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Dear ------------------: 
 
We received your letter requesting rulings concerning the treatment of Taxpayer’s 
commission expenses under § 173 of the Internal Revenue Code.  This letter responds 
to your request.  
 
The information submitted and the representations made are summarized as follows:  
Taxpayer is the publisher of various magazines.  Taxpayer sells monthly subscriptions 
to its magazines that typically run for a period of 12 months.  The subscriptions are sold 
through third-party sales agents that are paid a commission for each subscription sold.  
The subscription proceeds are collected by the sales agents prior to the start of the 
subscription term.  The sales agents retain an agreed-upon portion of the proceeds as 
compensation for their services and remit the remaining amount to Taxpayer.  Taxpayer 
processes both new and renewal subscriptions upon receipt of payment and supporting 
documentation from the sales agents.  Taxpayer does not significantly vary the number 
of sales agents that it maintains agreements with from year to year.   
 
For both financial statement and federal income tax purposes, Taxpayer capitalizes the 
amount of commissions relating to the sale of each new and renewal magazine 
subscription and amortizes the commissions on a monthly basis over the term of the 
subscription period.   
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Section 173(a) provides that notwithstanding § 263, all expenditures (other than 
expenditures for the purchase of land or depreciable property or for the acquisition of 
circulation through the purchase of any part of the business of another publisher of a 
newspaper, magazine, or other periodical) to establish, maintain, or increase the 
circulation of a newspaper, magazine, or other periodical shall be allowed as a 
deduction; except that the deduction shall not be allowed with respect to the portion of 
such expenditures as, under regulations prescribed by the Secretary, is chargeable to 
capital account if the taxpayer elects, in accordance with such regulations, to treat such 
portion as so chargeable.  Such election, if made, must be for the total amount of such 
portion of the expenditures which is so chargeable to capital account, and shall be 
binding for all subsequent taxable years unless, upon application by the taxpayer, the 
Secretary permits a revocation of such election subject to such conditions as he deems 
necessary. 
 

Section 1.173-1(a) states that § 173 provides for the deduction from gross income of all 
expenditures to establish, maintain, or increase the circulation of a newspaper, 
magazine, or other periodical, subject to the following limitations:  

 
 (1) No deduction shall be allowed for expenditures for the purchase of land or 
depreciable property or for the acquisition of circulation through the purchase of any 
part of the business of another publisher of a newspaper, magazine, or other periodical; 
 
 (2) The deduction shall be allowed only to the publisher making the circulation 
expenditures; and 
 
 (3) The deduction shall be allowed only for the taxable year in which such 
expenditures are paid or incurred. 
 
Subject to the provisions of § 1.173-1(c), the deduction permitted under § 173 and  
§ 1.173-1(a), shall be allowed without regard to the method of accounting used by the 
taxpayer and notwithstanding the provisions of § 263 and the regulations thereunder, 
relating to capital expenditures. 
 
Section 1.173-1(c)(1) provides that a taxpayer entitled to the deduction for circulation 
expenditures provided in § 173 and § 1.173-1(a) may, in lieu of taking such deduction, 
elect to capitalize the portion of such circulation expenditures which is properly 
chargeable to capital account.  As a general rule, expenditures normally made from 
year to year in an effort to maintain circulation are not properly chargeable to capital 
account; conversely, expenditures made in an effort to establish or to increase 
circulation are properly chargeable to capital account.  For example, if a newspaper 
normally employs five persons to obtain renewals of subscriptions by telephone, the 
expenditures in connection therewith would not be properly chargeable to capital 
account.  However, if such newspaper, in a special effort to increase its circulation, hires 
for a limited period 20 additional employees to obtain new subscriptions by means of 
telephone calls to the general public, the expenditures in connection therewith would be 
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properly chargeable to capital account.  If an election is made by a taxpayer to treat any 
portion of the taxpayer’s circulation expenditures as chargeable to capital account, the 
election must apply to all such expenditures which are properly so chargeable.  In such 
case, no deduction shall be allowed under § 173 for any such expenditures.  In 
particular cases, the extent to which any deductions attributable to the amortization of 
capital expenditures are allowed may be determined under §§ 162, 263, and 461. 
 
Section 1.173-1(c)(2) provides that a taxpayer may make the election referred to in  
§ 1.173-1(c) by attaching a statement to the taxpayer’s return for the first taxable year to 
which the election is applicable.  Once an election is made, the taxpayer must continue 
in subsequent taxable years to charge to capital account all circulation expenditures 
properly so chargeable, unless the Commissioner, on application made to the 
Commissioner in writing by the taxpayer, permits a revocation of such election for any 
subsequent taxable year or years.  Permission to revoke such election may be granted 
subject to such conditions as the Commissioner deems necessary. 
 
Based on the information submitted and the representations made, we conclude that 
Taxpayer’s commission expenses are circulation expenses.  We further conclude that 
Taxpayer may deduct its circulation expenses for the taxable year ending on x and all 
subsequent taxable years, provided that Taxpayer does not elect in a later year to 
capitalize circulation expenses that are properly chargeable to capital account. 
 
Except as expressly provided herein, we express or imply no opinion concerning the tax 
consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in this 
letter.  In particular, we express or imply no opinion whether Taxpayer’s circulation 
expenditures are properly chargeable to capital account.   
 
This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it.  Section 6110(k)(3) provides 
that it may not be used or cited as precedent. 
 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to the taxpayer. 
 
A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant. 
 
The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed  
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by an appropriate party.  While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination. 
 
 
          Sincerely, 

 
 
/s/ 
Brenda M. Stewart 
Senior Counsel, Branch 7 
(Passthroughs & Special Industries) 

 
 cc: 


