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Dear ---------------: 
 
This letter responds to your inquiry to Senator Barbara Mikulski about the recently 
enacted tax law changes affecting sections 1031 and 121 of the Internal Revenue 
Code.  Senator Mikulski asked us to respond to you directly. 
 
You asked for the effective date of the tax law changes affecting investment property 
acquired in a like-kind exchange and converted into a principal residence and whether a 
“grandfather” clause applies to these provisions .  In addition, you asked whether an 
owner of investment property can satisfy the two-year ownership and use requirements 
during the five-year period beginning on the date the owner acquired the property.  
 
The law provides for the tax-free exchange of like-kind property.  Specifically, a 
taxpayer can not realize a gain or loss on the exchange of property held for productive 
use in a trade or business or for investment if he or she exchanges the property solely 
for property of like-kind to be held either for productive use in a trade or business or for 
investment [Section 1031(a) of the Code]. 
 
A taxpayer can exclude up to $250,000 of gain (or $500,000 for certain joint returns) 
from the sale or exchange of property if the taxpayer owned and used the property as 
his or her principal residence for at least two years during the five-year period before the 
sale or exchange [Section 121(a) and (b) of the Code].  However, any gain attributable 
to depreciation adjustments for periods after May 6, 1997, is not eligible for this 
exclusion [Section 121(d)(6) of the Code].   
 
The American Jobs Creation Act of 2004 added section 121(d)(10) to the Code.  This 
section provides that if a taxpayer acquired property in a like-kind exchange to which 
section 1031 applied, the taxpayer can not exclude gain from the sale or exchange of 
the property under section 121 if the sale or exchange occurs during the five-year 
period beginning on the date the taxpayer acquired the property.  Although the statute 
does not restrict a taxpayer from satisfying the two-year ownership and use 
requirements during the five-year period following the acquisition date, a taxpayer 



 

cannot claim the exclusion even if he or she owned and used the property for at least 
two out of the five years if the sale is less than five years after the exchange.  This 
section applies to sales or exchanges after October 22, 2004.  No “grandfather” clause 
applies to this section.   

 
I hope this information is helpful.  If you need further information, please contact me or -
--------------------, Identification Number -------------, at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
// 
 
Robert M. Brown 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 

 
cc: The Honorable Barbara A. Mikulski 

Attention: Mr. John Leitch 
 

 
 
 


