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Taxpayer  = --------------- 
Provision Z  =  ------------   
 
Dear  --------------: 
 
 This is in reply to your request for a ruling concerning the federal income tax 
withholding requirements with respect to payments of lump sum vacation allowances to 
certain employees of the Taxpayer. 

According to the information submitted, the Taxpayer has entered into an 
agreement with a union that represents certain of its employees.  This agreement 
provides for the accrual and payment of vacation pay.  Under this agreement, certain 
employees accrue vacation pay credit according to the number of hours worked and the 
length of time spent working in the business.  The vacation pay accrued from January 1 
of one year through June 30 of the same year is paid in full as a lump sum payment to 
the employee by July 15 of that year.  The vacation pay accrued from July 1 of one year 
through December 31 of the same year is paid in full as a lump sum payment to the 
employee by January 15 of the following year.  The amount of the vacation payment is 
not reduced by the vacation time actually taken by an employee during that vacation 
pay accrual period.  The employee receives no other wage payments for periods in 
which he or she takes time off. 

The Union agreement also contains a provision describing the method the 
corporation is to use when withholding federal income taxes on vacation payments.  
Provision Z of the Union agreement states that taxes shall be withheld on the vacation 
payments “…on the basis of the number of weeks of vacation or portion of a week of 
vacation the accrued vacation pay represents.”  Under this method, the gross amount of 
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the vacation payment is divided by the number of weeks or portion of a week of 
vacation the accrued vacation pay represents, and the withholding on that amount is 
determined based on the withholding allowances and the appropriate table for a weekly 
payroll period.  Once the weekly withholding amount is determined, it is multiplied by the 
number of weeks represented by the gross payment to arrive at the total withholding on 
the vacation payment.  In essence, the proposed withholding method on the annual 
vacation lump sum payment treats the vacation payment as a collection of weekly 
vacation payments, or regular wage payments, for tax withholding purposes and results 
in lower overall federal income tax withholding than treating the payment as a wage 
payment for a single payroll period. 

 You have asked for four rulings with respect to the proper method for withholding 
federal income taxes on vacation payments made by the Taxpayer to certain of its 
employees.  The requested rulings will be addressed in turn. 

Ruling Request # 1:  

Whether the method of withholding Federal income taxes detailed in Provision Z of the 
Union agreement is an allowable one. 

Ruling Request # 2: 

Whether the vacation payments made by the Company to its Union employees are 
considered “wages” for purposes of sections 3402(h)(1), (2), (3) and (4) of the Internal 
Revenue Code (“the Code”), and sections 31.3402(h)(1)-1, 31.3402(h)(2)-1, 
31.3402(h)(3)-1 and 31.3402(h)(4)-1 of the Employment Tax Regulations (“the 
Regulations”). 

 Rulings  # 1 & # 2:   

 Section 3401(a) of the Code defines wages as all remuneration for services 
performed by an employee for his employer, with certain specific exceptions which are 
not applicable here.  The vacation payments are “wages” as that term is defined under 
section 3401(a) of the Code, and thus are “wages” for purposes of section 3402(h) of 
the Code and the accompanying regulations.  However, the alternative methods of 
withholding authorized under section 3402(h) of the Code are only allowed when used 
as comprehensive methods for withholding on all of an employee’s wages.  That is, an 
employer cannot apply the alternative methods authorized under section 3402(h) of the 
Code and the accompanying regulations to only a portion of an employee’s wages while 
applying another method to some other portion of the employee’s wages.  Section 
3402(h)(4) of the Code allows an employer to withhold on wages using any other 
method that will require the employer to deduct and withhold upon such wages 
substantially the same amount as would be required to be deducted and withheld by 
applying subsection (a) or (c) of that section.  The maximum permissible deviations for 
determining whether the amounts deducted and withheld are substantially the same for 
purposes of section 3402(h)(4) of the Code are detailed in section 31.3402(h)(4)-1(a) of 
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the Regulations.   

Section 31.3402(h)(4)-1(a) of the Regulations cautions that “[a]n employer should 
thoroughly test any method which he contemplates using to ascertain whether it meets 
the tolerances prescribed by [section 31.3402(h)(4)-1(a) of the Regulations].”  According 
to our understanding the amounts withheld under the withholding method described in 
Provision Z of the Union agreement do not meet the maximum permissible deviation 
standards if compared to the methods for withholding on supplemental wages provided 
under section 31.3402(g)-1 of the Regulations or if compared to amounts calculated 
based on a payment for a single payroll period.  The withholding method described 
under the Union agreement is not an allowable one.  It is not one of the listed methods 
(Code section 3402(h)(1) through (3)), and would fail the maximum possible deviation 
test under section 3402(h)(4).  

The Union agreement, in the same provision that details the proposed 
withholding method, states that the intent of that provision is “that taxes will be withheld 
at weekly rates rather than the higher rates for a lump sum payment of vacation pay.”  
This is directly contrary to section 31.3402(h)(4)-1(a) of the Regulations, which prohibits 
an employer from using “any method, one of the principal purposes of which is to 
consistently produce amounts to be deducted and withheld which are less (though 
substantially the same) than the amount required to be deducted and withheld by 
applying section 3402(a).”  The withholding method proposed by the Union agreement 
is not an allowable one under the Code and Regulations.   

