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DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

TAX EXEMPT AND
GOVERNMENT ENTITIES
DIVISION

U.l.L. 408.03-00 NOV 8 2004
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Legend:

Taxpayer A = RkkRkRRRARARR IR RRE
IRA X = RRRERARRkERRRRR AR IR
Bank B = RkEkRRkERRRERRR Rk
Amount D = e Y 1.2 23
Account F = kdkkkkkk kR ARk
Individual M o eERERkERR R KRRk

kkkdkkkkhkkkhkkkkkkkkk.
Dear :

This is in response to your letter dated October 21, 2004, as supplemented by
correspondence dated November 4, 2004 and November 5, 2004, in which you
request a ruling to waive the 60-day rollover requirement contained in section
408(d)(3) of the Internal Revenue Code ("Code").

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of the ruling requested.

Taxpayer A maintains an individual retirement arrangement, IRA X, with Bank B.
Prior to IRA X was invested in a certificate of deposit issued by
Bank B. On , Individual M, a Bank B employee, states that
Taxpayer A instructed a Bank B customer service representative to change the
term of the certificate of deposit to a-term certificate. Individual M further
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states that the/ |l term does not apply to Bank B’s retirement plan products
and that it appears to have been a miscommunication between Taxpayer A and
the Bank B customer service representative as to the transfer. Taxpayer A
states that at the time of the transfer, it was his intention to roll Amount D back to
an IRA.

Taxpayer A asserts that he thought he had more than 60 days in which to roill
Amount D back to an IRA. Taxpayer A asserts that onh he

attempted to rollover Amount D to an IRA and learned that he had missed the 60-
day rollover period. The_statement submitted by Taxpayer A
shows that Amount D remains in Account F. Taxpayer A filed for a request for a
waiver of the 60-day rollover requirement as soon as he discovered that the 60-
day rollover period ended on_ Further, Individual M states that
the funds never left Bank B and that Amount D continues to be held in Account F.

Based on the above facts and representations, you request a ruling that the
Internal Revenue Service waive the 60-day rollover requirement with respect to
the distribution of Amount D from IRA X.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
roliovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if--

(i) the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an IRA for the benefit of such individual
not later than the 60th day after the day on which the individual
receives the payment or distribution; or

(ii) the entire property received (including money and any other
property) is paid into an eligible retirement plan (other than an
IRA) for the benefit of such individual not later than the 60th day

after the date on which the payment or distribution is received,
except that the maximum amount which may be paid into such
plan may not exceed the portion of the amount received

which is includable in gross income (determined without regard
to section 408(d)(3)).
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Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i)
from an IRA, which was not includable in gross income because of the
application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(!) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience,
including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the
individual subject to such requirement. Only distributions that occur after
December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(I) of the
Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of the amount distributed (for example,
in the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the
time elapsed since the distribution occurred.

From the documentation submitted, it appears that on .
Taxpayer A transferred Amount D from IRA X to Account F. Taxpayer A asserts
that he initiated the transfer with the intention of rolling Amount D back to an IRA.
Taxpayer A further asserts that he was not aware that he had 60 days in which to
roll Amount D over to an IRA. The 60-day rollover period ended on [ ——.
Il The September 2004 account statement submitted with this request
indicates that Amount D remains in Account F. Individual M writes that the
certificate of deposit (Account F) to which Amount D was transferred does not
apply to retirement plan accounts and that there was a miscommunication
between Taxpayer A and a Bank B customer service representative as to the
type of product available to Taxpayer A. Taxpayer A submitted this request for a
waiver as soon as he discovered that he had missed the 60-day rollover period.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3) of the Code, the Service hereby waives
the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount D from
IRA X. Taxpayer A is granted a period of 60 days from the date of this ruling to
contribute Amount D to an IRA. Provided all other requirements of Code section
408(a) of the Code, except the 60-day rollover requirement, are met with respect
to contribution, Amount D will be considered a valid rollover contribution within
the meaning of section 408(d)(3) of the Code.
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No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto.

This ruling assumes that IRA X meets the requirements of Code section 408(a)
at all times relevant to this transaction.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

If you have any questions about this ruling, please contact

****************************************S E.T. EP. RA.T2

Sincerely yours,

(xgned) JOTCR B FIOTW

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:

Deleted copy of this ruling
Notice of Intention to Disclose




