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Dear -------------: 
 
 We have considered your application for recognition of exemption from federal income tax 
under section 501(a) of the Internal Revenue Code as an organization described in section 
501(c)(3) of the Code.  Based on the information submitted, we have concluded that you do not 
qualify for exemption under that section.  The basis for our conclusion is set forth below. 
 
      You are a nonprofit corporation incorporated in *** on ***.   Your Articles of Incorporation state 
that you are organized for religious and educational purposes.  Your Bylaws provide that you are 
organized to support the retirement plans and programs of a state convention of churches. Your 
Bylaws state that you and the religious body are “separate and distinct entities.” 
 
       Your application for exemption states that your purpose will be to adopt, establish, maintain, 
and administer one or more employee benefit plans, including a 403(b) retirement plan and 
potentially a medical insurance program, for exempt organizations affiliated with a convention of 
churches in your state.  Your application states that your organization currently has a three 
member Board of Directors, all of whom were appointed by the Treasurer of the state convention of 
churches.   
 
       Your application for exemption states that, at the present time, your organization “is in its 
organizational stages and has not been activated, nor begun doing business.” 
 
       Your letter of May 26, 2003, states that differing opinions on theological, political, and 
governance issues have arisen in the relationships between your state’s religious convention’s 
members and the larger religious convention’s members, such that you may need to be prepared 
to continue necessary employee benefits to the members of your own state convention who may, 
in the future, be compelled by their religious beliefs to withdraw from the existing larger church 
convention with its long-established system of employee benefits now serving your members.  
Wanting to avoid a religious schism, you note that you “sincerely hope that (this) applicant 
organization will never be activated.”  Your letter explains: “Given the importance of (this) 
corporation dealing with the retirement plan assets of potentially thousands of employees  it was 

T A X  E X E M P T  A N D  
G O V E R N M E N T  E N T I T I E S 

D I V I S I O N  



 
- 2 - 

 
 
 
deemed prudent to ensure that all legal requirements are met before assets are transferred and 
the corporation begins doing business.  As a result, the organization respectfully requests a 
favorable determination from the Internal Revenue Service of the organization’s tax-exempt status 
before the corporation begins doing business.”    Your letter, in Appendix 1, lists the nine members 
of a task force to assess the need for activating this applicant. 
 
 
 
        Your letter of May 26, 2003 states that you have no employees, no offices, and no assets. 
Your Form 1023, Part IV, Financial Data, is submitted with proposed amounts that would be 
“(Assuming Activation of the Corporation).” 
 
        Your application for exemption also states that you intend to be a publicly supporting 
organization under section 509(a)(3) because if and when you are activated, your Bylaws will be 
amended to provide that two-thirds of your governing body will be appointed by the supported 
convention of churches in your state.   However, your Bylaws, as of now, before activation, reflect 
merely that your trustees must be members of churches in the supported convention of churches in 
your state. 
 
       Section 501(c)(3) of the Code provides, in pertinent part, for the exemption from federal 
income tax of nonprofit organizations organized and operated exclusively for religious and/or 
charitable purposes, provided that no part of the organization's net earnings inures to the benefit of 
any private shareholder or individual. 
 
      Section 1.501(c)(3)-1(c)(1) of the Income Tax Regulations provides that an organization will be 
regarded as "operated exclusively” for one or more exempt purposes only if it engages primarily in 
activities which accomplish one or more of such exempt purposes specified in section 501(c)(3) of 
the Code.  
 
       Section 509(a)(3) of the Code provides, in part, that the term "private foundation" does not 
include an organization which is organized, and at all times thereafter is operated, exclusively for 
the benefit of, to perform the functions of, or to carry out the purposes of one or more specified 
exempt organizations described in sections 509(a)(1) and 509(a)(2) of the Code; and is operated, 
supervised, or controlled by or in connection with one or more organizations described in sections 
509(a)(1) and 509(a)(2). 
 
       Section 1.509(a)-4(e)(1) of the regulations provides that a supporting organization will be 
regarded as "operated exclusively” to support one or more specified publicly supported 
organizations only if it engages solely in activities which support or benefit the specified publicly 
supported organizations.   Such activities may include making payments to or for the use of, or 
providing services or facilities for, individual members of the charitable class benefited by the 
specified publicly supported organization. 
 
        In general, an organization that applies for recognition of exemption has the burden or proving 
that it clearly meets all the requirements of the particular section of the Code under which it has 
applied.  See Kenner v. Commissioner, 318 F2d  632 (7th Cir. 1963), and  Cleveland Chiropractic 
College v. Commissioner,  312  F2d  203, 206 (8th Cir. 1963). 
 
