq Requested 

Specifically, you have asked whether contributions of $1,488,503 to the Plan, that were 
made for the plan year ended August 31, 2001, are fully deductible under §§ 404(a) 
and 413(b)(7) of the Code. 

(the “Fund”) is a trust 
fund authorized under section 302(c)(5) of the Labor Management Relations Act (29 
U.S.C. § 186(c)(5)) that provides pension benefits pursuant to the terms of the Plan 
solely from employer contributions for employees who are covered by a collective 
bargaining agreement or other written agreement with the 

(the “Union”). The 
trust agreement provides for no more than two Union Trustees and no more than two 
Employer Trustees. The Plan is a collectively bargained multiemployer defined benefit 
pension plan, as defined under  414(f)(l) of the Code, that was established pursuant 
to section 302(c)(5) of the Taft-Hartley Act (29 U.S.C. § 186(c)(5)). The Plan is 
qualified under § 401 (a) of the Code. 

of the 

The Fund was renamed following an amendment in June, 2002 from the 
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As of September 1, 2000, the Plan covered a total of 403 participants' of whom 273 
were active workers, 65 were retirees and beneficiaries, and 65 were inactive vested 
participants. The bargaining agreement between the Union and employers requires 
employers to contribute a negotiated fixed amount to the Plan for each hour that an 
employee is paid wages. The negotiated contribution rate in effect for the plan year 
beginning September 1, 2000 and ending August 31, 2001 (the "2000 plan year") for all 
employer groups was $2.05 per hour. 

For the 2000 plan year, the expected contributions were determined based upon the 
number of active employees in the Plan, the contribution rate in effect for the plan year, 
and total hours assumed to be worked by each employee. The number of active 
employees in the Plan was based upon the number of employees, 273, who had 
worked during the 1999 plan year. It was not expected that the Plan would receive 
withdrawal liability payments from employers for the 2000 plan year. 

The total hours assumed to be worked by each employee for the 2000 plan year was 
1,200. This assumption was based on an moving average of hours worked in previous 
years. Historical figures based on the ratio of total annual contributions over average 
contribution rates for the prior four plan years showed that the average hours worked 
during a year, based on a four-year average, was 1,008. The average number of hours 
worked for the 1999 plan year was 1,378. The average hours worked for three of the 
four years prior to 1999 did not exceed 1,000. However, the actual average number of 
hours worked per employee for the 2000 plan year was 1,562. For the 2001 plan year, 
a new actuarial firm was engaged, and the total hours assumed to be worked by each 
employee was based on the hours worked in the preceding plan year. 

The valuation date for the Plan is September 1, the first day of the plan year. For the 
2000 plan year, the Plan's actuary determined that the expected contributions for the 
year would be $671,580. The deductible limit, determined under § 404(a)(l)(A)(iii). for 
the year was calculated to be $726,613. The actual contributions made to the Plan for 
the 2000 plan year totaled $1,488,503. 

Applicable Law 

Section 404(a) of the Code provides for limitations on tax deductions that may be taken 
for contributions to a qualified plan or trust. 

Section 413 of the Code provides rules for collectively bargained pension plans and 
plans maintained by more than one employer. Section 413(a) of the Code provides that 
§ 413(b) applies to plans maintained pursuant to an agreement which the Secretary of 

The information submitted with your request contained a preliminary valuation for the 2000 plan year. 
The number of participants considered in this ruling was obtained from the Schedule 8. Form 5500 filed 
for the 2000 plan year. 
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Labor finds to be a collective bargaining agreement between employee representatives 
and one or more employers and to each trust which is part of such plan. 

Section 41 3(b) of the Code provides modified rules for determining whether collectively 
bargained plans satisfy statutory requirements, including participation, 
nondiscrimination, exclusive benefit rules, vesting, and funding. In addition, 
modifications are made to the determination of the deductible limitation under § 404(a) 
of the Code, as well as to the way the liability is determined for excise taxes arising 
under §§ 4971 and 4972 (due to accumulated funding deficiencies and to non- 
deductible contributions, respectively). 

