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This letter is in response to your request for information concerning the tax
consequences of the involvement of a hospital described in section 501(c)(3) of
the Internal Revenue Code in a joint venture operating as a limited liability
company with a physician group practice and physicians that are staff physicians
of the hospital. The exempt hospital’s board of directors is comprised primarily of
non-physician community representatives. The joint venture represents only a
portion of the activities of the exempt hospital. The operation of the hospital
remains the primary activity. Specific areas in which you wanted discussion
concern the hospital’'s exempt status and the possibility of an excess benefit
transaction.

Exempt Status

An organization that is organized and operated exclusively for charitable
purposes may qualify for exemption from federal income tax under section 501(a)
of the Code as described in 501(c)(3). The promotion of health has long been
recognized as a charitable purpose.

Whether a hospital promotes health in a charitable manner is determined
under the community benefit standard of Rev. Rul. 69-545. This standard
focuses on a number of factors to determine whether the hospital benefits the
community as a whole rather than private interests.

For federal income tax purposes, the activities of a partnership are
considered to be the activities of the partners. See Butler v. Commissioner, 36
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T.C. 1097 (1961), acq., 1962-2 C.B. 4. Aggregate treatment is also consistent
with the treatment of partnerships for purposes of the unrelated business income
tax under section 512(c) of the Code. In light of the aggregate principle
discussed in Butler v. Commissioner and reflected in section 512(c), the
aggregate approach also applies for purposes of the operational test set forth in
section 1.501(c)(3)-1(c) of the regulations. Thus, the activities of a limited liability
company treated as a partnership for federal income tax purposes are
considered to be the activities of a section 501(c)(3) organization that is a
member of a limited liability company when evaluating whether the section
501(c)(3) organization is operated exclusively for exempt purposes as required in
section 1.501(c)(3)-1(c) and section 501(c)(3).

Accordingly, a section 501(c)(3) organization may form and participate in a
partnership, including a limited liability company treated as a partnership for
federal income tax purposes, and meet the operational test, if participation in the
partnership furthers a charitable purpose, and the partnership arrangement
permits the exempt organization to act exclusively in furtherance of its exempt
purposes and only incidentally for the benefit of the for-profit partners. See Rev.
Rul. 98-15.

Based on Rev. Rul. 98-15, whether a section 501(c)(3) organization
whose principal activity is the ownership of a membership interest in a limited
liability company that is engaged in health care activities satisfies the community
benefit standard of Rev. Rul. 69-545 depends on all the facts and circumstances.
Further, based on Rev. Rul. 2004-51 2004-22 |.R.B. 974, a section 501(c)(3)
organization will not jeopardize its exemption when it contributes a portion of its
assets to and conducts a portion of its activities through a limited liability
company with a for-profit corporation when the activities of the limited liability
company were not a substantial part of the exempt organization’s activities, and
these activities taken alone did not jeopardize the exempt organization’s
exemption.

Thus, an exempt hospital that conducts a portion of its activities through a
limited liability company with a for-profit corporation and continues to primarily
provide health care to the community through the operation of the hospital facility
in conformity with the community benefit requirements of Rev. Rul. 69-545 will
continue to be operated for exempt charitable purposes when the particular
activities of the LLC taken alone does not jeopardize the hospital’s exemption.

Further, the activities of an exempt hospital conducted through an LLC
that is operated similar to Situation 1 of Rev. Rul. 98-15 will be substantially
related to the exercise and performance of the hospital’'s exempt purposes. See
Rev. Rul. 2004-51. Where the hospital retains effective control over the limited
liability company and the limited liability company serves charitable purposes, the
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manner in which the LLC conducts the activity contributes importantly to the
accomplishment of the hospital’s charitable purposes, and the activities of the
LLC are substantially related to the hospital’s charitable purpose of the promotion
of health

Excess Benefit Transaction

Section 4958 of the Code imposes a tax on excess benefit transactions.
An excess benefit transaction is defined in section 4958(c) as any transaction in
which an economic benefit is provided by an organization described in section
501(c)(3) directly or indirectly to or for the use of any disqualified person if the
value of the economic benefit provided exceeds the value of the consideration
(including the performance of services) received by providing such benefit.

The term “disqualified person” includes “any person who was, at the time
during the 5-year period ending on the date of such (excess benefit) transaction,
in a position to exercise substantial influence over the affairs of the organization.”
A disqualified person also includes a corporation, partnership, or trust or estate in
which persons such persons collectively own more than 35 percent of the
combined voting power, more than 35 percent of the profits interest, or more than
35 percent of the beneficial interest, respectively. Section 4958(f)(1) and (f)(3) of
the Code.

The payments to the physician group and physicians by the LLC involve
the transfer of property. Rules for determining the value of economic benefits
regarding the fair market value of property for purposes of section 4958,
including the right to use property, is the fair market value, i.e., the price at which
property or the right to use property, would change hands between a willing
buyer and a willing seller, neither being under any compulsion to buy, sell, or
transfer property or the right to use property, and both having reasonable
knowledge of relevant facts. Section 53.4958-4(b)(1)(i) of the Foundation and
Similar Excise Taxes Regulations.

A transfer of property, or the right to use property, is presumed to be at fair
market value if several conditions are satisfied, including (a) the terms of the
property transfer are approved in advance by an authorized body of the
organization composed entirely of individuals who do not have a conflict of
interest with respect to the property transfer; (b) the authorized body obtained
and relied upon appropriate data as to comparability prior to making its
determination; and (c) the authorized body adequately documented the basis for
its determination concurrently with making the determination. Section 53.4958-6
of the regulations.
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If the joint venture transaction is conducted in accordance with the
intermediate sanctions Code sections and regulations, it will not be considered
an excess benefit transaction

In accordance with section 3.06 of Rev. Proc. 2004-4, 2004-4 |.R.B. 125,
129, this information letter is advisory only and has no binding effect on the
Internal Revenue Service.

| have any questions about this letter, please contact ID#
ﬂat “(not a toll-free call). )

Sincerely,

vt

Michael Seto, Manager, Exempt
Organizations Technical Group 1