       Revenue  Procedure  90-27, 1990-1 C.B. 514, states, in section 5.02,  that: exempt status will 
be recognized in advance of operations if proposed operations can be described in sufficient detail 
to permit a conclusion that the organization will clearly meet the particular requirements of the 
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section under which exemption is claimed.   A mere restatement of purposes or a statement that 
proposed activities will be in furtherance of such purposes will not satisfy this requirement.   The 
organization must fully describe the activities in which it expects to engage, including the 
standards, criteria, procedures or other means adopted or planned for carrying out the activities, 
the anticipated sources of receipts, and the nature of contemplated expenditures.  Where the 
organization cannot demonstrate to the satisfaction of the Service that its proposed activities will 
be exempt, a record of actual operations may be required before a ruling or determination letter will 
be issued.   In those cases where an organization is unable to describe fully its purposes and 
activities, a refusal to issue a ruling or determination letter will be considered an initial adverse 
determination from which administrative appeal or protest rights will be afforded.”  
 
       Revenue Procedure 2004-4, 2004-1 I.R.B. 125, 136, provides that, in section 8.01, the Service 
may decline to issue a letter ruling or a determination letter whenever warranted by the facts or 
circumstances of a particular case, and that, in section 8.02, that a determination letter will not be 
issued on alternative plans of proposed transactions or on hypothetical situations 
 
      The information you have submitted with your application for exemption fails to establish that 
you are,  or will be, “operated exclusively” for exempt purposes within the meaning of section 
501(c)(3) of the Code because we are not able to make a determination as to when you will,           
if ever, meet the operational test as required by section 1.501(c)(3)-1(c)(1) of the regulations, cited 
above.  Since no exempt activity will be started until you are activated, you will not become 
operational and you will not perform exempt activities until the time when, and if, a possible 
religious schism or split might occur between you and a national convention of churches.  The time 
frame for you to become operational is extremely indeterminate, and cannot be ascertained at this 
time. Thus, we cannot, at this time, determine that you will clearly meet all the operational 
requirements under section 501(c)(3), as required by Revenue Procedure 90-27, cited above. 
 
      For the above reasons, we conclude that you do not qualify for recognition of exemption under 
section 501)(3) of the Code because you have failed to establish that you are, or will be, “operated 
exclusively” for exempt purposes. 
 
 Accordingly, you do not qualify for exemption as an organization described in section 
501(c)(3) of the Code and you must file federal income tax returns. 
 
 Contributions to you are not deductible under section 170 of the Code. 
 
        Further, the operational test under section 509(a)(3) of the Code can only be met if an 
organization actually engages solely in activities supporting or benefiting the section 509(a)(1) or 
(2) organizations for which it is organized to benefit or support.  Because you are not currently 
operational, and you can not specify or provide evidence of when you expect to become 
operational, you do not meet this operational requirement.  Thus, you would be deemed to be a 
private foundation, rather than an organization described in section 509(a)(3), if you were to be 
recognized as exempt under section 501(c)(3) at this time. 
 
 You have the right to protest this ruling if you believe it is incorrect.  To protest, you should 
submit a statement of your views to this office, with a full explanation of your reasoning.             
This statement, signed by one of your officers, must be submitted within 30 days from the date of 
this letter.  You also have a right to a conference in this office after your statement is submitted.  
You must request the conference, if you want one, when you file your protest statement.                
If you are to be represented by someone who is not one of your officers, that person will need to 
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file a proper power of attorney and otherwise qualify under our Conference and Practices 
Requirements. 
 
 If you do not protest this ruling in a timely manner, it will be considered by the Internal 
Revenue Service as a failure to exhaust available administrative remedies.  Section 7428(b)(2) of 
the Code provides, in part, that a declaratory judgement or decree under this section shall not be 
issued in any proceeding unless the Tax Court, the United States Court of Federal Claims, or the 
District Court of the United States for the District of Columbia determines that the organization 
involved has exhausted administrative remedies available to it within the Internal Revenue Service. 
 
 If we do not hear from you within 30 days, this ruling will become final and a copy will be 
forwarded to the Ohio Tax Exempt and Government Entities (TE/GE) office.  Thereafter, any 
questions about your federal income tax status should be directed to that office, either by calling   
1-877-829-5500 (a toll free number) or sending correspondence to: Internal Revenue Service, 
TE/GE Customer Service, P.O. Box 2508, Cincinnati, OH 45201. The appropriate State Officials 
will be notified of this action in accordance with section 6104(c) of the Code. 
 
     When sending letters to us with respect to this case,  you will expedite their receipt by using the 
following address: 
 
                  Internal Revenue Service 
                  TE/GE  SE:T:EO:RA:T:2 
                  ------------------------------------------ 
                  1111 Constitution Avenue NW 
                  Washington DC 200224 
 
 If you have any questions, please contact the person whose name and telephone number are 
shown in the heading of this letter. 
 
    Sincerely, 
 
 
 
    Lois G. Lerner 
    Director,  Exempt Organizations 
      Rulings and Agreements 


