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Dear ------------: 
 
 This letter is in reply to the letter from the authorized representative of M dated 
September 30, 2004, in which M requested certain rulings with respect to the treatment 
of income derived from debt-financed property under section 514 of the Internal 
Revenue Code. 
 
 M is a continuing care retirement community recognized by the Internal Revenue 
Service as exempt from federal income tax under section 501(c)(3) of the Internal 
Revenue Code.  M has also been determined not to be a private foundation because it 
is described in sections 509(a)(1) and 170(b)(1)(A)(vi). 
 
 As a continuing care retirement community, M provides long-term care, medical 
and custodial services, and housing.  M states that it has a physical campus consisting 
of facilities designed to accommodate the resident needs of a number of adults in what 
are several levels of residence accommodation and care:  independent living cottages 
and apartments, assisted living facilities, and a fully Medicare-certified licensed, skilled 
nursing facility.  In addition M has special facilities for memory-impaired residents.   
 
 N is organized as a Limited Liability Company under the laws of O, and is wholly 
owned by M. M states that N has neither elected treatment as a corporation nor has it 
applied for tax exemption on its own.  
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 M states that it owns excess land on its campus that is located adjacent to its main 
facilities.  M has leased this land to N on an annual basis under the terms of a written 
lease.  N has built a specialized medical office building on the land. N intends to 
encumber the building with mortgage debt at some time during or after the completion 
of construction. N will lease the entire building on a net lease basis to P under a written 
lease agreement.  P is a regional full-service not-for-profit hospital, recognized as 
exempt under section 501(c)(3) of the Code, with its main hospital facility located a few 
miles away from M. 
 
 M states that P intends to use the leased building as an outpatient medical clinic to 
serve the residents of M as well as the surrounding community.  P also intends to 
sublease portions of the building to independent medical-related tenants such as certain 
physician practice groups which have an economic interest in leasing space from the 
hospital at the clinic site due to the proximity of the location of the building to the large 
population of residents of M and the proximity of the building to serve local residents of 
the county who are not inclined to travel to the P’s main facility to seek medical services 
due to the distance.   
 
 M has requested rulings that:  
 
 (1) N, as a wholly owned company of M, is a disregarded entity for federal income 
tax purposes, and its operations are to be encompassed with the existing tax exempt 
status of M.  
 
 (2)  The building owned by M, through its 100% ownership of N, is not subject to 
the debt-financed property rules under section 514(b)(1) of the Code as the building’s 
use meets the exception outlined in section 514(b)(1).   
 

Section 501(c)(3) of the Code provides for exemption from federal income tax of 
organizations organized and operated exclusively for charitable, scientific, or 
educational purposes provided no part of the net earnings of which inures to the benefit 
of any private shareholder or individual. 

     
Section 1.501(c)(3)-1(d)(2) of the Income Tax Regulations provides that the term 

“charitable" is used in section 501(c)(3) of the Code in its generally accepted legal 
sense and is, therefore, not to be construed as limited by the separate enumeration in 
section 501(c)(3) of other tax-exempt purposes which may fall within the broad outlines 
of “charity” as developed by judicial decisions. 

 
Section 511(a) of the Code imposes a tax on the unrelated business taxable 

income of organizations described in section 501(c).   
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Section 512(a)(1) of the Code defines the term "unrelated business taxable 
income" as the gross income derived by any organization from any unrelated trade or 
business regularly carried on by it, less certain allowable deductions and modifications. 

 
Section 513(a) of the Code defines the term "unrelated trade or business" as any 

trade or business the conduct of which is not substantially related (aside from the need 
of such organization for income or funds or the use it makes of the profits derived) to the 
exercise or performance by such organization of the function constituting the basis of its 
exemption.   
 

Section 1.513-1(d)(2) of the regulations provides that trade or business is "related" 
to exempt purposes, in the relevant sense, only where the conduct of the business 
activities has causal relationship to the achievement of exempt purposes;  and it is 
"substantially related" only if the causal relationship is a substantial one.  The regulation 
continues that for the conduct of trade or business from which a particular amount of 
gross income is derived to be substantially related to purposes for which exemption is 
granted, the production or distribution of the goods or the performance of the services 
from which the gross income is derived must contribute importantly to the 
accomplishment of those purposes. 

