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Dear :

This is in response to your letter dated October 25, 2004, submitted on your
behalf by your authorized representative, in which you request a ruling to waive
the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal
Revenue Code ("Code").
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The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of the ruling requested.

Taxpayer A maintains an individual retirement arrangement, IRA X, with
Company M. IRA Xis currently invested in one or more mutual funds. Fund E is
one of the mutual funds that hold some of the IRA X assets. On

using Company M's internet website, Taxpayer A electronically transferred
Amount D from Fund E in IRA X to Fund F which has a more conservative
investment strategy. Fund F is also offered by Company M. Taxpayer A states
that she believed Fund F would also be held within IRA X. Taxpayer A states
that she is inexperienced in electronic transfers and did not realize that the
transfer would result in a distribution from IRA X. Taxpayer A states that it was
her intention to transfer between the two mutual funds, Fund E and Fund F, and
that such transaction would remain within her IRA. Fund F is not held in IRA X,
but held in Fund F. The account statement submitted by Taxpayer A indicates
that Eund F is an investment of Account H, an individual account Taxpayer A
also maintains with Company M.

Taxpayer A asserts that the Company M website did not provide any warnings or
cautionary directions concerning the potential tax implications of this transaction.
The promotional material issued by Company M describes Fund F as the
"Company M Target Retirement I Fund" and does not indicate that itis a
non-tax deferred fund. On during a discussion with
Company M personnel, Taxpayer A learned that Amount D was not held in an
investment fund within IRA X. Taxpayer A discovered the error approximately
ten days past the 60-day rollover period. Taxpayer A asserts that Amount D
continues to be invested in Fund F and that she has not used Amount D since it
has been held in Fund F. Taxpayer A has submitted documentation that shows
the transfer from Fund E in IRA X to Fund F on |l j Il and the account
statement for Fund F as of || | I th=t shows that Amount D remains
invested in that fund. Further, Taxpayer A submitted her request for a ruling
shortly after discovering that Amount D was not invested in an IRA.

Based on the above facts and representations, you request a ruling that the
Internal Revenue Service waive the 60-day rollover requirement with respect to
the distribution of Amount D from IRA X.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.
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Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if--

(i) the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an IRA for the benefit of such individual not
later than the 60th day after the day on which the individual
receives the payment or distribution; or

(ii) the entire property received (including money and any other
property) is paid into an eligible retirement plan (other than an
IRA) for the benefit of such individual not later than the 60th day
after the date on which the payment or distribution is received,
except that the maximum amount which may be paid into such
plan may not exceed the portion of the amount received which is
includable in gross income (determined without regard to
section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i)
from an IRA, which was not includable in gross income because of the
application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience,
including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the
individual subject to such requirement. Only distributions that occur after
December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l) of the
Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of the amount distributed (for example,
in the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the
time elapsed since the distribution occurred.

From the documentation submitted, it appears that Taxpayer A, using Company
M's website, initiated an internet transfer of Amount D from Fund E in IRA X to
Fund F, a fund llllbelieved would be held in IRA X. The promotional material
provided by Company M and submitted by Taxpayer A with this request
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describes Fund F as the "Company M Target Retirement ] Fund". Taxpayer
A states that[JJlil is inexperienced in electronic transfers and that there is nothing
in the promotional material that describes this fund as a non-tax deferred fund.
Further, Taxpayer A asserts that Company M's website did not provide any
warnings or cautionary directions concerning the potential tax implications of
Taxpayer A's transaction. Taxpayer A learned of this mistake during a discussion
with Company M personnel and up to this time had no reason to believe that
Amount D had not been properly transferred to a fund that was held in IRA X.
When Taxpayer A discovered that Amount D was not invested in a mutual fund
within IRA X, the 60-day rollover period had expired by ten days. Taxpayer A
asserts that she has not used Amount D since it has been invested in Fund F
and has submitted recent account statements that show that Amount D continues
to he invested in Fund F. Taxpayer A filed for a waiver of the 60-day rollover
period shortly after discovering that Amount D had not been transferred to
another mutual fund within her IRA.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3) of the Code, the Service hereby waives
the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount D from
IRA X. Taxpayer A is granted a period of 60 days from the date of this ruling to
contribute Amount D to an IRA. Provided all other requirements of Code section
408(a) of the Code, except the 60-day rollover requirement, are met with respect
to contribution, Amount D will be considered a valid rollover contribution within
the meaning of section 408(d)(3) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto.

This ruling assumes that IRA X meets the requirements of Code section 408(a)
at all times relevant to this transaction.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

If you have any questions about this ruling, please contact
************************************SE:T: EP: RA:TZ.

Sincerely yours,
(igned) SOTCR B. FLOYR

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2




