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Taxpayer  = ----------------- 
    ------------------------ 
a   = ---------------------------------------------- 
X   = ------------------------ 
Publication 1  = -------------------- 
Publication 2  = -------------- 
Publication 3  = -------------- 
b                        =  --------------------------- 
 
 
Dear  ------------------: 
 
We received your letter requesting rulings concerning the treatment of Taxpayer’s 
commission expenses under § 173 of the Internal Revenue Code.  This letter responds 
to your request.  
 
The information submitted and the representations made are summarized as follows:  
Taxpayer is an independent provider of research and analysis related to a.   X, a 
business segment of Taxpayer, provides subscriptions to three publications,  
Publication 1, Publication 2, and Publication 3, related to a.  With the advent of the 
internet, X‘s method of distributing its publications has evolved from a print media and 
CD-ROM based distribution to a web based distribution. The publications are provided 
on a continuing basis and are updated daily, weekly, or monthly.  Each publication 
contains original articles by various authors on numerous topics germane to a.  No 
publication is complete of itself, but is related to prior and subsequent publications.   
Subscribers may access indexes to prior publications, thereby enabling the subscribers 
to select issues from the previous twelve months.  Taxpayer is obligated to provide its 
subscribers with current information on a.  The articles appearing in the publications 
maintain that subject matter. 
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Taxpayer’s sales executives (executives) market and sell all products and services 
offered by Taxpayer, including the subscription-based publications sold on behalf of X.  
Taxpayer provides incentives to its executives through a combination of fixed and 
variable compensation, including commissions.  The executives are paid a variable 
commission (in addition to a fixed amount salary) that is based on an annually agreed 
upon sales goal for the sales of subscriptions to the publications.  This ruling request 
relates only to the commissions earned by executives for achieving and/ or exceeding 
their previous sales goals. 
 
For both financial statement and federal income tax purposes, Taxpayer records the 
amount of the commissions as a debit to prepaid commissions and a credit to 
commissions payable upon the submittal by the sales representative of a sales order 
form, signed master client agreement, signed contract, and purchase order form (if 
applicable).  Taxpayer records the payment of the commissions as a debit to 
commissions payable and a credit to cash.  Taxpayer amortizes the prepaid 
commissions account on a monthly basis over the term of the subscription period.   
 

Section 173(a) provides that notwithstanding § 263, all expenditures (other than 
expenditures for the purchase of land or depreciable property or for the acquisition of 
circulation through the purchase of any part of the business of another publisher of a 
newspaper, magazine, or other periodical) to establish, maintain, or increase the 
circulation of a newspaper, magazine, or other periodical shall be allowed as a 
deduction; except that the deduction shall not be allowed with respect to the portion of 
such expenditures as, under regulations prescribed by the Secretary, is chargeable to 
capital account if the taxpayer elects, in accordance with such regulations, to treat such 
portion as so chargeable.  Such election, if made, must be for the total amount of such 
portion of the expenditures which is so chargeable to capital account, and shall be 
binding for all subsequent taxable years unless, upon application by the taxpayer, the 
Secretary permits a revocation of such election subject to such conditions as he deems 
necessary. 
 

Section 1.173-1(a) states that § 173 provides for the deduction from gross income of 
all expenditures to establish, maintain, or increase the circulation of a newspaper, 
magazine, or other periodical, subject to the following limitations:  

 
 (1) No deduction shall be allowed for expenditures for the purchase of land or 
depreciable property or for the acquisition of circulation through the purchase of any 
part of the business of another publisher of a newspaper, magazine, or other periodical; 
 
 (2) The deduction shall be allowed only to the publisher making the circulation 
expenditures; and 
 
 (3) The deduction shall be allowed only for the taxable year in which such 
expenditures are paid or incurred. 
 
Subject to the provisions of § 1.173-1(c), the deduction permitted under § 173 and  
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§ 1.173-1(a), shall be allowed without regard to the method of accounting used by the 
taxpayer and notwithstanding the provisions of § 263 and the regulations thereunder, 
relating to capital expenditures. 
 
Section 1.173-1(c)(1) provides that a taxpayer entitled to the deduction for circulation 
expenditures provided in § 173 and  § 1.173-1(a) may, in lieu of taking such deduction, 
elect to capitalize the portion of such circulation expenditures which is properly 
chargeable to capital account.  As a general rule, expenditures normally made from 
year to year in an effort to maintain circulation are not properly chargeable to capital 
account; conversely, expenditures made in an effort to establish or to increase 
circulation are properly chargeable to capital account.  For example, if a newspaper 
normally employs five persons to obtain renewals of subscriptions by telephone, the 
expenditures in connection therewith would not be properly chargeable to capital 
account.  However, if such newspaper, in a special effort to increase its circulation, hires 
for a limited period 20 additional employees to obtain new subscriptions by means of 
telephone calls to the general public, the expenditures in connection therewith would be 
properly chargeable to capital account.  If an election is made by a taxpayer to treat any 
portion of the taxpayer’s circulation expenditures as chargeable to capital account, the 
election must apply to all such expenditures which are properly so chargeable.  In such 
case, no deduction shall be allowed under § 173 for any such expenditures.  In 
particular cases, the extent to which any deductions attributable to the amortization of 
capital expenditures are allowed may be determined under §§ 162, 263, and 461. 
 
Section 1.173-1(c)(2) provides that a taxpayer may make the election referred to in  
§ 1.173-1(c)(1) by attaching a statement to the taxpayer’s return for the first taxable 
year to which the election is applicable.  Once an election is made, the taxpayer must 
continue in subsequent taxable years to charge to capital account all circulation 
expenditures properly so chargeable, unless the Commissioner, on application made to 
the Commissioner in writing by the taxpayer, permits a revocation of such election for 
any subsequent taxable year or years.  Permission to revoke such election may be 
granted subject to such conditions as the Commissioner deems necessary. 
 
In order for Taxpayer’s commission expenditures to qualify as circulation expenditures, 
the publications must qualify as “other periodicals” within the meaning of § 173(a).  
Neither § 173 nor the regulations thereunder define the term “periodical.”  However, in 
Houghton v. Payne, 194 U.S. 88, 97 (1904), the Supreme Court stated that a periodical 
generally is understood as having the following characteristics: 

 
 (1) It appears at stated intervals; 
 
 (2) Each number contains a variety of original articles by different authors; 
 
 (3) Each number is devoted to some special branch of learning or a special class 
of subjects; 
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 (4) Each number is incomplete in itself; and 
 
 (5) Each number indicates a relationship with prior or subsequent numbers of the 
same series (continuity of literary character). 

 
Based on the information submitted and the representations made, we conclude 

that Taxpayer’s publications qualify as “other periodicals” within the meaning of  
§ 173(a).  Therefore, Taxpayer’s commission expenses are circulation expenses that 
are deductible under § 173.  We further conclude that Taxpayer may deduct its 
circulation expenses for the taxable year ending on b and all subsequent taxable years, 
provided that Taxpayer does not elect in a later year to capitalize circulation expenses 
that are properly chargeable to capital account. 
 
Except as expressly provided herein, we express or imply no opinion concerning the tax 
consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in this 
letter.  In particular, we express or imply no opinion whether Taxpayer’s circulation 
expenditures are properly chargeable to capital account. 
 
This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) provides 
that it may not be used or cited as precedent. 
 
A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant. 
 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative. 
 
The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.  While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination. 
 

Sincerely, 
 
 
Brenda M. Stewart 
Senior Counsel, Branch 7 
Office of Associate Chief Counsel 
(Passthroughs & Special Industries) 


