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LEGEND 
 
Taxpayer =  ----------------------------------- 
------------------------------------------------------ 
 
Dear  -----------------: 
 
 This is in reply to your letter dated September 8, 2004, in which you requested 
rulings on behalf of Taxpayer concerning the Federal income tax treatment of long-term 
disability benefits paid through a long-term disability insurance program (the Plan). 
 
 The Taxpayer currently provides long-term disability coverage to its eligible 
employees by purchasing a group policy from a third party carrier.  The Taxpayer pays 
the entire premium for the coverage on behalf of the employees, and does not include 
the cost of the coverage in the employee’s gross income. 
 
 The Taxpayer intends to amend the Plan to provide that each employee must 
decide for each plan year whether to have the Taxpayer continue to pay the long-term 
disability insurance premiums charged by the third-party carrier, or to pay the insurance 
premium with after-tax dollars.  Each employee will make the election in writing prior to 
the beginning of each plan year to either have the Taxpayer continue to pay for the 
long-term disability coverage or to have the premium included in his or her gross 
income.  You represent that the amount included in the employee’s gross income will be 
the premium that the insurance carrier bills for that employee’s coverage in that plan 
year.  You further represent that the plan year will begin on the anniversary date of the 
insurance policy purchased under the Plan and end on the day before the following 
anniversary date of the insurance policy.  The election will be irrevocable for the plan 
year once the plan year begins.  Employees will be able to make a new premium 
payment election for the following plan year prior to the beginning of the next plan year.  
If no election is made by a particular employee, the Taxpayer will pay the premiums for 
such employee, and such premiums will not be included in the employee’s gross 
income. 
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 Section 104(a)(3) of the Internal Revenue Code (the Code) states that except in 
the case of amounts attributable to (and not in excess of) deductions allowed under 
section 213 for any prior taxable year, gross income does not include amounts received 
through accident or health insurance (or through an arrangement having the effect of 
accident or health insurance) for personal injuries or sickness (other than amounts 
received by an employee, to the extent such amounts are attributable to contributions 
by the employer which were not includible in the gross income of the employee, or are 
paid by the employer). 
 
 Section 1.104-1(d) of the Income Tax Regulations states that if an individual 
purchases a policy of accident or health insurance out of his own funds, amounts 
received thereunder for personal injuries or sickness are excludable from his gross 
income under section 104(a)(3).  Conversely, if an employer is either the sole 
contributor to such a fund, or is the sole purchaser of a policy of accident or health 
insurance for his employees (on either a group or individual basis), the exclusion 
provided under section 104(a)(3) does not apply to any amounts received by his 
employees through such fund or insurance.   
 
 In Rev. Rul. 2004-55, 2004-2 I.R.B. 1, an employer provides long-term disability 
benefits through a group insurance policy with a third party insurance carrier.  The 
employer pays the entire premium for the coverage and does not include the cost of the 
coverage in the employee’s gross income.  The employer amends the plan to provide 
that each employee may either continue to have the premiums paid by the employer on 
a pre-tax basis, or irrevocably elect to have the employer pay for the long-term disability 
coverage on an after-tax basis.  The employee’s election must apply to the entire cost of 
the coverage, and the employer must include the appropriate proportion of the group 
premium in the employee’s income for that year.  The ruling concludes that the long-
term disability benefits received by an employee who elects to have the employer pay 
for coverage on an after-tax basis are excludable under section 104(a)(3), and the 
benefits received by an employee whose coverage is paid on a pre-tax basis are 
includible in gross income under section 105(a). 
 
 With respect to each employee, the amended Plan is financed either solely by 
the Taxpayer or solely by the employee.  At no time is the coverage under the amended 
plan financed by both Taxpayer and employee contributions.  Accordingly, the amended 
Plan is not a contributory plan within the meaning of section 1.105-1(c)(1) of the 
regulations. 
 
 Based on the information submitted and representations made, we conclude that 
the long-term disability benefits paid to an employee who has elected to have the 
premiums included in gross income for the plan year are excludable from the 
employee’s gross income under section 104(a)(3) of the Internal Revenue Code. 
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 This ruling is directed only to the Taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Harry Beker, Chief 
      Health and Welfare Branch 
      Office of Division Counsel/ 
      Associate Chief Counsel 
      (Tax Exempt & Government Entities) 
 
 
 


