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Dear

This is in response to your letter dated , in which you request a waiver of the 60-
day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code
(the Code).
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The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in
support of the ruling requested:

Taxpayer A maintained IRA X with Bank E. An Investor Advisor at Bank E explained to
Taxpayer A, , the advantages of moving Ambunt B into an annuity
contract yielding a higher rate of interest. On Date | the Investor Advisor at Bank E
transferred Amount B from IRA X to establish a non-IRA Annuity K in favor of Taxpayer
A at Company G. Two weeks later Taxpayer A received certain paperwork from
Company G regarding Annuity K. Taxpayer A was not satisfied with the terms of Annuity
K and cancelled Annuity K with Company G.

On Date J, days before the 60-day rollover period expired, Taxpayer A received a
check for Amount B from Company G representing the cancgellation of Annuity K.
Taxpayer A deposited the check for Amount B into an existing account Taxpayer A had
at Bank F with the intention of rolling over Amount B into an IRA at Bank F.

Taxpayer A asserts that she was under medical care for various health problems during
the final months of- Documentation submitted by Taxpayer A demonstrates that
she was being treated during this time. Taxpayer asserts that her medical condition
impaired her ability to accomplish a timely rollover. When preparing her- income
tax return, Taxpayer A discovered she had not made any rollover deposit into an IRA
and that the 60-day rollover period had expired. Taxpayer A now wants to deposit
Amount B, as a rollover, into an IRA account at Bank F. '

Based on the above facts and representations, you request that the Service waive the
60-day rollover requirement with respect to Amount B.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section
72 of the Code. '

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does not
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit

the IRA is maintained if—

()] the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60" day after
the day on which the individual receives the payment or distribution; or
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(i)  the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such
individual not later than the 60" day after the date on which the payment or
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid
into such plan may not exceed the portion of the amount received which is
includible in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at
any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

OEk :
Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers.

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the failure
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual
subject to such requirement. Only distributions that occurred gftgr December 31, 2001,
are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 1.R.B. 359, provides that in determining whether to grant a
waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(l), the Service
will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors committed by a
financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, disability,
hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error;
(3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

The information presented by Taxpayer A demonstrates that Taxpayer A withdrew IRA
funds to purchase a non-IRA annuity which she subsequently cancelled. Taxpayer A
deposited the funds into an existing non-IRA account and did not discover her failure to
rollover into an IRA until she was preparing her-income tax return. The
documentation submitted by Taxpayer A demonstrates that because of medical
treatment for various health problems, she was unable to deposit Amount B into an IRA
within the 60-day rollover period.
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Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(!) of the Code, the Service hereby waives the
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount B. An eligible
rollover distribution can consist only of pre-tax amounts and earnings and does not
include after-tax employee contributions or distributions required by section 401 (a)(Q) of
the Code (because you are over age 701/2, minimum distributions: are required under
this Code section for the taxable year of the IRA distribution). Taxpayer A is granted a
period of 60 days from the issuance of this ruling letter to contribute Amount B into an
IRA. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the 60-
day requirement, are met with respect to such contributions, this amount will be
considered a rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be
applicable thereto. o '

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you wish to inquire about this ruling, please contact , at
. Please address all correspondence to

Sincerely yours,

, Manager
j:» Employee Plans Technical Group 4

Enclosures:
Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Disclose




