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Dear 

This is in response to your letters dated November 6, 2003, February 6, 2004, April 5, 
2004, May 20,2004, and August 19, 2004, in which you request a waiver of the 60-day 
rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the 
Code). 

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in 
support of the ruling requested: 

Taxpayer A withdrew Amount D from his traditional individual retirement account, IRA X, 
on Taxpayer A believed that he had until to return 



Amount D, by means of a rollover contribution, into IRA X. However, the 60-day rollover 
period described in Code section 408(d)(3)(B) expired on 

On Taxpayer A and agents of Broker C discussed what forms were 
necessary to accomplish Taxpayer A's rollover of Amounts E and F held by Broker C, 
which amounts would have replaced a significant portion of Amount D, into IRA X. 
After a series of transactions involving Taxpayer A's buying and selling securities, 
Taxpayer A was able to accumulate Amount H on Additionally, on 

after a series of contacts with Broker C, Taxpayer A was able to 
complete the fork necessary to effectuate a transfer of Amount H, held in Taxpayer A's 
personal non-IRA account with Broker C, to IRA X as a rollover contribution. 

In addition, in Taxpayer A also completed a form with Broker C to 
effectuate a transfer of Amount I into his IRA X. Amount I became available to 
Taxpayer A on but Taxpayer A requested Broker C to make Amount I 
available on which Taxpayer A believed was the last day on which he 
could accomplish his intended rollover into IRA X. 

The transfer forms referenced above were Faxed by Taxpayer A to Broker C on 
but were not received by Broker C prior to the end of its normal trading 

hours. 

Amounts H and I total Amount E. 

Furthermore, on Taxpayer A sent two checks, dated 
and totaling Amount F, by overnight currier service to Broker C. Taxpayer A had 
previously provided Broker C with directions, via Fax, to deposit the checks as rollover 
contributions to Taxpayer A's IRA X. However, the courier service used by Taxpayer A 
did not have delivery service on either 3r As a result the two 
checks were not received by Broker C until - 
On , after managers at Broker C reviewed the timing of Taxpayer A's 
transfer transactions and the availability of his funds, Broker C notified Taxpayer A that 
it could not accept Amounts E and F as rollover contributions citing the expiration of the 
60-day rollover period found in the Code. Broker C then suggested that Taxpayer A 
contact the Internal Revenue Service (IRS) to obtain an extension of the 60-day rollover 
period. Taxpayer A contacted the IRS shortly thereafter. 

Amounts E and F total Amount G. 

Based on the facts and representations, you request that the Service waive the 60-day 
rollover requirement with respect to the distribution of Amount G because the failure to 
waive such requirement would be against equity or good conscience. 



With respect to your ruling request, section 408(d)(l) of the Code provides that, except 
as otherwise provided in section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA 
shall be included in grdss income by the payee or distributee, as the case may be, in 
the manner provided under section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) of the Code does not 
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit 
the IRA is maintained if - 

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid into 
an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after the day on 
which the individual receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid into 
an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such individual not later 
than the 60th day after the date on which the payment or distribution is received, except 
that the maximum amount which may be paid into such plan may not exceed the portion 
of the amount received which is includible in gross income (determined without regard 
to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any 
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at 
any time during the I-year period ending on the day of such receipt such individual 
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(I) from an IRA which was 
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3). - 
Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial 
rollovers. 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day 
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the failure 
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including 
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual 
subject to such requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001, 
are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of the Code. 

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 I.R.B. 359, (January 27, 2003) provides that in 
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to 



section 408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and circumstances, 
including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a 
rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a 
foreign country or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the 
case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed 
since the distribution occurred. 

The information presented by Taxpayer A demonstrates a misunderstanding on 
Taxpayer A's part of the 60 day rollover period. As a result of Taxpayer A's 
misunderstanding, his attempts to effectuate either rollover contributions or transfers of 
funds, totaling Amount G, into his IRA X were unable to be completed since Broker C 
did not receive either his transfer request or said funds on a timely basis. Furthermore, 
Taxpayer A's attempts to complete his rollover transactions were hindered because of 
difficulties he experienced with Broker C in completing the necessary forms, and 
because the courier service he used did not have weekend delivery service. 
Additionally, due to several transactions involving securities, Taxpayer A was not able to 
accumulate the necessary funds to effectuate his rollovers until . ihich 
was two days after the expiration of the 60-day rollover period. 

Based on the above facts and circumstances, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the 
Code, the Service hereby waives the 60-day rollover requirement with respect to the 
distribution of Amount G from IRA X. Pursuant to this ruling letter, Taxpayer A is granted 
a period of 60 days measured from the date of issuance of the letter to contribute 
Amount G into an IRA which meets the requirements of Code section 408(a). Provided 
all requirements, except the 60 day requirement of Code section 408(d)(3)(A), of Code 
section 408(d)(3) are met with respect to such contribution of Amount G to an IRA, the 
contribution of Amount G distributed from IRA X to an IRA will be considered a rollover 
contribution within the meaning of Code section 408(d)(3). 

Pursuant to Code section 408(d)(3)(E), this letter ruling does not authorize the rollover 
or transfer into an IRA of amounts, if any, required to be distributed. - 
No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein 
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be 
applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 



If you wish to inquire about this ruling, please contact l.D. # - 

at Dlease address all correspondence to SE:T:EP:RA:T3. 

Sincerely yours, 

~ i n c e s  V. Sloan,  an& 
Employee Plans Technical Group 3 

Enclosures: 
Deleted copy of letter ruling 
Notice of Intention to Disclose 


