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Taxpayer A - .................... - 

IRA X - .................... - 

Company C - .................... - 

Amount D - .................... - 

Amount E - .................... - 

Account H - .................... - 

Bank B - .................... - 
Dear ..................... 

This is in response to your letter dated September 15,2004, as supplemented by 
correspondence dated October 21, 2004, and October 27, 2004, submitted on 
your behalf by your authorized representative, in which you request a waiver of 
the 60 day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal 
Revenue Code (the Code"). 

The following facts and representations have been submitted under penalties of 
perjury in support of your request. 

Taxpayer A who is 67 years old maintained an individual retirement arrangement, 
IRA X, with Company C. On July 23,2002, Taxpayer A withdrew Amount D from 
IRA X, an amount he asserts that he intended to roll over to an IRA at Bank B. 
Documentation submitted by Taxpayer A indicates that on August 7,2002, 
Amount D (including other funds) was used to purchase a certificate of deposit, 
Account H, at Bank B. Taxpayer A asserts that he thought Amount D had been 



rolled over to an IRA by Bank B and did not learn that Amount D had not been 
rolled over to an IRA until he received notification from the Internal Revenue 
Service in June 2004 indicating that he had failed to include Amount D in his 
gross income for the 2002 tax year. Taxpayer A further states that he relied on 
Bank B to invest Amount D in a manner that would not cause tax consequences 
and assumed that Bank B understood his intent to roll over Amount D to an IRA. 
Taxpayer A further states that he did not report the distribution in his gross 
income for tax year 2002 because he assumed that Amount D had been rolled 
over. Taxpayer A asserts that Amount D continues to be invested in Account H 
and that he has not withdrawn or otherwise used Amount D since it has been 
invested in Account H. 

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the Service 
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 
D from IRA X. 

Section 408(d)(l) of the Code provides that, except as otherwise provided in 
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in 
gross income by the payee or distributee, as the case may be in the manner 
provided under section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. 

Section 408(d)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) of the Code does 
not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for 
whose benefit the IRA is maintained if- 

(i) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 6oth 
day after the day on which the individual received the payment or 
distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of 
such individual not later than the 6oth day after the date on which the 
payment or distribution is received, except that the maximum amount 
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the 
amount received which is includible in gross income (determined without 
regard to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply 
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from 
an IRA if at the time during the I-year period ending in the day of such receipt 
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) 



from an IRA which was not included in gross income because of the 
of section 408(d)(3). 

7022 

application 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for 
partial rollovers. 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60- 
day requirement under section 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where 
the failure to waive such requirement would be against equity and good 
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable 
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur 
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of 
the Code. 

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R. B. 359, provides that in determining whether to 
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1), 
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1) 
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due 
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a 
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in 
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time 
elapsed since the distribution occurred. 

The information submitted in this case indicates that Taxpayer A received a 
distribution from IRA X on July 23, 2002. Documentation submitted with this 
request indicates that on August 7, 2002, Taxpayer A purchased a certificate of 
deposit with Amount D at Bank B. Taxpayer A asserts that he relied on Bank B 
to invest Amount D in a tax-deferred account and assumed that Bank B 
understood his intent to make a tax-free rollover of Amount D to an IRA. 
Taxpayer A further asserts that he assumed that Bank B had rolled Amount D 
over to an IRA and was unaware that Amount D was not invested in an IRA until 
he received notification from the Service in June 2004 indicating that he had 
failed to include Amount D in his gross income for tax year 2002. Taxpayer A 
asserts that he has not withdrawn or otherwise used Amount D since it has been 
invested in Account H. Taxpayer A filed his request for a waiver of the 60-day 
rollover period shortly after discovering that Amount D had not been rolled over 
to an IRA within 60 days. 

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby 
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 
D from IRA X. Taxpayer is granted a period of 60 days from the date of this 
ruling to contribute Amount D to an IRA. Provided all other requirements of 
section 408(d)(3) of the Code, except the 60-day requirement, are met with 
respect to such contribution, Amount D will be considered rollover contribution 
within the meaning of section 408(d)(3) of the Code. 



Documentation submitted with this request for a waiver of the 60-day rollover 
period indicates that Taxpayer A combined other funds with Amount D when he 
purchased the certificate of deposit at Bank B on August 7, 2002. This ruling 
only extends to the Amount D, the amount distributed from IRA X on July 23, 
2002. 

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be 
distributed to Taxpayer A by section 401 (a)(9) of the Code. 

This ruling assumes that IRA X satisfies the qualification requirements of Code 
section 408 at all times relevant to this transaction. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described 
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations, 
which may be applicable thereto. 

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 61 10(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

A copy of this ruling is being sent to your authorized representative in 
accordance with a power of attorney on file in this office. 

If you have any questions concerning this ruling, please contact 
................................. SE:T:EP:RA:T2. 

Sincerely yours, 
r..u-..armmma.IrllSIICrJ: 

Joyce E. Floyd, Manager 
Employee Plans Technical Group 2 

Enclosures: 
Deleted copy of letter ruling 
Notice 437 