Section 413(b)(7) of the Code provides for the following in the determination of the 
deductible limit under § 404(a): 

"Each applicable limitation provided by section 404(a) shall be determined 
as if all participants in the plan were employed by a single employer. The 
amounts contributed to or under the plan by each employer who is a party 
to the agreement, for the portion of his taxable year which is included 
within such a plan year, shall be considered not to exceed such a 
limitation if the anticipated employer contributions for such plan year 
(determined in a manner consistent with the manner in which actual 
employer contributions for such plan year are determined) do not exceed 
such limitation. If such anticipated contributions exceed such a limitation, 
the portion of each such employer's contributions which is not deductible 
under section 404 shall be determined in accordance with regulations 
prescribed by the Secretary." 

Section 4219(c)(4) of ERISA entitles an employer that withdraws from a multiemployer 
plan to prepay the outstanding amount of the unpaid annual withdrawal liability 
payments, plus any accrued interest, in whole or in part, without penalty. 

G.C.M. 39677 advised that contributions to a multiemployer plan were not deductible 
under section § 404(a) of the Code because the contributions exceeded the deductible 
limit. Under the terms of the collective bargaining agreement at issue in G.C.M. 39677, 
the contributions were required to be a fixed dollar amount per year. 

In American Stores v. Commissioner, 170 F.3d 1267 (1 Ofh Cir. 1999),  108 T.C. 178 
(1997), the Court affirmed the Tax Court's disallowance of deductions for post year end 
contributions to a multiemployer plan, holding that the payment was "on account of' the 
previous taxable year under § 404(a)(6) only if a deduction for that taxable year was 
consistent with the plan's anticipatory treatment of the payment. The Court provided an 
exposition of § 413(b)(7) in the context of how § 413(b)(7) relates to the deductible 
limitation under § 404(a) for a defined benefit multiemployer plan. The Court stated, 
170 F.3d at 1275, that "...Planwide compliance with deduction limits for the plan year is 
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determined ex ante. At the beginning of the plan year, working from the terms of 
collective bargaining agreements and past contribution levels, the plan estimates what 
contributions it will receive 'for such plan year.' If that estimate is not greater than the 
planwide limit, every employer is then free, without any further determination and 
regardless of subsequent events, to deduct all the contributions it makes 'for the portion 
of his taxable year which is included within such a plan year."' 

Analysis 

The taxpayer represents that the Plan is a Taft-Hartley plan maintained pursuant to an 
arrangement that is a collective bargaining agreement between employee 
representatives and one or more employers. Therefore, according to the taxpayer's 
representations, the provisions of § 413(b) apply to the Plan. 

For the 2000 plan year, the limitation under § 404(a) that applied to the Plan was 
determined as of the September 1, 2000 valuation date, as if all employees under the 
Plan were employed by a single employer, as required under § 413(b)(7). As of the 
September 1, 2000 valuation date, the amount of contributions that were expected to 
be made to the Plan for the plan year pursuant to the terms of the collective bargaining 
agreements were also determined. For the 2000 plan year, both the expected 
contributions and the valuation of the Plan were based on the same number of 
employees. For the 2000 plan year, the amount of expected contributions was less 
than the deductible limitation under § 404(a)(l)(A)(iii) calculated as of the valuation 
date. 

Section 413(b)(7) provides that if anticipated contributions to the Plan, determined in a 
manner consistent with the way the actual contributions are determined for the plan 
year, do not exceed the deductible limit under § 404(a), then the actual contributions 
made to the Plan by each employer for the portion of the employer's tax year which is 
included within the plan year are considered not to exceed the applicable limitation 
under § 404(a). 