 
 Section 514(a)(1) of the Code provides that a portion of the  income derived from, 
or on account of, each debt-financed property shall be included as an item of gross 
income derived from unrelated trade or business. 
 
 Section 514(b) of the Code defines “debt-financed property” to mean, with certain 
exceptions, any property which is held to produce income and with respect to which 
there is an “acquisition indebtedness” at any time during the taxable year. 
 
 Section 514(b)(1)(A)(i) of the Code provides that the term “debt-financed property” 
does not include any property substantially all the use of which is substantially related 
(aside from the need of the organization or income or funds) to the exercise or 
performance by such organization of its charitable, educational, or other purpose or 
function constituting the basis for its exemption under section 501. 
 
 Section 1.514(b)-1(c)(1) of the regulations provides that property is not debt-
financed property if it is real property subject to a lease to a medical clinic, and the lease 
is entered into primarily for purposes which are substantially related (aside from the 
need of such organization for income or funds or the use it makes of the rents derived) 
to the exercise or performance by the lessor of its charitable, educational, or other 
purpose or function constituting the basis for its exemption under section 501 of the 
Code. 
 
 Announcement 99-102, 1999-2 C.B. 545, discussing final regulations under section 
7701 of the Code, establishes that a limited liability company wholly owned by a single 
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organization exempt under section 501(a) may be disregarded as an entity separate 
from its owner.  When an entity is disregarded as separate from its owner, its operations 
are treated as a branch or division of its owner.  Therefore, an owner that is exempt 
under section 501(a) must include, as its own, information pertaining to the finances and 
operations of a disregarded entity in its annual information return. 
 

The facts in this ruling request, as set forth above, show that N is wholly owned 
and operated by M.  N has not elected treatment as a corporation and has not applied 
for exemption from federal income tax.  M so controls the affairs of N that N is merely an 
instrumentality of M, and may be disregarded as an entity separate from M.  

 
M’s exempt purposes are to provide long-term care and housing to senior citizen 

residents in an environment that is self-contained, and which has graduated levels of 
service, including medical and custodial services, to meet the needs of the aging 
population who reside there.  M also has a fully Medicare-certified licensed, skilled 
nursing facility in the retirement community.  The mission of M is enhanced by allowing 
onsite medical facilities to be integrated into the retirement community through the 
construction of a medical clinic operated by a local hospital. For this reason, the 
property will be used for purposes that are substantially related to M’s performance of 
its charitable purpose.  Therefore, section 514(b)(1)(A)(i) of the Code and section 
1.514(b)-1(c)(1) of the regulations are applicable to the use of this property.    

 
 Accordingly, based on the facts and circumstances, as stated above, we rule that: 
 
  (1)  N, as a wholly owned company of M, is considered to be a disregarded 
entity for federal income tax purposes, and its operations are encompassed with the 
existing tax exempt status of M.  
 
  (2)  The building owned by M, through its 100% ownership of N, is not subject 
to the debt-financed property rules under section 514 of the Code.   
  

These rulings are based on the understanding that there will be no material 
changes in the facts upon which they are based.  Any such change should be reported 
to the Ohio Tax Exempt and Government Entities (TE/GE) Customer Service office.  
Because it could help resolve questions concerning your federal income tax status, this 
ruling should be kept in your permanent records.  A copy of this ruling is being 
forwarded to the Ohio TE/GE Customer Service office. 
 

Except as we have specifically ruled herein, we express no opinion as to the 
consequences of these transactions under the cited provisions or under any other 
provisions of the Code.  
 

This ruling is directed only to the organization that requested it.  Section 6110(k)(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
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 If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name 
and telephone number are shown in the heading of this letter. 
 
  Sincerely yours, 
 
 
    Jane Baniewicz 
    Manager, Exempt Organizations 
   Technical Group 2 


