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Legend 
 
Taxpayer = ------------------------------------------------------------------------------ 
Country A = --------------------- 
Bank  = ---------------------- 
 
Dear ----------------: 
 
This letter responds to your letter dated November 12, 2004, requesting the following 
rulings: 
 
1. Taxpayer is the trustee for several foreign trusts.  Each trust is the sole 
shareholder of a foreign corporation, and that corporation makes passive investments in 
various portfolio securities in the United States and outside of the United States.  Where 
the foreign corporation makes dividend payments by depositing money into a bank 
account maintained by the Taxpayer, as trustee, and located in the United States, the 
foreign corporation is not required to issue information returns pursuant to section 6042. 
 
2. Some of the trusts loan money to the foreign corporation.  Where the foreign 
corporation makes interest payments on that loan by depositing money into a bank 
account maintained by the Taxpayer, as trustee, and located in the United States, the 
corporation is not required to issue information returns pursuant to section 6049. 
 
3. Where Taxpayer, as trustee, sends proceeds from dividend payments to a bank 
account maintained by the beneficiary, Taxpayer is not required to file information 
returns with the Service pursuant to section 6042. 
 
4. Where Taxpayer, as trustee, sends proceeds from interest payments to a bank 
account maintained by the beneficiary, Taxpayer is not required to file information 
returns with the Service pursuant to section 6049. 
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Facts 
 
Taxpayer is a Country A subsidiary of Bank, and serves as a trustee for a number of 
foreign trusts established or settled exclusively by nonresident aliens.  Each trust at 
issue owns all of the outstanding stock of a foreign corporation whose sole purpose is to 
make passive investments in other foreign corporations that include, but are not limited 
to, stocks, bonds, and mutual funds.  In addition, some of the corporations owned by the 
trusts have borrowed money from the respective trust to fund its investments.  The 
foreign corporations do not engage in a trade or business in the United States, nor do 
any of the corporations maintain an office or other fixed place of business in the United 
States. 
 
The corporations owned by the trusts receive income from its foreign investments.  The 
corporations will then make distributions to the trust, and, if applicable, make payments 
on obligations it has to the trust.  Officers or employees of Taxpayer, located in Country 
A, handle the approval and authorizations of distributions from the foreign corporation.  
 
You state that these distributions qualify as dividends that are income from sources 
without the United States, as defined by section 862(a)(2), or as interest payments that 
are income from sources without the United States, as defined by section 862(a)(1).  
The Taxpayer, as trustee, will then transfer the payments to an account maintained by 
the non-resident alien beneficiaries. 
 
Taxpayer wants to accomplish these distributions through the following process: 
 
Step 1.  The foreign corporation will issue a dividend or make interest payments to its 
shareholder, the trust, into an account maintained by Taxpayer, as trustee of the trust.  
For business reasons, Taxpayer maintains this account in the United States.   
 
Step 2.  Taxpayer, as trustee, transfers the proceeds of these payments to the 
individual beneficiary’s account, which may or may not be located in the United States.            
 
Taxpayer has requested a ruling that the distributions in Steps 1 and 2 do not trigger the 
information reporting requirements of sections 6042 and 6049 of the Code. 
 
Law 
 
Section 6042(a)(1) requires any person who makes payments of dividends aggregating 
$10 or more to any other person, or who receives payments of dividends as a nominee 
and who makes payments aggregating $10 or more during any calendar year to any 
other person with respect to the dividends so received shall file an information return 
with the Service.   
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Section 6042(b)(1)(A) defines a dividend as any distribution by a corporation that is a 
dividend as defined by section 316. 
 
Section 6042(b)(2)(A) states that, to the extent provided in regulations, the term 
“dividend” does not include any distribution or payment by a foreign corporation to a 
foreign corporation, a nonresident alien, or a partnership not engaged in a trade or 
business in the United States and composed in whole or in part of nonresident aliens. 
 
Section 6049(a) requires any person who makes payments of interest aggregating $10 
or more to any other person, or who receives payments of interest as a nominee and 
who makes payments aggregating $10 or more during any calendar year to any other 
person with respect to the interest so received shall file an information return with the 
Service.  
 