The facts in the instant case are distinguishable from the facts under G.C.M. 39677. 
The expected contributions under the Plan are less than the deductible limitation under 
§ 404(a)(l), whereas under the facts of G.C.M. 39677, the expected contributions to the 
plan exceeded the deductible limitation under § 404(a)(l). Under the facts of G.C.M. 
39677, the collectively bargained contribution was a single, fixed, annual dollar amount, 
as required under the terms of the collective bargaining agreement. Accordingly, the 
anticipated contribution to the plan was the fixed annual dollar amount. The actual 
contributions made for the years under consideration in G.C.M. 39677 were equal to 
the anticipated contributions. However, the collectively bargained contribution 
requirement exceeded the deductible limit under § 404(a). Therefore, because the 
anticipated contributions were in excess of the deductible limit, the exception provided 
under § 413(b)(7) did not apply. G.C.M. 39677 appropriately concluded that the 
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portions of the actual contributions that exceeded the deductible limits for the years 
under consideration were nondeductible. 

In the case at hand, the expected or anticipated contributions to the Plan totaled 
$671,580 for the 2000 plan year. This amount was determined as of the valuation date 
in a manner consistent with the manner in which actual contributions to the plan was 
determined, based on the same assumptions (i.e., number of participants, number of 
hours worked, and the hourly contribution rate under the bargaining agreement), with 
the difference being that the expected or anticipated contributions were based on 
anticipated levels of work at the hourly contribution rate rather than on the actual 
number of hours worked. 

The 1,200 hours assumed to be worked per participant for the 2000 plan year was 
conservative in that it exceeded the 4-year historical average of 1,008 hours. This 
conservative position was reasonable in light of the Plan's immediately previous hours- 
worked history (1,378 hours worked in the 1999 year). An analysis of the history of the 
number of hours worked showed that prior to January 1, 1999, work performed by a 
member of the Union during a plan year could have been in one of several geographic 
jurisdictions, resulting in work being recognized in one of five other pension plans in 

. was changed effective January 1, 
1999, to provide that, in general

3
, all covered employees working in the trade in 

would have contributions made to the Plan on their behalf. This change 
in the collective bargaining agreement had the effect of both increasing both the 
number of participants covered by the Plan as well as the number of hours worked per 
participant per year. However, for the 2000 plan year (and subsequent to the valuation 
date for the plan year), contributions for covered employment exceeded that which was 
anticipated based on the number of active employees as of the valuation date and the 
expected number of hours worked per participant (using the historical average 
methodology of 1,200). We note that the change in the methodology for the 2001 plan 
year to compute the assumed hours worked based on the preceding year's hours 
worked rather than a historical average appears to improve the quality of this 
assumption in the case of the Plan for subsequent years. 

The deductible limitation under § 404(a)(l)(A)(iii), also determined as of the 
September 1, 2000 valuation date was $726,613. The deductible limitation was in 
excess of the amount of expected or anticipated contributions. The actual contributions 
to the Plan, determined as of the end of the plan year, totaled $1,488,503. Therefore, 
the actual contributions for the plan year exceeded the deductible limit under 
§ 404(a)(l). Because the anticipated contributions did not exceed the deductible limit 
for the Plan for the tax year related to the 2000 plan year, in accordance with 
§ 413(b)(7) the actual contributions made to the Plan for the 2000 plan year will not be 

The collective bargaining structure for the : 

The bargaining structure excluded two counties and one employer from the coverage requirements. 



6 200410028  

considered to exceed the § 404(a) deductible limitation. This result agrees with the 
reasoning laid out in American Stores. 

Conclusion 

The anticipated contributions to the Plan for the plan year beginning September 1, 2000 
do not exceed the limitations under § 404(a) of the Code. Therefore the actual 
contributions totaling $1,488,503 for the plan year ending August 31, 2001 are 
deductible under 5 404(a)(l)(A)(iii) for the tax year related to that plan year. 

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 61 10(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

If you have any questions regarding this matter, please contact 

Sincerely, 

Martin L. Pippins, Manager 
Employee Plans Actuarial Group 2 


