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Dear --------------: 
 
 This letter responds to your letter dated July 30, 2004, and subsequent 
correspondence, submitted by you as trustee of Trust 1 and Trust 2 (collectively, the 
Trusts) and executor of the Estate, requesting rulings under §§ 642 and 691 of the 
Internal Revenue Code. 
 
 The information submitted states that X, who died on D1, was the grantor during 
life of Trust 1 and Trust 2.  X’s will provides that X’s assets subject to probate shall be 
added to Trust 2 and distributed according to its terms.  X was the owner of assets 
including Series E and EE United States savings bonds (the Bonds) and individual 
retirement accounts (the IRAs).  The beneficiary of each of the IRAs is either Trust 1 or 
Trust 2.  The Trusts each provide that the trustee may make distributions in cash or in 
kind, without being required to make pro rata distributions. 
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 The Trusts each provide that the residue remaining after the payment of taxes, 
expenses, and certain pecuniary and specific bequests shall pass to certain named 
charitable organizations represented as being organizations described in § 170(c) (the 
Charities).  The trustee proposes to fund these residuary bequests with the Bonds and 
the IRAs.  The Bonds will be surrendered by Trust 2 and the proceeds distributed to the 
Charities.  Some of the IRAs will be surrendered and the proceeds distributed to the 
Charities.  Other IRAs will be assigned to the Charities in satisfaction of their residuary 
shares of the Trusts.   
 

Section 691(a)(1) of the Code provides that the amount of all items of gross 
income in respect of a decedent (IRD) which are not properly includible in respect of the 
taxable period in which falls the date of the decedent=s death or a prior period 
(including the amount of all items of gross income in respect of a prior decedent, if the 
right to receive such amount was acquired by reason of the death of the prior decedent 
or by bequest, devise, or inheritance from the prior decedent) shall be included in the 
gross income, for the taxable year when received, of: (A) the estate of the decedent, if 
the right to receive the amount is acquired by the decedent=s estate from the decedent; 
(B) the person who, by reason of the death of the decedent, acquires the right to receive 
the amount, if the right to receive the amount is not acquired by the decedent=s estate 
from the decedent; or (C) the person who acquires from the decedent the right to 
receive the amount by bequest, devise, or inheritance, if the amount is received after a 
distribution by the decedent=s estate of such right. 
 

Section 691(a)(2) provides that if a right, described in § 691(a)(1), to receive an 
amount is transferred by the estate of the decedent or a person who received such right 
by reason of the death of the decedent or by bequest, devise, or inheritance from the 
decedent, there shall be included in the gross income of the estate or such person, as 
the case may be, for the taxable period in which the transfer occurs, the fair market 
value of such right at the time of such transfer plus the amount by which any 
consideration for the transfer exceeds such fair market value.  For purposes of this 
paragraph, the term “transfer” includes sale, exchange, or other disposition, or the 
satisfaction of an installment obligation at other than face value, but does not include 
transmission at death to the estate of the decedent or a transfer to a person pursuant to 
the right of such person to receive such amount by reason of the death of the decedent 
or by bequest, devise, or inheritance from the decedent. 

 
Section 1.691(a)-4(b) of the Income Tax Regulations provides that if the estate of 

a decedent or any person transmits the right to IRD to another who would be required 
by § 691(a)(1) to include such income when received in his gross income, only the 
transferee will include such income when received in his gross income.  In this situation, 
a transfer within the meaning of § 691(a)(2) has not occurred. 

 
Section 1.691(a)-4(b)(2) provides that if a right to IRD is transferred by an estate 

to a specific or residuary legatee, only the specific or residuary legatee must include 
such income in gross income when received. 
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 Section 642(c)(1) provides that in the case of an estate or trust (other than a trust 
meeting the specifications of subpart B of part I of subchapter J of chapter 1), there 
shall be allowed as a deduction in computing its taxable income (in lieu of the deduction 
allowed by § 170(a), relating to deduction for charitable, etc., contributions and gifts) 
any amount of the gross income, without limitation, which pursuant to the terms of the 
governing instrument is, during the taxable year, paid for a purpose specified in ' 170(c) 
(determined without regard to § 170(c)(2)(A)). 
 
 Rev. Rul. 64-104, 1964-1 C.B. 223, holds that the unreported increment in value 
reflected in the redemption value of Series E bonds as of the date of decedent’s death 
constitutes IRD under § 691(a). 
 

Rev. Rul. 92-47, 1992-1 C.B. 198, holds that a distribution to the beneficiary of a 
decedent=s IRA that equals the amount of the balance in the IRA at the decedent=s 
death, less any nondeductible contributions, is IRD under ' 691(a)(1) that is includable 
in the gross income of the beneficiary for the taxable year the distribution is received.  
 
 Based solely on the facts and representations submitted we conclude that with 
regard to the value of the IRAs (less any nondeductible contributions by X) and the 
unreported increment of the Bonds surrendered by the Trusts and distributed to the 
Charities, the Trusts will be entitled to a deduction under § 642(c)(1) for an amount 
equal to the amount of IRD included in the Trusts’ gross income.  We further conclude 
with regard to the IRAs assigned to the charities that such assignment will not be a 
transfer within the meaning of § 691(a)(2).  Only the Charities will include the amounts 
of IRD in the IRAs in their gross income when distributions from the IRAs are received 
by the Charities. 
 

Except as specifically set forth above, no opinion is expressed concerning the 
federal tax consequences of the facts described above under any other provision of the 
Code. 
 
 This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 

Sincerely, 
 
J. THOMAS HINES 
Chief, Branch 2 

          Office of the Associate Chief Counsel 
(Passthroughs & Special Industries) 

 
Enclosures:  2 
 Copy of this letter  
 Copy for § 6110 purposes 