Section 6049(b)(2) provides that interest does not include any amounts paid to the 
extent provided in regulations. 
 
Section 1.6042-3(b)(1)(iv) provides that “dividends” do not include distributions or 
payments from sources outside the United States, paid outside the United States, by a 
non-U.S. payor or a non-U.S. middleman.  This regulation uses the definitions for non-
U.S. payor from section 1.6049-5(c)(5), and uses the circumstances described in 
section 1.6049-5(e) for when a payment is considered to be made outside the United 
States. 
 
Section 1.6049-5(b)(6) provides that “interest” does not include amounts from sources 
outside the United States paid outside the United States by a non-U.S. payor or a non-
U.S. middleman. 
 
Section 1.6049-5(c)(5) defines a non-U.S. payor as a payor other than a U.S. payor.  
Section 1.6049-5(c)(5)(i) through (vi) define a U.S. payor as a person described in 
section 7701(a)(30); the government of the United States or the government of any 
State or political subdivision thereof; a controlled foreign corporation within the meaning 
of section 957(a); a foreign partnership, if at any time during its tax year, one or more of 
its partners are U.S. persons who, in the aggregate hold more than 50 percent of the 
income or capital interest in the partnership, or if, at any time during its tax year, it is 
engaged in the conduct of a trade or business in the United States; a foreign person 50 
percent or more of the gross income of which, from all sources for the three-year period 
ending with the close of its taxable year preceding the collection or payment, was 
effectively connected with the conduct of trade or business within the United States; or a 
U.S. branch of a foreign bank or foreign insurance company described in section 
1.1441-1(b)(2)(iv). 
 
Section 1.6049-5(e)(1) states that an amount is considered paid outside the United 
States where the payor completes the acts necessary to effect payment outside the 
United States.  A payment is not considered to be made within the United States merely 
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by reason of the fact that it is made on a draft drawn on a United States bank account or 
by a wire or other electronic transfer from a United States account.   
 
Notwithstanding this general rule, section 1.6049-5(e)(1) provides that without regard to 
the location of the account from which the amount is drawn, an amount that is described 
in section 1.6049-5(e)(1)(i) or (ii) and paid by transfer to an account maintained by the 
payee in the United Sates or by mail to a United States address is not considered to be 
paid outside the United States.   
 
An amount is described in section 1.6049-5(e)(1)(i) if it is paid by an issuer or paying 
agent of the issuer and the obligation is either (A) issued by a U.S. payor, (B) registered 
under the Securities Act; or (C) listed on an exchange that is registered as a national 
securities exchange in the United States, or included in an interdealer quotation system 
in the United States.  An amount is described in section 1.6049-5(e)(1)(ii) if it is an 
amount paid by a U.S. middleman that, as a custodian, nominee, or other agent of a 
payee, collects the amount for or on behalf of the payee. 
 
Analysis 
 
In this case, the payments at issue in Step 1 are dividend and interest payments paid by 
a foreign corporation to a foreign trust.  Pursuant to sections 1.6042-3(b)(1)(iv) and 
1.6049-5(b)(6), the dividend and interest payments will not be subject to information 
reporting where the following two requirements are met: first, the payments must be 
from sources outside the United States; and second, the payments must be paid 
outside the United States by a non-U.S. payor or non-U.S. middleman.   
 
Regarding the source of the payment, the information you provide states that the 
dividend and interest payments are all from sources outside the United States.  Based 
on your representations, the first requirement has been met.  We express no opinion 
regarding the source of any payments that any of the corporations has made, or will 
make to its shareholders. 
 
Second, it must be determined if the payments are made outside the United States.  
The corporation making the payments is a foreign corporation.  The officers of the 
corporation are located in Country A.  As the authorizations and approval for the 
distributions from the corporation is completed in Country A, the acts necessary to effect 
payment are completed outside of the United States.  Accordingly, the corporation has 
complied with the general rule of section 1.6049-5(e)(1).  Nevertheless, the payments 
are made to a bank account located in the United States.  Therefore, if the dividends or 
interest payments are described in section 1.6049-5(e)(1)(i) or (ii), then the payments 
are considered to be made within the United States.   
 
