
 
Internal Revenue Service 
 

Department of the Treasury 
Washington, DC 20224 

Number: 200532009 
Release Date: 8/12/2005 
Index Number:  856.01-00 
 
-------------------- 
------------------------------------ 
---------------------------- 
----------------------- 
------------------------------------ 
 
 

- 
 
 

 

 

 
Third Party Communication: None 
Date of Communication: Not Applicable 

Person To Contact: 
------------------------, ID No. ------------- 
Telephone Number: 
--------------------- 
Refer Reply To: 
CC:FIP:B02 
PLR-107444-05 
Date: 
May 06, 2005 

      
 
Legend: 
 
Trust   =   ------------------------------ 
-------------------------------------------------------------- 
 
a    =  --- 
 
LP   =  --------------------------- 
 
Cities  =   --------------------------------------------------------------                   

------------------------  
 
State   =  ------------------- 
 
Sub 1   =  --------------------------------------------- 
 
 
Dear ------------: 
 
 This is in reply to a letter dated February 4, 2005, and a subsequent submission, 
requesting a ruling on behalf of Trust that amounts received by Trust from tenants at 
certain properties will not be treated as other than “rents from real property” under 
section 856(d) of the Internal Revenue Code. 
 
Facts: 
 
 Trust, which has elected under section 856 to be treated as a real estate 
investment trust (REIT), owns approximately a percent of the outstanding common units 
and is the general partner of LP.  LP, through separate limited liability companies or 
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partnerships, owns and operates real properties throughout the United States.  One 
division of LP (Division) is comprised of properties in Cities and State (the Properties).     
 
 Trust owns all of the stock of Sub 1, a taxable REIT subsidiary (TRS) of Trust.  
Sub 1 acts as the property manager for the Properties, and operates trade shows at the 
Properties and at properties owned by third-parties.  As property manager, Sub 1 
leases, markets, and handles day-to-day operations for the Properties, and is 
compensated by Trust, directly or indirectly, on an arm’s-length basis for its services.   
 
 Trust, through Division, rents commercial space, retail space, and showroom 
space at the Properties to tenants.  The showroom space, which is the subject of this 
ruling, consists of space rented to third-party occupants and to Sub 1, for periods of 
from one to ten years.  The showroom space is used by manufacturers and wholesalers 
to display products for buyers, specifiers (such as architects and designers), and end-
users.    
 
 Currently, the showroom space leased by Sub 1 from Trust is subleased by Sub 
1 to occupants in connection with trade shows.  Sub 1 provides certain furniture and 
equipment and various services to the occupants, including security, drayage, cleaning, 
and promotions (the “Basic services”).  The rent that Sub 1 collects from the occupants 
includes payment for the Basic services.  Sub 1 offers additional services (beyond the 
Basic services) such as additional drayage, painting, carpentry, and additional furniture 
and equipment rentals to showroom space occupants.  Occupants using the additional 
services are separately charged by Sub 1 for those services. 
 
 Trust and Sub 1 wish to restructure the current arrangement.  Trust desires to 
rent all showroom space directly to tenants.  Sub 1 will continue to provide the Basic 
services to tenants and will continue to manage the Properties.  Trust will receive rental 
income from the occupants and will compensate Sub 1 on an arm’s length basis for the 
Basic services provided by Sub 1 to the occupants.  Sub 1 will continue to be 
compensated directly by the occupants for the additional services.  The restructuring is 
intended to enable Sub 1 to function purely as a service company.  
 
 Trust represents that it will not perform any services in connection with its renting 
space in the Properties to occupants, other than usual and customary services and 
activities permitted to be rendered by REITs as landlords with respect to their property, 
or by trustees with respect to the Trust.  Any services which are rendered to the 
occupant primarily for his convenience and are other than those usually or customarily 
rendered in connection with the rental of rooms or other space for occupancy only will 
be performed by Sub 1 or a qualified independent contractor.  The costs of any services 
provided by Sub 1 will be paid by Sub 1, including employees’ salaries and the costs of 
uniforms, equipment, and supplies.  To provide the various services, Sub 1 will rent 
space in Trust’s Properties in compliance with section 856(d)(8)(A). 
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 Trust represents that the rent attributable to personal property that is leased 
under, or in connection with, the lease of any showroom space will not exceed 15 
percent of the total rent for the taxable year attributable to both the real and personal 
property leased under, or in connection with, the leases of any showroom space.    
 
Law and Analysis: 
 

 Section 856(c)(2) provides that at least 95 percent of a REIT's gross income 
must be derived from, among other sources, "rents from real property." 
 
 Section 856(c)(3) provides that at least 75 percent of a REIT's gross income 
must be derived from, among other sources, "rents from real property."  
 

 Section 856(d)(1) provides that "rents from real property" include (subject to 
exclusions provided in ' 856(d)(2)): (A) rents from interests in real property; (B) charges 
for services customarily furnished or rendered in connection with the rental of real 
property, whether or not such charges are separately stated; and (C) rent attributable to 
personal property leased under, or in connection with, a lease of real property, but only 
if the rent attributable to the personal property for the taxable year does not exceed 15 
percent of the total rent for the tax year attributable to both the real and personal 
property leased under, or in connection with, the lease. 
 
 Section 1.856-4(b)(1) of the Income Tax Regulations provides that, for purposes 
of sections 856(c)(2) and (c)(3), the term "rents from real property" includes charges for 
services customarily furnished or rendered in connection with the rental of real property, 
whether or not the charges are separately stated.  Services rendered to tenants of a 
particular building will be considered customary if, in the geographic market in which the 
building is located, tenants in buildings of a similar class are customarily provided with 
the service.  In particular geographic areas where it is customary to furnish electricity or 
other utilities to tenants in buildings of a particular class, the submetering of those 
utilities to tenants in the buildings will be considered a customary service.  Section 
1.856-4(b)(5)(ii) of the regulations provides that the trustees or directors of a REIT are 
not required to delegate or contract out their fiduciary duty to manage the trust itself, as 
distinguished from rendering or furnishing services to the tenants of its property or 
managing or operating the property.  Thus, the trustees or directors may do all those 
things necessary, in their fiduciary capacities, to manage and conduct the affairs of the 
trust itself.   
 

