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Dear 

This letter is in response to a request for a letter ruling dated June 16,2004, as 
supplemented by additional information dated September 22,2004, in which you 
have applied for a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section 
408(d)(3) of the Internal Revenue Code ("Code"). 

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in 
support of the ruling requested: 

The Taxpayer is 82 years of age and maintained IRA B with Custodian A. The Taxpayer 
had a thirty month certificate of deposit ("CD") in IRA B which matured on July 9,2003. 
The Taxpayer wanted to change investments. On August 4,2003, the Taxpayer 
transferred Amount D to Account C, a non-IRA money market account also sponsored by 
Custodian A. At the time of the transfer, the Taxpayer was not aware that the funds were 



being distributed f i o m m R A  and was not advised of the 60-day rollover requirement 
by Custodian A. To date, these funds have remained in the non-IRA account sponsored 
by Custodian A. 

Based on the above facts and representations, you request that the Internal Revenue 
Service waive the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 
D because the failure to waive such requirement would be against equity or good 
conscience. 

Code section 408(d)(l) provides that, except as otherwise provided in section 408(d), any 
amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income by the payee 
or distributee, as the case may be, in the manner provided under section 72. 

Code section 408(d)(3) defines, and provides the rules applicable to IRA rollovers. 

Code section 408(d)(3)(A) provides that section 408(d)(l) does not apply to any 
amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the IRA is 
maintained if - 

(i) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 6oth day 
after the day on which the individual receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of 
such individual not later than the 6 0 ~  day after the date on which the 
payment or distribution is received, except that the maximum amount which 
may be paid into such plan may not exceed the portion of the amount received 
which is includible in gross income (determined without regard to section 
408(d)(3)). 

Code section 408(d)(3)(B) provides that section 408(d)(3) does not apply to any amount 
described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual fiom an IRA if at any time 
during the I-year period ending on the day of such receipt such individual received any 
other amount described in section 408(d)(3)(A)(I) from an IRA which was not includible 
in gross income because of the application of section 408(d)(3). 

Code section 408(d)(3)@) provides a similar 60-day rollover period for partial rollovers. 
Code section 408(d)(3)(1) provides that the Secretary may waive the 60-day requirement 

, under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) where the failure to waive such 
requirement would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or 
other events beyond the reasonable control of the individual subject to such requirement. 
Only distributions that occurred after December 31,2001, are eligible for the waiver 



under section 408(d)(3)(1). 

Rev. Proc. 2003-16,2003-4 I.R.B. 359, provides that in determining whether to grant a 
waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to Code section 408(d)(3)(1), the 
Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors committed 
by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, disability, 
hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error, 
(3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check, 
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution occurred. 

Upon the maturity of your CD investment, you wanted to change investments and 
transferred Amount D to a non-IRA money market account where it remains. At the time 
of the transfer, you were unaware that the funds were invested in IRA B and was not 
advised of the 60-day rollover requirement by Custodian A. Therefore, pursuant to Code 
section 408(d)(3)(1), the Service hereby waives the 60-day rollover requirement with 
respect to the distribution of Amount D. You are granted a period of 60 days from the 
issuance of this ruling letter to transfer Amount D to an IRA. Provided all other 
requirements of section 408(d)(3), except the 60-day requirement, are met with respect to 
such contributions, this amount will be considered rollover contributions within the 
meaning of section 408(d)(3). 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein under 
the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be 
applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Code section 61 10(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent. 

If ou wish to inquire about this ruling, please contact Y at -. 

Sincerely yours, 

(simed) Cafttnn A. M~;,,~ 
Manager 
Employee Plans Technical Group 1 
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Deleted Copy of this Letter 
Notice of Intention to Disclose, Notice 437 