Requested Ruling # 3: 

Whether the vacation pay payments made to the Company’s Union employees are 
supplemental wage payments, and therefore subject to the supplemental wage 
withholding rules under section 31.3402(g)-1 of the Regulations. 

 Ruling # 3: The vacation pay payments made to the Company’s Union 
employees are supplemental wage payments.  These payments are subject to the 
withholding rules prescribed by section 31.3402(g)-1 of the Regulations.  Section 
31.3402(g)-1(c) of the Regulations provides that the amounts of so-called “vacation 
allowances” shall be subject to withholding as though they were regular wage payments 
made for the period covered by the vacation.  If the vacation allowance is paid in 
addition to the regular wage payment for such period, the rules applicable with respect 
to supplemental wage payments shall apply to such vacation allowances. 

 In Rev.Rul. 66-294, 1966-2 C.B. 459, the Service considered whether certain 
payments were treated as supplemental wages for federal income tax withholding 
purposes.  In Question 1, employees receive at the end of approximately each 12 
months’ period a lump sum payment known as a vacation and sick leave allowance.  An 
employee receives this payment whether or not he or she has been absent from work 
because of vacation or illness.  However, in the event of absenteeism because of 
vacation or illness, the employee receives no regular pay for the period of absence.  
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The ruling concludes that the lump sum payment is a supplemental wage payment. 

 The payments in the instant case are similar to the supplemental wage payment 
described in question 1 of Rev.Rul.  66-294.  An employee receives the lump sum 
vacation allowance payment from the Taxpayer regardless of whether the employee 
takes vacation.  As in the ruling, in the event the employee takes vacation, the 
employee receives no regular pay for the period of absence.  Because the vacation 
allowance here is paid under similar circumstances as the payments in question 1 of 
Rev.Rul. 66-294, the vacation allowance payments by the Taxpayer are supplemental 
wage payments for income tax withholding purposes. 

 Therefore, we conclude that the vacation allowance payment is a supplemental 
wage payment. 

Requested Ruling # 4: 

Guidance as to the appropriate withholding methods available to the Taxpayer for the 
vacation pay payments. 

 Ruling # 4:   

 Section 3402(a) of the Code provides that, except as otherwise provided in 
section 3402, every employer making payment of wages shall deduct and withhold upon 
such wages a tax determined in accordance with tables or computational procedures 
prescribed by the Secretary.  Section 3402 specifically provides for the percentage 
method of withholding and the wage bracket method of withholding. 

 Section 31.3402(g)-1(a) of the regulations provides that an employee’s 
remuneration may consist of wages paid for a payroll period and supplemental wages, 
such as bonuses, commissions, and overtime pay, paid for the same or a different 
period, or without regard to a particular period.  When such supplemental wages are 
paid (whether or not at the same time as the regular wages), the amount of the tax 
required to be withheld under section 3402(a) (the percentage method) or under section 
3402(c) (the wage bracket method) shall be determined in accordance with section 
31.3402(g)-1(a) or (b).  See also Rev.Rul. 82-200, 1982-2 C.B. 239. If supplemental 
wages are paid together with regular wages and the amount of each is not specifically 
indicated, the supplemental wages are aggregated with the regular wages and 
withholding is determined as if the total were a single payment for a regular payroll 
period. 

 If supplemental wages are separately paid from regular wages (or if the amount 
of the supplemental wages is specifically indicated in a payment combining regular and 
supplemental payments), two different methods of calculating the amount of income tax 
withholding on the supplemental wages can be used.  See section 31.3402(g)-1(a) of 
the regulations.  Under the first method, the supplemental wages are aggregated with 
the wages paid or to be paid within the same calendar year for the last preceding payroll 
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period or for the current payroll period.  The amount of tax is determined as if the 
aggregate of the supplemental wages and the regular wages constituted a single wage 
payment for the regular payroll period. 

 Under the second method of withholding on separate payments of supplemental 
wages provided in section 31.3402(g)-1(a) of the regulations, as amended by section 
13273 of the Omnibus Budget Reconciliation Act of 1993 (Pub. L. No. 103-66) and 
section 101(c)(11) of the Economic Growth and Tax Relief Reconciliation Act of 2001 
(Pub. L. No. 107-16), the employer may determine the tax to be withheld from 
supplemental wages by using a flat percentage rate of 25 percent without allowance for 
exemption and without reference to any regular wages.  This second method can only 
be used if tax has been withheld from the employee’s regular wages. 

 If federal income tax has been withheld from the employee’s regular wages, the 
Taxpayer can withhold federal income tax on the supplemental wage payment by using 
a flat 25 percent rate without allowance for exemption and without reference to any 
regular payment of wages. 

 If federal income tax has not been withheld from the regular wages of the 
employee, the vacation allowance payment is aggregated with the regular wages paid 
for the current payroll period or the last preceding payroll period.  The amount of 
withholding tax is determined as if the aggregate of the supplemental wages and the 
regular wages constituted a single wage payment for the regular payroll period. 

 This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

 In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this 
letter is being sent to your authorized representative. 

Sincerely, 
 
 
 
Lynne Camillo 
Branch Chief, Employment Tax Branch 2 (Exempt 
Organizations/Employment Tax/Gov 
(Tax Exempt & Government Entities)  