 Section 856(d)(2)(C) provides that any impermissible tenant service income is 
excluded from the definition of "rents from real property".  Section 856(d)(7)(A) defines 
"impermissible tenant service income" to mean, with respect to any real or personal 
property, any amount received or accrued directly or indirectly by the REIT for services 
furnished or rendered by the REIT to tenants at the property, or for managing or 
operating the property.   
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Section 856(d)(7)(B) provides that if the amount of impermissible tenant service 
income exceeds one percent of all amounts received or accrued during the tax year 
directly or indirectly by the REIT with respect to the property, the impermissible tenant 
service income of the REIT will include all of the amounts received or accrued with 
respect to the property.  Section 856(d)(7)(D) provides that the amounts treated as 
received by a REIT for any impermissible tenant service shall not be less than 150 
percent of the direct cost of the REIT in furnishing or rendering the service.   
 

Section 856(d)(7)(C) provides certain exclusions from impermissible tenant service 
income.  Section 856(d)(7)(C) provides that for purposes of ' 856(d)(7)(A), services 
furnished or rendered, or management or operation provided, through an independent 
contractor from whom the REIT does not derive or receive any income, or through a 
TRS of the REIT shall not be treated as furnished, rendered, or provided by the REIT, 
and there shall not be taken into account any amount which would be excluded from 
unrelated business taxable income under ' 512(b)(3) if received by an organization 
described in ' 511(a)(2). 

 
Section 512(b)(3) provides, in part, that there shall be excluded from the 

computation of unrelated business taxable income all rents from real property and all 
rents from personal property leased with such real property, if the rents attributable to 
such personal property are an incidental amount of the total rents received or accrued 
under the lease, determined at the time the personal property is placed in service. 
 

Section 1.512(b)-1(c)(5) provides that payments for the use or occupancy of rooms 
and other space where services are also rendered to the occupant, such as for the use 
or occupancy of rooms or other quarters in hotels, boarding houses, or apartment 
houses furnishing hotel services, or in tourist camps or tourist homes, motor courts or 
motels, or for the use or occupancy of space in parking lots, warehouses, or storage 
garages, do not constitute rent from real property.  Generally, services are considered 
rendered to the occupant if they are primarily for his convenience and are other than 
those usually or customarily rendered in connection with the rental of rooms or other 
space for occupancy only.  The supplying of maid service, for example, constitutes such 
service; whereas the furnishing of heat and light, the cleaning of public entrances, exits, 
stairways and lobbies, and the collection of trash are not considered as services 
rendered to the occupant. 

 
In Rev. Rul. 2002-38, 2002-2 C.B. 4, a REIT pays its TRS to provide noncustomary 

services to tenants.  The REIT does not separately state charges to tenants for the 
services.  Thus, a portion of the amounts received by the REIT from tenants represents 
an amount received for services provided by the TRS.  TRS employees perform all of 
the services and TRS pays all of the costs of providing the services.  The TRS also 
rents space from the REIT for carrying out its services to tenants.  The revenue ruling 
concludes that the services provided to the REIT’s tenants are considered to be 
rendered by the TRS, rather than the REIT, for purposes of section 856(c)(7)(i).  
Accordingly, the services do not give rise to impermissible tenant service income and do 
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not cause any portion of the rents received by the REIT to fail to qualify as rents from 
real property under section 856(d).       
 
 Rev. Rul. 98-60, 1998-2 C.B. 749, holds that the determination of whether 
impermissible tenant service income received by a REIT exceeds the one percent 
limitation is computed separately with respect to each property owned by the REIT 
rather than with respect to any particular tenant. 
 
 In this case, following the restructuring, it is represented that any services or 
activities to be performed by Trust in connection with the rental of the showrooms will be 
usual and customary for landlords to provide for their property or for trustees to provide 
on behalf of a trust, and will not be primarily for the convenience of the tenant.  
Accordingly, such services will not cause rents received from tenants of the showrooms 
to be treated as other than rents from real property under section 856(d).   
 
 Any noncustomary services provided to tenants at any showroom property will be 
provided by Sub 1, and the fees for such services will be either (a) separately stated 
from the rents received by Trust and collected and retained by Sub 1, or (b) included in 
the rent received by Trust and Trust will compensate Sub 1 on an arm’s-length basis for 
providing the services.  All costs associated with providing the noncustomary services 
will be paid by Sub 1.  Accordingly, income from services provided by Sub 1 to tenants 
of Trust at each of the Properties will be excepted from the definition of impermissible 
tenant service income, and the amounts received by Trust from tenants of the 
Properties will not be treated as other than rents from real property under section 
856(d). 
 
Other Information: 
 

Except as specifically ruled upon above, no opinion is expressed concerning any 
federal income tax consequences related to the facts herein under any other provisions 
of the Code.  Specifically, we do not rule whether Trust will otherwise qualify as a REIT 
under part II of subchapter M of Chapter 1 of the Code.   

 
 This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Trust should attach a 
copy of this ruling to each tax return to which it applies.  Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that this ruling may not be used or cited as precedent.  In accordance with a  
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Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is being sent to your 
authorized representative. 
 
 

       
       Sincerely, 
 
        

William E. Coppersmith 
William E. Coppersmith 
Chief, Branch 2 
Office of Associate Chief Counsel 
(Financial Institutions & Products) 