Here, the dividend and interest payments are made by a foreign corporation.  The 
foreign corporation is not described in section 1.6049-5(c)(5)(i) through (vi).  Therefore 
the foreign corporation is not a U.S. payor under section 1.6049-5(c)(5), and section 
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1.6049-5(e)(1)(i)(A) does not apply.  Further the obligations at issue are not registered 
under the Securities Act, nor are they listed on an exchange that is registered as a 
national securities exchange in the United States or included in an interdealer quotation 
in the United States.  Therefore, section 1.6049-5(e)(1)(i)(B) and (C) do not apply.  In 
addition, the foreign corporation is making payments directly to its shareholder, which is 
the trust.  As there is no middleman involved, section 1.6049-5(e)(1)(ii) does not apply.   
 
Because the foreign corporation complied with the general rule of section 1.6049-
5(e)(1), and section 1.6049-5(e)(1)(i) or (ii) does not apply, the dividend and interest 
payments from the foreign corporation to the foreign trust are made from without the 
United States.  As the payor has completed the acts necessary to effect payment 
outside of the United States, the payments made by the corporation are not dividends 
pursuant to section 1.6042-3(b)(1)(iv).  Accordingly, the dividends at issue in this case 
are not subject to the information reporting requirements of section 6042.   
 
Similarly, based on the analysis above, the interest payments are amounts from 
sources outside the United States paid outside the United States by a non-U.S. payor.  
Therefore, the payments made by the foreign corporation to the trust are not interest 
payments pursuant to section 1.6049-5(b)(6).  Accordingly, these payments are not 
subject to the information reporting requirements of section 6049. 
 
Next, it must be determined if the money transferred from the trust to the beneficiary 
described in Step 2 is subject to the information reporting requirements of either 
sections 6042 or 6049.  Section 6042(a)(1)(B) requires every person “who receives 
payments of dividends as a nominee and who makes payments aggregating $10 or 
more during any calendar year to any other person with respect to the dividends so 
received” to file an information return with the Service.  As described above, the 
dividends made by the foreign corporation are not dividends for purposes of section 
6042.  Accordingly, the payments made by Taxpayer, as trustee, to the beneficiary are 
not subject to the information reporting requirements of section 6042. 
 
Section 6049(a)(2) requires every person “who receives payments of interest (as so 
defined) as a nominee and who makes payments aggregating $10 or more during any 
calendar year to any other person with respect to the interest so received” to file an 
information return with the Service.  As described above, the payments made by the 
foreign corporation to the trust are not interest payments for purposes of section 6049.  
Accordingly, the payments made by Taxpayer, as trustee, to the beneficiary are not 
subject to the information reporting requirements of section 6049. 
 
Conclusions 
 
Based solely on the information provided and the representations made, we conclude: 
 
1. Taxpayer is the trustee for several foreign trusts.  Each trust is the sole 
shareholder of a foreign corporation, and that corporation makes passive investments in 
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other foreign corporations.  Where the foreign corporation makes dividend payments by 
depositing money into a bank account maintained by the Taxpayer, as trustee, and 
located in the United States, the foreign corporation is not required to issue information 
returns pursuant to section 6042. 
 
2. Some of the trusts loan money to the foreign corporation.  Where the foreign 
corporation makes interest payments on that loan by depositing money into a bank 
account maintained by the Taxpayer, as trustee, and located in the United States, the 
corporation is not required to issue information returns pursuant to section 6049. 
 
3. Where Taxpayer, as trustee, sends proceeds from dividend payments to a bank 
account maintained by the beneficiary, Taxpayer is not required to file information 
returns with the Service pursuant to section 6042. 
 
4. Where Taxpayer, as trustee, sends proceeds from interest payments to a bank 
account maintained by the beneficiary, Taxpayer is not required to file information 
returns with the Service pursuant to section 6049. 
 
Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter. 
 
This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to the taxpayer representative. 
 

Sincerely, 
 
 
Tiffany P. Smith 
Assistant to the Branch Chief, Administrative 
Provisions & Judicial Practice 
(Procedure & Administration) 

 
cc: 


