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x = ---- 
 

y = ---- 
 

z = 5 
 
Dear ---------------: 
 
 This letter responds to a letter dated October 24, 2003, and subsequent 
correspondence, submitted on behalf of Trust by its authorized representative, 
requesting certain rulings under the Internal Revenue Code. 
 
 The information submitted states that A died on D1, survived by two children, B 
and C.  A was the grantor of Trust, which was revocable by A during A’s life.  Under the 
terms of Trust, which became irrevocable upon A’s death, the residue of A’s estate, 
after certain pecuniary and specific bequests, is to be divided into a Charitable Share 
consisting of x% of the remaining Trust assets, to be distributed to A’s private 
foundation (the Foundation), and a Children’s Share consisting of y% of the remaining 
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Trust assets.  Trust provides that all transfer taxes (other than certain generation-
skipping transfer taxes) shall be payable from the Children’s Share, if either or both of 
A’s children survive A. 
 
 The Children’s Share is further divided into equal shares for B and C.  B’s share 
is subdivided into two trusts pursuant to a formula provided in Trust, one share for the 
benefit of B and B’s descendants (the Descendants Trust) and one share intended to 
qualify as a charitable remainder unitrust (CRUT) under § 664 with B as the unitrust 
beneficiary (the B CRUT).  C’s share is to be held as a CRUT with C as the unitrust 
beneficiary (the C CRUT). 
 
 The terms of the B CRUT and the C CRUT (collectively, the CRUTs) are 
substantially identical other than the identity of the unitrust beneficiary.  Each of the 
CRUTs provides that the beneficiary shall receive an annual unitrust amount equal to 
the lesser of (a) the trust income as defined in § 643(b) or (b) z% of the net fair market 
value (FMV) of the trust assets valued as of the first day of the taxable year.  The 
unitrust amount also includes any amount of trust income in excess of (b) to the extent 
that the aggregate of the amounts paid in prior years was less than the aggregate of the 
amounts computed as z% of the net FMV of the trust assets on the valuation dates.  
Upon the death of the unitrust recipient, the trust property shall be distributed to the 
Foundation (or to another qualified charity, if the Foundation no longer exists or is no 
longer an organization described in §§ 170(c) and 2055(a)).  
 
 The obligation to pay the unitrust amount shall commence as of A’s date of 
death, but payment may be deferred from such date until the end of the taxable year of 
the trust in which occurs the complete funding of the trust.  Within a reasonable time 
after the end of the taxable year in which complete funding occurs, overpayments or 
underpayments between the trust and the unitrust recipient must be accounted for in the 
manner described in the § 664 regulations. 
 
 The CRUTs have not been funded by the trustee of Trust and no payments have 
been made to B and C in respect of their unitrust interests.  The trustee of Trust 
proposes to obtain an order from the appropriate state court modifying Trust by adding 
the following provision: 
 

 “My Trustee shall pay the Federal or State estate tax or death tax 
liability, including any Federal or State tax deficiency, interest, and/or 
penalty related thereto (the “Tax Liability”), out of assets that would 
otherwise pass to the [B CRUT] and the [C CRUT].  If (i) my Trustee 
makes interim distributions to the [B CRUT] and/or the [C CRUT] (either to 
[either CRUT] or by a direct transfer to one or both of the Recipients) prior 
to the final determination of the Tax Liability, and (ii) the assets retained by 
my Trustee are insufficient to pay any remaining Tax Liability, the 
Recipient of each Trust shall pay the share of such insufficiency 
attributable to the Trust of which he or she is the Recipient.  The Trustee 
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of a Trust shall not return any of its assets to the Trustee of [Trust] or pay 
any portion of the Tax Liability from assets previously contributed to the 
Trust by the Trustee of [Trust].  If the Recipient pays his or her share of 
such insufficiency, my Trustee shall continue to administer the Trust for 
the Recipient’s benefit exactly as if the full Tax Liability had been satisfied 
with assets retained by [Trust].  If a Recipient fails to pay his or her share 
of such insufficiency, the unitrust interest with respect to such Recipient 
shall immediately terminate.” 

 
 Section 664(d)(2) defines a CRUT.  Section 664(d)(2)(B) provides that no 
amount other than the payments described in § 664(d)(2)(A) (the unitrust amount) and 
other than qualified gratuitous transfers described in § 664(d)(2)(C) may be paid from a 
CRUT to or for the use of any person other than an organization described in § 170(c). 
 
 Section 1.664-1(a)(4) of the Income Tax Regulations provides that in order for a 
trust to be a charitable remainder trust, it must meet the definition of and function 
exclusively as a charitable remainder trust from the creation of the trust.   
 
 Section 1.664-1(a)(5)(i) provides that notwithstanding § 1.664-1(a)(4) and         
§§ 1.664-2 and 1.664-3, for purposes of §§ 2055 and 2106 a charitable remainder trust 
shall be deemed created at the date of death of the decedent (even though the trust is 
not funded until the end of a reasonable period of administration or settlement) if the 
obligation to pay the annuity or unitrust amount with respect to the property passing in 
trust at the death of the decedent begins as of the date of death of the decedent, even 
though the requirement to pay such amount is deferred in accordance with the rules 
provided in § 1.664-1(a)(5)(i).  If permitted by applicable local law or authorized by the 
provisions of the governing instrument, the requirement to pay such amount may be 
deferred until the end of the taxable year of the trust in which occurs the complete 
funding of the trust. 
 
 Section 1.664-1(a)(5)(iii) provides that the treatment of a distribution to a 
charitable remainder trust, or to a recipient in respect of an annuity or unitrust amount, 
paid, credited, or required to be distributed by an estate, or by a trust which is not a 
charitable remainder trust, shall be governed by the rules of subchapter J of chapter 1 
of subtitle A of the Code other than § 664.  In the case of a charitable remainder trust 
which is partially or fully funded during the period of administration of an estate or 
settlement of a trust (which is not a charitable remainder trust), the treatment of any 
amounts paid, credited, or required to be distributed by the charitable remainder trust 
shall be governed by the rules of § 664. 
 
 Based solely on the facts and representations submitted, we conclude that if 
Trust is modified by the state court as described above, the trustee may make a partial 
or complete funding of the CRUTs or make payments from Trust to B and C in respect 
of their unitrust amounts without causing the CRUTs to cease to qualify under § 664, 
even though the estate tax liability arising from A’s death has not been finally 
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determined.  If, after the modification of Trust, B or C fails to pay any additional Tax 
Liability for which they would be responsible under the modification to Trust, then that 
beneficiary’s CRUT will cease to qualify under § 664. 
 
 For purposes of § 2055, the estate tax charitable deduction is determined as if all 
estate taxes are paid out of the Children's Share, regardless of whether B or C 
personally pays any portion of the estate tax.  Further, the deduction allowed is 
determined based on the actuarial value of the remainder interests as of the date of A's 
death, even if B or C’s unitrust interest is terminated because the child fails to pay the 
tax.    
 

Except as specifically set forth above, no opinion is expressed concerning the 
federal tax consequences of the facts described above under any other provision of the 
Code.  In particular, we offer no opinion as to whether the CRUTs otherwise qualify 
under § 664.  
 

This ruling is directed only to the taxpayers requesting it. Section 6110(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.   
 

In accordance with the power of attorney on file with this office, a copy of this 
letter is being sent to Trust’s authorized representative. 
 
 

Sincerely, 
 
 
J. THOMAS HINES 
Chief, Branch 2 

          Office of the Associate Chief Counsel 
(Passthroughs & Special Industries) 

 
Enclosures:  2 
 Copy of this letter 
 Copy for § 6110 purposes 


