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Taxpayer  =  -------------------------------------- 
 
a   =  ----- 
 
b   =  --------- 
 
c   =  ---------- 
 
Charitable Trust =  -------------------------------------------- 
 
Hospital  =  ------------------------------------------- 
 
 
Dear  -----------: 
 
 This is in reply to a letter dated June 15, 2004, requesting a ruling on behalf of 
Taxpayer.  You have requested a ruling that for purposes of section 856(a)(6) and 
(h)(1)(a) of the Internal Revenue Code, stock of the Taxpayer held by a Charitable Trust 
is not treated as stock held by an individual under section 542(a)(2) and is not treated 
as constructively owned by another person under section 544(a)(1).   
 
Facts: 
 
 Taxpayer, through wholly-owned limited liability companies, owns and operates 
shopping centers.  Currently, all of the outstanding shares of stock of the Taxpayer are 
owned by the Charitable Trust.  Taxpayer intends to sell stock to new investors and 
qualify and operate as a real estate investment trust (REIT) under section 856.   
 

Taxpayer intends to offer shares of stock for sale to at least a new investors 
pursuant to a private placement.  The shares offered will be b senior cumulative 
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preferred stock and each share will have a face value of c.  The b cash dividend will be 
paid bi-annually to the investors.   
 
 The Charitable Trust is an entity that is recognized by the Internal Revenue 
Service as exempt from federal income tax under section 501(c)(3).  Taxpayer 
represents that the Charitable Trust is not an organization described in section 401(a), 
501(c)(17), or 509(a); or a portion of a taxable trust that has been permanently set aside 
or used exclusively for charitable purposes described in section 642(c).  The Charitable 
Trust conducts research activities in conjunction with Hospital.  The Charitable Trust 
instrument provides that no part of the income or principal of the trust estate shall inure 
to the benefit of any private shareholder or individual.   
 
Law and Analysis: 
 
 Section 856(a)(6) provides that a corporation may qualify to be taxed as a REIT 
only if it is not closely held.  Section 856(h)(1)(A) provides that a corporation is closely 
held if it meets the stock ownership requirement of section 542(a)(2).  A corporation 
meets the stock ownership requirement of section 542(a)(2) if, at any time in the last 
half of the taxable year, more than 50 percent in value of the corporation’s outstanding 
stock is owned, directly or indirectly, by or for not more than five individuals.  For 
purposes of section 542(a)(2), an organization described in section 401(a), 501(c)(17), 
or 509(a), or a portion of a trust permanently set aside or to be used exclusively for 
purposes described in section 642(c) or a corresponding provision of a prior income tax 
law shall be considered an individual.   
 
 Section 401(a) describes, generally, qualified pension, profit sharing and stock 
bonus plans that are trusts created or organized in the United States by an employer for 
the exclusive benefit of its employees. 
 
 Section 501(c)(17) describes, generally, the qualifications needed by trusts 
formed as part of a plan to provide payment of supplemental unemployment 
compensation benefits to be eligible for tax-exempt status.    
 
 Section 509(a) defines the term “private foundation” as a domestic or foreign 
organization described in section 501(c)(3) other than the organizations described in 
sections 509(a)(1), (2), (3), or (4).  Section 501(c)(3), in part, exempts from federal 
income tax, generally, organizations organized and operated exclusively for one of 
various enumerated charitable or public purposes, no part of the net earnings of which 
inures to the benefit of any private individual.     
 
 Section 642(c) allows, generally, in the case of an estate or trust which is not 
exempt from tax, a deduction for amounts paid for a purpose specified in section 170(c) 
(generally payments made to a governmental entity exclusively for public purposes or 
payments made to an organization described in section 501(c)(3) to be used for its 
exempt purpose).   
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 Under section 544(a)(1), stock owned, directly or indirectly, by or for a 
corporation, partnership, estate, or trust shall be considered as being owned 
proportionately by its shareholders, partners, or beneficiaries for purposes of section 
542(a)(2).   
 
 Rev. Rul. 58-556, 1958-2 C.B. 355, provides than an incorporated non-profit 
foundation, that has no capital stock but has issued certificates of membership to its 
directors who hold no beneficial interest in the property of the corporation, does not 
meet the stock ownership requirement of a personal holding company prescribed by 
section 542(a)(2).  The revenue ruling provides that the member’s interests were not 
beneficial because they were not legally entitled to receive any profits or distributions 
from the foundation.  In the absence of such a beneficial interest, it was concluded that 
there is no stock ownership as contemplated in section 542.   
 
 Taxpayer has represented that the Charitable Trust is an organization described 
in section 501(c)(3) and is not an organization described in sections 401(a), 501(c)(17), 
and 509(a).  Taxpayer further represented that the Charitable Trust is not a portion of a 
taxable trust that has been permanently set aside or used exclusively for charitable 
purposes described in section 642(c).  Accordingly, the Charitable Trust will not be 
treated as an individual for purposes of section 542(a)(2).   
 

In addition, because the Charitable Trust instrument does not identify any 
particular beneficiary, no person is legally entitled to receive any profits or distributions 
from the Charitable Trust.  Thus, no person holds a beneficial ownership interest in the 
Charitable Trust as contemplated in section 542.  Therefore, the stock owned by the 
Charitable Trust will not be treated as constructively owned by another person under     
section 544(a)(1).   
 
 Accordingly, based solely on the facts and representations submitted, we 
conclude that for purposes of sections 856(a)(6) and (h)(1)(A), stock of the Taxpayer 
held by the Charitable Trust will not be treated as stock held by an individual under 
section 542(a)(2) and the stock will not be treated as constructively owned by another 
person under section 544(a)(1). 
 
 Except as specifically ruled upon above, no opinion is expressed concerning any 
federal income tax consequences relating to the facts herein under any other provision 
of the Code.  Specifically, we do not rule whether Taxpayer will otherwise qualify as a 
REIT under part II of subchapter M of Chapter 1 of the Code.  Also, no opinion is 
expressed concerning whether the Charitable Trust qualifies as a tax-exempt 
organization under section 501(c)(3). 
 
 



 
PLR-132654-04 
 

4 

 This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Taxpayer should attach 
a copy of this ruling to each tax return to which it applies.  Section 6110(k)(3) of the 
Code provides that this ruling may not be used or cited as precedent.   
 
 
 
       Sincerely, 
 
 
       Elizabeth A. Handler 
       Elizabeth A. Handler 
       Chief, Branch 1 
       Office of Associate Chief Counsel 
       (Financial Institutions and Products) 
 
Enclosures: 
 Copy of this letter 
 Copy for § 6110 purposes 


